Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αλλαγή στάσης από το Ιράν: Η δέσμευσή μας για αντίποινα κατά του Ισραήλ δεν θα αλλάξει από μια εκεχειρία στη Γάζα

Αλλαγή στάσης από το Ιράν: Η δέσμευσή μας για αντίποινα κατά του Ισραήλ δεν θα αλλάξει από μια εκεχειρία στη Γάζα
Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τις διαπραγματεύσεις για τους δικούς τους πολιτικούς στόχους, τονίζει η Τεχεράνη
Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε τη Δευτέρα 19/8 ότι οι συνεχιζόμενες συζητήσεις για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα δεν συνδέονται επ' ουδενί με τα σχέδια της Τεχεράνης για αντίποινα εναντίον του Ισραήλ, για τη δολοφονία του Ismail Haniyeh στην Τεχεράνη στις 31 Ιουλίου.
Τα σχόλια του εκπροσώπου του υπουργείου Nasser Kanaani αντικατοπτρίζουν τη θέση του Ιράν εν μέσω κλιμάκωσης των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, καθώς η χώρα παραμένει αποφασισμένη να εκδικηθεί τη δολοφονία του Haniyeh.
«Δεν επιδιώκουμε την εντατικοποίηση της ανασφάλειας στην περιοχή. Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες με καλές προθέσεις σχετικά με την κατάπαυση του πυρός. Εν τω μεταξύ, επιμένουμε στο νόμιμο δικαίωμα του Ιράν να πραγματοποιήσει τα δικαιώματά του και να τιμωρήσει τον επιτιθέμενο και να δημιουργήσει αποτρεπτικά μέτρα ενάντια σε ένα τρομοκρατικό καθεστώς. Θα χρησιμοποιήσουμε την κατάλληλη στιγμή», τόνισε σχετικά ο εκπρόσωπος του υπηρεσιακού ΥΠΕΞ της Τεχεράνης.
Εντωμεταξύ η δολοφονία του άλλοτε ηγέτη της Hamas στην καρδιά της ιρανική πρωτεύουσας δεν έχει διαψευστεί από το Ισραήλ, μια κίνηση που απλώς εντείνει τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ Τεχεράνης και Τελ Αβίβ.
Η σύγκρουση στη Γάζα, η οποία ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου του περασμένου έτους με μια επίθεση μαχητών της Hamas στο ισραηλινό έδαφος, σκοτώνοντας σχεδόν 1.100 ανθρώπους, διαρκεί δέκα μήνες.
Πάνω από 40.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές.
Παρά τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις, οι προοπτικές για μια διαρκή ειρήνη παραμένουν ζοφερές, με αμφότερες τις πλευρές να εμμένουν στις απαιτήσεις τους.
Οι ΗΠΑ, υπό την ηγεσία του υπουργού Εξωτερικών Antony Blinkrn, πιέζουν για κατάπαυση του πυρός, χαρακτηρίζοντάς την «πιθανώς την καλύτερη, ίσως την τελευταία ευκαιρία» για την επίτευξη ειρήνης στην περιοχή.

Ιράν: Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τις διαπραγματεύσεις για τους δικούς τους πολιτικούς στόχους

Ωστόσο, ο Kanaani κατηγόρησε τις ΗΠΑ και το Ισραήλ ότι χρησιμοποιούν τις διαπραγματεύσεις ως τακτική για να προωθήσουν τους δικούς τους πολιτικούς στόχους.
«Η μπάλα είναι στο γήπεδο των ΗΠΑ και του Σιωνιστικού καθεστώτος», υποστήριξε.
«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρέπει να δείξει εάν η διεξαγωγή αυτών των διαπραγματεύσεων είναι ένας πολιτικός ελιγμός για να επιτύχει τους δικούς της πολιτικούς στόχους και να κερδίσει χρόνο στο σιωνιστικό καθεστώς (Ισραήλ) για να συνεχίσει τη δολοφονία του παλαιστινιακού λαού ή προορίζεται πράγματι να δημιουργήσει συνθήκες για τη δημιουργία κατάπαυση του πυρός», συνέχισε ο Kanaani.
Εν μέσω των διπλωματικών ελιγμών, η αμυντική πολιτική του Ιράν και η υποστήριξή του προς τη Hamas και τη Hezbollah παραμένει αμετάβλητη.
Ο προτεινόμενος υπουργός Άμυνας Aziz Nasirzadeh για την προεδρία της κυβέρνησης Pezeshkian επανέλαβε τη Δευτέρα 19/8 την υποστήριξη του Ιράν στο «Μέτωπο της Αντίστασης».
Ο Nasirzadeh δεσμεύτηκε να ενισχύσει τις στρατιωτικές εξαγωγές προς τους συμμάχους του Ιράν, παρά τις διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Τεχεράνη για τη συμμετοχή της στον πόλεμο της Ουκρανίας, όπου προμήθευε εκρηκτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ρωσία.
«Το Μέτωπο της Αντίστασης δεν είναι ξεχωριστό από εμάς. Όταν μιλάμε για τις ένοπλες δυνάμεις, περιλαμβάνεται και το Μέτωπο της Αντίστασης», δήλωσε ο Nasirzadeh, σηματοδοτώντας την πρόθεση του Ιράν να συνεχίσει τις αμφιλεγόμενες στρατιωτικές του δραστηριότητες.
Υπογράμμισε επίσης τη στρατιωτική ισχύ του Ιράν ως βασικό παράγοντα για την αποτροπή της εχθρικής επιθετικότητας: «Η αποτροπή και η ισχύς μας εμποδίζουν το θράσος του εχθρού».
Καθώς το Ισραήλ και η Hamas παραμένουν δυνάμεις εγκλωβισμένες σε μια θανάσιμη σύγκρουση, και με τον όρκο του Ιράν για αντίποινα να πλανάται, η Μέση Ανατολή αντιμετωπίζει την προοπτική περαιτέρω βίας και αστάθειας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης