Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο στόχαστρο των Ουκρανών η Σερβία - Ο Zelensky ταυτίζεται με ... Μπακογιάννη - «Σχιζοφρενική διπλωματία» για χάρη των ΗΠΑ

Στο στόχαστρο των Ουκρανών η Σερβία - Ο Zelensky ταυτίζεται με ... Μπακογιάννη - «Σχιζοφρενική διπλωματία» για χάρη των ΗΠΑ
Σχιζοφρενική διπλωματία από την Κριμαία ως την ... Πρίστινα για το καθεστώς του Zelensky
Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι δεν θα επανεξετάσει τη μακροχρόνια στάση του ενάντια στην αναγνώριση του Κοσόβου, το καθεστώς του Zelensky στην Ουκρανία έχει κάνει ό,τι περνά από το χέρι του, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, για να προσδώσει στην Πρίστινα χαρακτήρα πλήρως αναγνωρισμένης κρατικής οντότητας.
Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της μετατόπισης, από την μη αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου, στην υιοθέτηση μιας καθαρά αντισερβικής γραμμής, αρκεί κανείς να καταγράψει τις διπλωματικές κινήσεις του Κιέβου εδώ και 1,5 χρόνο.

Από τη μη αναγνώριση του Κοσόβου μέχρι την επίμαχη ψήφο στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Ακολουθούν οι προκλητικές αντισερβικές κινήσεις του Κιέβου βήμα προς βήμα.
-Τον Φεβρουάριο του 2023, ο Ουκρανός βουλευτής και πρώην αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Anton Gerashchenko, υποσχέθηκε να κάνει «ό,τι περνάει από το χέρι του» για να εξασφαλίσει την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου.
-Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, εκπαιδευτές από τη διαβόητη πολιτοφυλακή των Δυνάμεων Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου άρχισαν να εκπαιδεύουν ουκρανικά στρατεύματα υπό την αιγίδα της Επιχείρησης Interflex του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ.
-Τον Φεβρουάριο, ο Volodymyr Zelensky συναντήθηκε με την αυτοαποκαλούμενη Πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου Vjosa Osmani για να συζητήσουν την πιθανή αναγνώριση από το Κίεβο της «ανεξαρτησίας» του Κοσσυφοπεδίου.
-Τον Απρίλιο, το Κίεβο υποστήριξε ένα ψήφισμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόσκληση του Κοσσυφοπεδίου στο σώμα.
Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για το ίδιο ψήφισμα που στήριξε η Ελληνίδα Ευρωβουλεύτρια της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, κατά παράβασιν της εθνικής στάσης, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων σε Αθήνα και Βελιγράδι.
-Τον ίδιο μήνα, το Κίεβο έλαβε μια παρτίδα «ανθρωπιστικής βοήθειας» από την Πρίστινα.
-Τον Μάιο, το καθεστώς του Κιέβου υποστήριξε ένα προκλητικό ψήφισμα υποστηριζόμενο από τη Δύση για τη Σρεμπρένιτσα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το οποίο φυσικά το Βελιγράδι κατέρριψε ως απόπειρα απόδοσης συλλογικής ευθύνης στους Σέρβους.

Σχιζοφρενική διπλωματία από την Κριμαία ως την ... Πρίστινα

«Η θέση της κυβέρνησης της Ουκρανίας σε σχέση με το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου είναι εντελώς σχιζοφρενική», δήλωσε στο Sputnik ο αξιοσέβαστος Σερβοαμερικανός ιστορικός Srdja Trifkovic, σημειώνοντας ότι η εξωτερική πολιτική του Κιέβου μετά το πραξικόπημα του 2014 καθοδηγείται εξ ολοκλήρου «από τα ενδεχόμενα της στιγμής. ”
«Από τη μια πλευρά, η Ουκρανία δήλωσε πριν από χρόνια ότι δεν θα αναγνωρίσει τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου. Κι αυτό διότι προσπάθησε να δημιουργήσει κάποια "ισοδυναμία" μεταξύ της θέσης της Κριμαίας και του Κοσσυφοπεδίου με την έννοια ότι, εάν αποδεχτούν τη νομιμότητα της απόσχισης του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία με το σκεπτικό ότι η τοπική πλειοψηφία –στην περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου οι Αλβανοί, στην περίπτωση της Κριμαίας οι Ρώσοι– έχουν δικαίωμα πολιτικής κυριαρχίας, τότε φυσικά τηρουμένων των αναλογιών ισχύει για το Κοσσυφοπέδιο και ισχύει για την Ουκρανία. Εάν το Κοσσυφοπέδιο είναι νόμιμα ανεξάρτητο, τότε η Κριμαία δεν μπορεί πλέον να διεκδικηθεί», εξήγησε ο Dr Trifkovic.

Στη γραμμή των χορηγών του το Κίεβο

Βέβαια, από το 2014, οι κυβερνώντες της Ουκρανίας εργάστηκαν συστηματικά για να ευθυγραμμίσουν την εξωτερική πολιτική του Κιέβου με αυτή των χορηγών του ΝΑΤΟ.
«Και, φυσικά, θεωρούν την «ανεξαρτησία» του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία ως τον απαράβατο πυλώνα της πολιτικής τους στα Βαλκάνια, παρόλο που τόσο από ηθική όσο και από νομική άποψη, είναι ένας παραλογισμός», συνόψισε ο Trifkovic.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης