Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία - Αμετάβλητα στο 50% τα επιτόκια - Μήνυμα για περιοριστική πολιτική μέχρι να μειωθεί ο πληθωρισμός

Τουρκία - Αμετάβλητα στο 50% τα επιτόκια - Μήνυμα για περιοριστική πολιτική μέχρι να μειωθεί ο πληθωρισμός
Στόχος της κεντρικής τράπεζας στην Τουρκία είναι η μείωση του πληθωρισμού στο 38% έως τα τέλη Δεκεμβρίου έναντι του 62% που είναι σήμερα
Αμετάβλητα για πέμπτο συνεχόμενο διατήρησε τα επιτόκια, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας διαμηνύοντας

ότι παραμένει εστιασμένη στην περαιτέρω μείωση του πληθωρισμού, που τρέχει με έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς στον κόσμο, αλλά στην επίτευξη του φιλόδοξου στόχου που έχει θέσει για το τέλος του 2024.
Ειδικότερα, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής, με επικεφαλής τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας, Fatih Karahan, διατήρησε το επιτόκιο βραχυπρόθεσμου δανεισμού στο 50%, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των οικονομολόγων σε έρευνα του Bloomberg.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η υστέρηση στη μετάδοση της πολιτικής δικαιολογεί μια παύση στις αυξήσεις των επιτοκίων. Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα διαμηνύει ότι θα παραμείνει «ιδιαίτερα προσεκτική» στους κινδύνους του πληθωρισμού. Πρόσθεσε ότι θα διατηρήσει μια περιοριστική στάση μέχρι να δει μια «σημαντική και διατηρήσιμη μείωση» στην τάση του μηνιαίου πληθωρισμού.

Ο πληθωρισμός

Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας επιδιώκουν τη σημαντική μείωση του πληθωρισμού έως το τέλος του τρέχοντος έτους, έχοντας θέσει ως στόχο τη μείωση του ετήσιου ρυθμού αύξησης των τιμών -από το 62% που είναι σήμερα- στο 38% έως τα τέλη Δεκεμβρίου. Οι αγορές, ωστόσο, εκτιμούν επί του παρόντος ότι ο πληθωρισμός μάλλον θα διαμορφωθεί πιο κοντά στο 42%, που είναι το άνω όριο του εύρους των προβλέψεων της κεντρικής τράπεζας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης