Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συμφωνία του αιώνα ή απόλυτη μπλόφα ... Ο Trump θα προτείνει στον Putin αμοιβαίο έλεγχο στα πυρηνικά - Τι απαντά η Ρωσία

Συμφωνία του αιώνα ή απόλυτη μπλόφα ... Ο Trump θα προτείνει στον Putin αμοιβαίο έλεγχο στα πυρηνικά - Τι απαντά η Ρωσία
Ο Trump αφήνει τη συζήτηση ορθάνοιχτη αλλά θέτει ως προϋπόθεση τη «δημιουργία ενός νέου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας» πριν από τυχόν συμφωνία
Σε μία διπλωματική κίνηση που αναμένεται να ταράξει τα νερά, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ Donald Trump, δηλώνει έτοιμος να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία για τον αμοιβαίο έλεγχο των εξοπλισμών, θέτοντας ως στόχο μια συμφωνία κορυφής με τον πρόεδρο Putin.
Βέβαια, όπως τονίζει στο ρωσικό πρακτορείο Tass ο ανώτερος σύμβουλος της καμπάνιας του Brian Hughes, η συμφωνία κορυφής θα είχε νόημα μόνο αφότου ο Trump «ενίσχυε την αμυντική ισχύ των ΗΠΑ» κάτι που θα σήμαινε ότι θα προηγείτο η «δημιουργία ενός νέου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας».
«Σχετικά με τα όπλα, ο πρώην πρόεδρος Trump πιστεύει στην επίτευξη ειρήνης μέσω της δύναμης», εξήγησε ο Hughes, όταν ρωτήθηκε εάν ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία θα ενδιαφερόταν για νέες συμφωνίες ελέγχου των εξοπλισμών με τη Ρωσία.
«Συχνά λέει ότι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνουμε για να ενισχύσουμε τη χώρα είναι να χτίσουμε ένα σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, για το οποίο συζητείται εδώ και δεκαετίες. Να το κάνουμε με τρόπο που θα προστατεύει τους Αμερικανούς και θα μας κάνει πιο δυνατούς», διευκρίνισε.
«Όταν οι ΗΠΑ είναι ισχυρότερες στον κόσμο, μπορείτε να αρχίσετε να κάνετε τις σχετικές αξιολογήσεις για τις οποίες μιλάτε. Αλλά δεν μπορείτε να αρχίσετε να μιλάτε για αυτό σήμερα όταν η Αμερική βρίσκεται σε τόσο αδύναμη θέση», πρόσθεσε ο ανώτερος σύμβουλος της καμπάνιας του υποψήφιου προέδρου.

Ρωσία: Καμία συζήτηση για έλεγχο εξοπλισμών χωρίς διευθέτηση του ουκρανικού

Σύμφωνα με την τρέχουσα ρωσική στάση, η Μόσχα σήμερα είναι αδύνατον να συζητήσει τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων με τις ΗΠΑ χωρίς να ληφθεί υπόψιν η κατάσταση στην Ουκρανία, αφού η ρωσική διπλωματία εκτιμάει ότι η Ουάσινγκτον ότι επιδιώκει στρατιωτική κυριαρχία.
Ως προς το ζήτημα , ο Υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov έχει τονίσει πρόσφατα ότι η Ουάσινγκτον έχει προτείνει τον διαχωρισμό των δύο θεμάτων και την επανέναρξη των συνομιλιών για τη «στρατηγική σταθερότητα» μεταξύ των δύο χωρών, που διαθέτουν τα μεγαλύτερα πυρηνικά οπλοστάσια του κόσμου.
Ωστόσο, ο Lavrov δήλωσε ότι η πρόταση είναι μη αποδέκτη για τη Ρωσία λόγω της στήριξης της Δύσης προς την Ουκρανία στον πόλεμο που τώρα πλησιάζει στο τέλος της δεύτερης χρονιάς του.
«Δεν βλέπουμε το παραμικρό ενδιαφέρον από την πλευρά των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ να διευθετήσουν την ουκρανική σύγκρουση και να εισακούσουν τις ανησυχίες της Ρωσίας», δήλωσε ο Lavrov.
Ο ίδιος κατηγόρησε τη Δύση ότι ωθεί την Ουκρανία να χρησιμοποιεί όπλα μεγάλου βεληνεκούς για χτυπήματα βαθιά εντός της Ρωσίας.
Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε πως δεν υπάρχει βάση για να συζητηθούν έλεγχοι στα όπλα όσο η Δύση διεξάγει αυτό που ο ίδιος χαρακτήρισε «υβριδικό πόλεμο» κατά της Μόσχας.
«Δεν απορρίπτουμε αυτή την ιδέα για το μέλλον, αλλά θέτουμε ως προϋπόθεση για αυτή την πιθανότητα την εγκατάλειψη από τη Δύση της πολιτικής της για υπονόμευση και μη σεβασμό των ρωσικών συμφερόντων», κατέληξε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης