Τελευταία Νέα
Διεθνή

H Bundesbank προειδοποιεί: Η ανάκαμψη της Γερμανίας θα καθυστερήσει - Κίνδυνος για επιτάχυνση του πληθωρισμού

H Bundesbank προειδοποιεί: Η ανάκαμψη της Γερμανίας θα καθυστερήσει - Κίνδυνος για επιτάχυνση του πληθωρισμού
Σχετικά Άρθρα
Για περαιτέρω καθυστέρηση στην πολυαναμενόμενη οικονομική ανάκαμψη της Γερμανίας αλλά για άνοδο του πληθωρισμού προς το τέλος του 2024, έστω και προσωρινά, προειδοποιεί η Bundesbank.
Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η Γερμανία, συρρικνώθηκε το περασμένο τρίμηνο και μια σειρά από οικονομικοί δείκτες του τρέχοντος τριμήνου δείχνουν αναιμική ανάπτυξη. Σύμφωνα με τη γερμανική κεντρική τράπεζα, αν και η ύφεση είναι απίθανη, το συνολικό outlook παραμένει υποτονικό.
«Η αναμενόμενη αργή ανάκαμψη στην οικονομία καθυστερεί περαιτέρω» επισημαίνει η Bundesbank στο μηνιαίο οικονομικό δελτίο της. «Ωστόσο, δεν αναμένεται ύφεση με την έννοια της σημαντικής, ευρείας βάσης και παρατεταμένη μείωση της οικονομικής παραγωγής, εφόσον δεν προκύψουν αρνητικά σοκ».
Αυτή η αδυναμία είναι ο λόγος για τον οποίο ο επικεφαλής της φινλανδικής κεντρικής τράπεζας Olli Rehn, αξιωματούχος της ΕΚΤ, υποστήριξε ότι μπορεί να δικαιολογείται μια ακόμη μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.
Η ιδιωτική κατανάλωση και οι υπηρεσίες θα μπορούσαν να επεκταθούν αυτό το τρίμηνο, υποβοηθούμενες από τη μεγάλη αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, προέβλεψε η Bundesbank. Όμως η εξωτερική ζήτηση είναι πιθανό να παραμείνει αδύναμη, γεγονός που εξασθενεί τις προοπτικές του τεράστιου βιομηχανικού τομέα της Γερμανίας.

Ο πληθωρισμός

Ενώ ο πληθωρισμός έχει μειωθεί απότομα το τελευταίο έτος, θα μπορούσε να επιταχυνθεί στα τέλη του 2024, κυρίως λόγω της στατιστικής επίδρασης των σχετικά χαμηλών τιμών ενέργειας ένα χρόνο νωρίτερα.
«Μπορούμε να αναμένουμε κάπως υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού προσωρινά προς το τέλος του έτους», επισημαίνει η γερμανική κεντρική τράπεζα. «Ο δομικός πληθωρισμός είναι επίσης πιθανό να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα λόγω των συνεχιζόμενων ισχυρών μισθολογικών πιέσεων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης