Τελευταία Νέα
Διεθνή

Λιθουανία: Νέος επίτροπος στην Κομισιόν ένας ακραιφνής αντι-Ρώσος - Οι τρελές προτάσεις του Andrius Kubilius για την Ουκρανία

Λιθουανία: Νέος επίτροπος στην Κομισιόν ένας ακραιφνής αντι-Ρώσος - Οι τρελές προτάσεις του Andrius Kubilius για την Ουκρανία
Την ίδρυση Υπουργείου ... Ουκρανίας στη Λιθουανία είχε προτείνει ο Kubilius
Η κυβέρνηση της Λιθουανίας πρότεινε την Τετάρτη 21/8 τον Andrius Kubilius ως τον επόμενο Ευρωπαίο Επίτροπό της, στο πλαίσιο μιας διαδικασίας υποψηφιότητας που η πρωθυπουργός Ingrida Šimonytė χαρακτήρισε ως «εξαιρετικά περίπλοκη».
Παρόλο που η κυβέρνηση είναι αρμόδια για την επίσημη κατάθεση υποψηφιότητας, η απόφαση πρέπει να εγκριθεί τόσο από τον Πρόεδρο όσο και από το Σέιμας, το κοινοβούλιο της Λιθουανίας.
Πάντως, η Šimonytė διαβεβαίωσε ότι έχει ήδη λάβει άτυπη έγκριση από τον Πρόεδρο Gitanas Nausėda και τον κυβερνώντα συνασπισμό της χώρας.
Εάν εγκριθεί, η υποψηφιότητα του Kubilius — ένας πρώην ακαδημαϊκός και δύο φορές πρωθυπουργός που διατελεί ευρωβουλευτής από το 2019 — θα πρέπει να παραιτηθεί από τη θέση του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ο Kubilius, συγγραφέας του Ευρωπαϊκού Σχεδίου για την Ουκρανία το 2017, είναι ένθερμος υποστηρικτής του Κιέβου και διατηρεί σκληρή στάση απέναντι στη Ρωσία.
Κατά τη θητεία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως αρμόδιου για τη Ρωσία, τόνισε την ανάγκη για συνεχιζόμενη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία, υποστηρίζοντας ένα σχέδιο που προτείνει οι Δυτικοί σύμμαχοι, δηλαδή κάθε κράτος να συνεισφέρει επιπλέον 0,25% του ΑΕΠ για να νικηθεί ο Ρώσος Πρόεδρος Putin στο πεδίο της μάχης.
Πρότεινε επίσης να πληρώσει η Μόσχα τον λογαριασμό για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, χρησιμοποιώντας όλα τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, όχι μόνο τα κέρδη τους, για αυτόν τον σκοπό.
Στο Βίλνιους, πρότεινε τη δημιουργία ενός κυβερνητικού τμήματος ή υπουργείου αφιερωμένου αποκλειστικά στα ζητήματα της Ουκρανίας.
«Θέλω να πιστεύω ότι οι ομάδες της αντιπολίτευσης, εάν το εξετάσουν αντικειμενικά, θα μπορέσουν επίσης να αφήσουν στην άκρη τις προκαταλήψεις τους και να εκτιμήσουν την εμπειρία και τις ικανότητες του Kubilius», τόνισε από την πλευρά της η Simonite σε μια προσπάθεια να κάνει ... μασάζ στην εσωτερική πολιτική σκηνή.
Η Viktorija Čmilytė-Nielsen, πρόεδρος της βουλής και ηγέτης του κυβερνητικού συνασπισμού του Φιλελεύθερου Κινήματος, ανέφερε ότι το κοινοβούλιο θα μπορούσε να ψηφίσει για την υποψηφιότητα του Kubilius είτε κατά τη διάρκεια μιας έκτακτης συνεδρίασης είτε στην αρχή της τακτικής φθινοπωρινής συνεδρίασης στις 10 Σεπτεμβρίου, παρά το γεγονός ότι η Επιτροπή επιθυμεί τα κράτη μέλη της ΕΕ να υποβάλουν τις υποψηφιότητές τους μέχρι τις 30 Αυγούστου.
Το όνομα του Kubilius προτάθηκε μετά την απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών της Λιθουανίας, Gabrielius Landsbergis, να αποσύρει την αναμενόμενη υποψηφιότητά του για τη θέση του Επιτρόπου το Σάββατο, αλλά και την άρνηση του Προέδρου να τον στηρίξει εκ νέου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης