Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέο ρεκόρ στον χρυσό, ξεπέρασε τα 2.500 δολάρια

Νέο ρεκόρ στον χρυσό, ξεπέρασε τα 2.500 δολάρια
Οριακή άνοδος στη συνεδρίαση
Σχετικά Άρθρα
Σε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισε σήμερα 19/8 η τιμή του χρυσού, με στήριξη από το αποδυναμωμένο δολάριο που υποχώρησε σε χαμηλό 7 μηνών (κάτω από 102 μονάδες ο δείκτης ICE US Dollar Index).
Συγκεκριμένα, το συμβόλαιο χρυσού παραδόσεως Αυγούστου (το πιο ενεργό συμβόλαιο) έκλεισε με οριακή άνοδο 0,13% στα 2.501,80 δολάρια ανά ουγγιά.
Σε ό,τι αφορά στο ασήμι παραδόσεως Αυγούστου, έκλεισε στα 29,240 δολάρια ανά ουγγιά (+0,462 δολάρια), ενώ ο χαλκός για τον ίδιο μήνα έκλεισε στα 4,167 δολάρια η λίβρα (+0,0395 δολάρια).
«Το 2024 είναι το έτος όπου ο χρυσός αναμένεται να φτάσει σε πολλαπλά υψηλά» εκτίμησε η Sabrin Chowdhury από την BMI, επικαλούμενη την ελκυστικότητα του χρυσού ως ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο.
«Ο χρυσός ευδοκιμεί από την αβεβαιότητα... [και] η αβεβαιότητα βρίσκεται στο αποκορύφωμά της», πρόσθεσε, αναφερόμενη στις αμερικανικές εκλογές, στο χτύπημα της Ουκρανία στο Kursk και στις αυξανόμενες εντάσεις στη Μέση Ανατολή.
Το κλίμα των επενδυτών στην αγορά του χρυσού φαίνεται να είναι ανοδικό σε διάστημα τριών έως έξι μηνών, ανέφεραν οι αναλυτές της Citi σε ενημερωτικό τους σημείωμα. Η τράπεζα πρόσθεσε ότι βλέπουν στόχο τα 3.000 δολάρια ανά ουγγιά μέχρι τα μέσα του 2025 και πρόβλεψη για μέση τιμή δ' τριμήνου 2024 στα 2.550 δολάρια ανά ουγγιά.
Οι traders θα προσέξουν επίσης το ετήσιο συμπόσιο οικονομικής πολιτικής στο Jackson Hole αυτή την εβδομάδα, που θα μπορούσε να προσφέρει μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με τις προοπτικές των επιτοκίων.
Ένας άλλος παράγοντας που οδηγεί τις τιμές του χρυσού είναι η αύξηση των πιθανοτήτων μείωσης των επιτοκίων της Fed τον Σεπτέμβριο. Η συνεδρίαση της Fed τον Ιούλιο ενίσχυσε την εμπιστοσύνη των επενδυτών ότι μια μείωση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα είναι «στο τραπέζι».
«Μόλις η Fed αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, πιθανότατα τον επόμενο μήνα, ο χρυσός θα μπορούσε να φτάσει τα 2.700 δολάρια ανά ουγγιά», δήλωσε Chowdhury από την BMI. Άλλοι αναλυτές μοιράζονται παρόμοιο ανοδικό κλίμα.
Τα χαμηλότερα επιτόκια μειώνουν το κόστος ευκαιρίας της αγοράς χρυσού, καθιστώντας τον πιο ελκυστικό, σε σχέση με τα έντοκα assets, όπως τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, που ανταγωνίζονται τον χρυσό ως ασφαλές καταφύγιο.
Τα χαμηλότερα επιτόκια πιέζουν επίσης το δολάριο, καθιστώντας ελκυστικούς τους χρυσούς σε τιμές δολαρίου για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης