Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επίδειξη δύναμης στο Ιράν - Μεγάλη άσκηση με προσομοίωση μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ με F-35 και F-15

Επίδειξη δύναμης στο Ιράν - Μεγάλη άσκηση με προσομοίωση μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ με F-35 και F-15

Η μεγάλη πλειονότητα του ισραηλινού στόλου μαχητικών αποτελείται από F-16

Σχετικά Άρθρα
H Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία διεξήγαγε μια μεγάλη άσκηση εναέριου ανεφοδιασμού με καύσιμα που προσομοιώνει επίθεση μεγάλης εμβέλειας χρησιμοποιώντας μαχητικά F-35 και F-15 και ένα εναέριο δεξαμενόπλοιο Boeing 707.
Η άσκηση έρχεται σε μια περίοδο αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Τελ Αβίβ και Τεχεράνης, μετά τη δολοφονία του Προέδρου του Πολιτικού Γραφείου της Hamas στην κατοικία του στην Τεχεράνη στις 31 Ιουλίου.
Με τους Ιρανούς αξιωματούχους να έχουν δεσμευτεί να απαντήσουν στην επίθεση, οι ισραηλινές ασκήσεις έχουν ερμηνευτεί ευρέως ως επίδειξη δύναμης για την αποτροπή πιθανών αντιποίνων.
«Ο εναέριος ανεφοδιασμός είναι μια επιχειρησιακή ικανότητα που απαιτείται από τη μάχιμη δύναμη, που της επιτρέπει να παραμένει αερομεταφερόμενη για μεγάλα χρονικά διαστήματα», δήλωσε εκπρόσωπος της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, προτού υπογραμμίσει περαιτέρω τη σημασία τους.
Ο εναέριος ανεφοδιασμός με καύσιμα θεωρείται ζωτικής σημασίας για τη διευκόλυνση οποιασδήποτε μεγάλης αεροπορικής επιχείρησης κατά ιρανικών στόχων, καθώς οι τάξεις μαχητικών δυτικής κατασκευής έχουν γενικά πολύ μικρότερο βεληνεκές από τις αντίστοιχες ρωσικές και κινεζικές, γεγονός που περιορίζει σοβαρά την ικανότητα αεροσκαφών όπως τα F-35 και τα F-15 να φτάσουν στόχους στο ιρανικό έδαφος.
Αν και η μεγάλη πλειονότητα του ισραηλινού στόλου μαχητικών αποτελείται από F-16 πολύ μικρής εμβέλειας, καθώς και απαρχαιωμένες εκδόσεις F-15 της εποχής του Ψυχρού Πολέμου, δύο επίλεκτες μονάδες σύγχρονων F-35 πέμπτης γενιάς βρίσκονται επί του παρόντος σε υπηρεσία.
Το F-15I θεωρείται η δεύτερη πιο ικανή κατηγορία μαχητικών της χώρας και είναι παράγωγο του αμερικανικού F-15E Strike Eagle.
Είκοσι πέντε από τα μαχητικά παραγγέλθηκαν τη δεκαετία του 1990.
Αν και μεγαλύτερη εμβέλεια από το F-35, τα αεροηλεκτρονικά του F-15I θεωρούνται απαρχαιωμένα σήμερα.
Περαιτέρω επέκταση του ισραηλινού στόλου F-35, ο οποίος φέρεται να είναι ικανός να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, καθώς και αναμενόμενες παραγγελίες για πολύ πιο ικανές παραλλαγές F-15IA - οι οποίες βασίζονται στην παραλλαγή αιχμής F-15EX - πρόκειται να επεκτείνουν τις επιλογές για αεροπορικές επιθέσεις κατά του Ιράν.

Τα μαχητικά του Ιράν

Συγκεκριμένα, το Ιράν δεν διαθέτει τάξεις μαχητικών μετά τον Ψυχρό Πόλεμο στον στόλο του, η μεγάλη πλειοψηφία του οποίου αποτελείται από μαχητικά F-4 και F-5 της εποχής του πολέμου του Βιετνάμ, αν και το επίγειο δίκτυο αεράμυνας της χώρας έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα εξελιγμένο.
Η χώρα έχει κάνει παραγγελία για 24 μαχητικά Su-35 από τη Ρωσία - σύμφωνα με πληροφορίες, με δυνατότητα επέκτασης σε 64 μαχητικά.
Τα αεροηλεκτρονικά του Su-35, αν και λιγότερο προηγμένα από τα F-35, εξακολουθούν να είναι πολύ πιο εξελιγμένα από αυτά των άλλων ισραηλινών μαχητικών, με το αεροσκάφος να έχει σχεδιαστεί για να συνεργάζεται στενά με επίγειες αντιαεροπορικές άμυνες και να ενσωματώνει μια σουίτα αισθητήρων ιδιαίτερα καλά βελτιστοποιημένη για την παρακολούθηση stealth στόχους.
Οι αποκτήσεις Su-35 και ο συνεχής εκσυγχρονισμός του ιρανικού επίγειου δικτύου αεράμυνας με νέες γενιές εγχώριων συστημάτων, αναμένεται να καταστήσουν μια αεροπορική επίθεση στη χώρα όλο και πιο προκλητική.
Ενώ το Ιρανικό προσωπικό αναφέρθηκε τον Δεκέμβριο του 2022 ότι εκπαιδεύεται στη Ρωσία για να χειριστεί Su-35, παραμένει αβέβαιο πότε θα φτάσουν τα πρώτα μαχητικά στη χώρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης