Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τραγωδία στη Σικελία: Νεκρός βρέθηκε ο μεγιστάνας Mike Lynch και η κόρη του - Εντοπίστηκαν τα πτώματα των 6 αγνοουμένων

Τραγωδία στη Σικελία: Νεκρός βρέθηκε ο μεγιστάνας Mike Lynch και η κόρη του - Εντοπίστηκαν τα πτώματα των 6 αγνοουμένων
Όσον αφορά άλλους δύο, τους τελευταίους αγνοούμενους, φαντάζει εξαιρετικά απίθανο να εντοπιστούν ζωντανοί
Τις σορούς του μεγιστάνα της τεχνολογίας, Mike Lynch, της κόρης του, Hannah, καθώς και άλλων 4 αγνοούμενων, εντόπισαν οι δύτες που επιχειρούν στο ναυάγιο του σούπερ γιοτ «Bayesian», το οποίο βυθίστηκε στα ανοικτά της Σικελίας τη Δευτέρα 19 Αυγούστου. 
Την είδηση επιβεβαίωσε μάλιστα το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο προσκείμενες στις έρευνες πηγές.
Τα άτομα που βρέθηκαν νεκρά πλην του  Mike Lynch και της 18χρονης κόρης είναι ο μη εκτελεστικός πρόεδρος της Morgan Stanley International Jonathan Bloomer, η σύζυγός του Judy Bloomer, ο Christopher Morvillo, δικηγόρος στην Clifford Chance που εκπροσωπούσε τον Lynch και η σύζυγός του Neda Morvillo. 
Η πρώτη σορός που ανασύρθηκε υπνεθυμίζεται ότι είναι αυτή του σεφ του σκάφους, Recaldo Thomas.

Ανατροπή με το ναυάγιο στη Σικελία: Εγκαταλείπεται το σενάριο για σπασμένο κατάρτι

Εντωμεταξύ, χθες το απόγευμα (21/8_ οι δύτες κατάφεραν να ανοίξουν ένα πέρασμα στο κύτος του ιστιοφόρου, παρακάμπτοντας έτσι αντικείμενα και έπιπλα που εμποδίζουν την είσοδο στους στενούς χώρους στο εσωτερικό του. Οι συνθήκες είναι δυσμενείς: μεγάλο βάθος, σκοτάδι και ένα άθικτο σκάφος πεσμένο στο πλάι, με αποτέλεσμα η κάθε κατάδυση των εξειδικευμένων σπηλαιοδυτών να διαρκεί μόνο λίγα λεπτά.
Πέρα από τις έρευνες για τους αγνοουμένους, η εισαγγελία του Τέρμινι Ιμερέσε άνοιξε δικαστική έρευνα για το περιστατικό, εφόσον ύστερα από αυτοψία με δύτες και ρομπότ, φαίνεται πως το κατάρτι του ιστιοφόρου δεν έσπασε, γεγονός που διαψεύδει το πρώτο σενάριο της υπόθεσης, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο.
Μάλιστα στο σημείο έσπευσε και ο πρέσβης του Αγγλίας στην Ιταλία, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά πως «Άγγλοι επιθεωρητές έφτασαν για σημαντικούς ελέγχους».
Γι’ αυτό το λόγο τα σενάρια ποικίλουν και απλώνεται ένα πέπλο μυστηρίου γύρω από το ναυάγιο.

Οι δυσκολίες για τους δύτες

Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, αργά χθες, Τρίτη, δύτες της πυροσβεστικής υπηρεσίας κατάφεραν να βγάλουν από τους μεντεσέδες ένα παράθυρο πλάτους τριών μέτρων και χρησιμοποίησαν το άνοιγμα ως σημείο εισόδου.
Κατάφεραν να προσεγγίσουν τον κοινό χώρο του σκάφους, αλλά όχι και τις καμπίνες, ανέφερε η ιταλική πυροσβεστική υπηρεσία.
Διασώστες είπαν πως αυτό θα χρειαστούν κάποιο χρόνο καθώς ορισμένες είσοδοι μπορεί να είναι μπλοκαρισμένες.
Αξιωματούχοι της πυροσβεστικής είπαν πως οι δύτες έχουν στη διάθεσή τους μόνο 8-10 λεπτά στον τόπο του ναυαγίου προτού αναδυθούν και πάλι στην επιφάνεια.
Οι προσπάθειές τους παρεμποδίζονται από τους «πολύ στενούς χώρους» μέσα στο βυθισμένο σκάφος, δήλωσε ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας Luca Carri.

Ποιος ήταν ο Mike Lynch

Ο Βρετανός επιχειρηματίας, Mike Lynch, ο οποίος αγνοείται μετά τη βύθιση του πολυτελούς σκάφους ανοικτά της Σικελίας, έκανε τεράστια περιουσία στον κλάδο της πληροφορικής.
Συγκεκριμένα, ήταν συνιδρυτής της εταιρείας λογισμικού «Autonomy» στο Κέιμπριτζ το 1996, η οποία επεκτάθηκε ραγδαία και έγινε μια από τις κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η επιτυχία της εταιρείας του, όπως αναφέρει το BBC, οδήγησε στην πώλησή της στον γίγαντα της πληροφορικής της Hewlett-Packard (HP) για 11 δισ. δολάρια το 2011.
Επρόκειτο για μια συμφωνία από την οποία ο Mike Lynch εισέπραξε 647 εκατ. δολάρια.
Παρ' όλα αυτά, η εξαγορά σύντομα τινάχτηκε στον αέρα, καθώς τέθηκαν ερωτήματα σχετικά με το τεράστιο τίμημα.
Μόλις έναν χρόνο αργότερα, η HP μείωσε την αξία της Autonomy στα 8,8 δισ. δολάρια, υποστηρίζοντας ότι ο Mike Lynch είχε υπερεκτιμήσει την αξία της. Ακολούθησαν πολυετείς νομικές μάχες, οι οποίες κατέληξαν στο ότι οι εισαγγελείς των ΗΠΑ απήγγειλαν κατηγορίες εναντίον του Mike Lynch το 2018.
Ακολούθως, οι εισαγγελείς τον κατηγόρησαν ότι διόγκωσε την αξία της εταιρείας χρησιμοποιώντας αναδρομικές συμφωνίες για να παραπλανήσει σχετικά με τις πωλήσεις της εταιρείας και είπαν ότι είχε αποκρύψει τη ζημιογόνο επιχείρηση μεταπώλησης υλικού της εταιρείας.
Παράλληλα, οι αμερικανικές εισαγγελικές Αρχές τον κατηγόρησαν, επίσης, ότι εκφόβιζε ή πλήρωνε ανθρώπους που εξέφραζαν ανησυχίες.
Εν τέλει, ο Mike Lynch τελικά εκδόθηκε στις ΗΠΑ το 2022 για να δικαστεί - μια διαδικασία που κορυφώθηκε, τον περασμένο Ιούνιο, με την αθώωσή του.

Η περίεργη σύμπτωση 


Ο Steven Chamberlain, ο συγκατηγορούμενος του Lynch στη δίκη που έγινε στις ΗΠΑ για την πώληση της εταιρείας λογισμικού Autonomy στη Hewlett-Packard, τραυματίστηκε πολύ σοβαρά σε τροχαίο ατύχημα το Σάββατο 17/8, δύο ημέρες πριν χαθούν τα ίχνη του «Βρετανού Bill Gates» σε ναυάγιο στα ανοιχτά της Σικελίας, σύμφωνα με το Reuters.
Ο Chamberlain, πρώην αντιπρόεδρος οικονομικών της εταιρείας Autonomy της οποίας ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος ήταν ο Lynch , χτυπήθηκε από αυτοκίνητο στο Κέμπριτζσαϊρ. Έχει τεθεί σε μηχανική υποστήριξη, σύμφωνα με αυτήν την πηγή.
Ο Chamberlain αντιμετώπιζε τις ίδιες κατηγορίες με το πρώην αφεντικό του. Δικάστηκαν και οι δύο για απάτη και συνωμοσία, αφού υποτίθεται ότι φούσκωσαν τεχνητά την αξία της εταιρείας πριν από την πώλησή της το 2011. Και οι δύο απαλλάχθηκαν τον Ιούνιο και από τις 15 κατηγορίες που τους είχαν απαγγελθεί.
Αποχώρησε από την Autonomy το 2012 και εργάστηκε στην εταιρεία κυβερνοασφάλειας Darktrace και, εθελοντικά, ως οικονομικός διευθυντής για την ποδοσφαιρική ομάδα Κέμπριτζ Γιουνάιτεντ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης