Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε άλλη διάσταση ο Musk: Σε 10 χρόνια, εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν τσιπ εγκεφάλου Neuralink - Θα γίνετε... cyborg

Σε άλλη διάσταση ο Musk: Σε 10 χρόνια, εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν τσιπ εγκεφάλου Neuralink - Θα γίνετε... cyborg
Η startup Neuralink δημιουργήθηκε από τον Musk τον Ιούλιο του 2016 και αναπτύσσει τσιπ που μπορούν να εμφυτευτούν στον ανθρώπινο εγκέφαλο
Σχετικά Άρθρα
Ο ιδιαίτερος μεγιστάνας των Tesla, Starlink Elon Musk εκτίμησε ότι τα επόμενα 10 χρόνια, εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν εμφυτεύματα εγκεφάλου Neuralink.
«Αν όλα πάνε καλά, μέσα σε λίγα χρόνια, εκατοντάδες άνθρωποι θα έχουν το Neuralink, ίσως μέσα σε 5 χρόνια 10.000 θα το έχουν, μέσα σε 10 χρόνια εκατομμύρια θα το έχουν», έγραψε ο δισεκατομμυριούχος στο X (πρώην Twitter).
Η startup Neuralink δημιουργήθηκε από τον Musk τον Ιούλιο του 2016 και αναπτύσσει τσιπ που μπορούν να εμφυτευτούν στον ανθρώπινο εγκέφαλο.
Ο δισεκατομμυριούχος πιστεύει ότι τέτοιες συσκευές θα επιτρέψουν σε ένα άτομο να γίνει cyborg, ικανό να αντισταθεί στην τεχνητή νοημοσύνη και επίσης θα βοηθήσει τους ανθρώπους να μάθουν να ελέγχουν έναν υπολογιστή χρησιμοποιώντας τη δύναμη της σκέψης.
Στις 28 Ιανουαρίου, η Neuralink εμφύτευσε για πρώτη φορά ένα εμφύτευμα στον ανθρώπινο εγκέφαλο.
Στις αρχές Αυγούστου, ο Musk ανακοίνωσε ότι το εμφύτευμα είχε τοποθετηθεί σε δεύτερο ασθενή.
Η συσκευή επιτρέπει στο συγκεκριμένο άτομο που είναι τετραπληγικό να ελέγχει έναν υπολογιστή.

Τι είναι η Neuralink και τι κάνει;

Η Neuralink είναι μια νεοσύστατη εταιρεία κατασκευής τσιπ εγκεφάλων που ιδρύθηκε από τον Musk το 2016.
Μια συσκευή στο μέγεθος ενός νομίσματος εμφυτεύεται χειρουργικά στο κρανίο, με εξαιρετικά λεπτά καλώδια που πηγαίνουν στον εγκέφαλο και αναπτύσσουν μια διασύνδεση εγκεφάλου-υπολογιστή (BCI).
Έτσι, θα καταγράφεται η εγκεφαλική δραστηριότητα και θα στέλνεται σε μια συσκευή, όπως ένα smartphone, μέσω μιας συνηθισμένης σύνδεσης Bluetooth. Το πρώτο προϊόν, με την ονομασία Telepathy, θα επιτρέπει στους ανθρώπους να ελέγχουν τα τηλέφωνα ή τους υπολογιστές τους «απλά με τη σκέψη», δήλωσε ο Musk.
Η τοποθέτηση του τσιπ στο τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει την κινητική λειτουργία θα επιτρέψει επίσης στους ανθρώπους να ξεπεράσουν νευρολογικές διαταραχές, υποστηρίζει η εταιρεία.
Ο Musk δήλωσε ότι οι πρώτοι που θα μπορούν να λάβουν το τσιπάκι θα είναι όσοι έχουν χάσει την κίνηση των άκρων τους.

Ποιες είναι οι ηθικές ανησυχίες γύρω από τη Neuralink;

Οι εμπειρογνώμονες έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τον πειραματισμό του τσιπ εγκεφάλου της Neuralink σε ζώα, καθώς και για τους πιθανούς κινδύνους που συνδέονται με τη χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο, όπως η εγκεφαλική αιμορραγία ή οι επιληπτικές κρίσεις.
Προσθέτουν ότι το όραμα του Musk για τα εμφυτεύματα εγείρει ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την παρακολούθηση. Έχουν διατεθεί ελάχιστες λεπτομέρειες σχετικά με τη δυνατότητα των χρηστών να διατηρούν τα προσωπικά τους δεδομένα και τη νευρική τους δραστηριότητα υπό τον έλεγχό τους.
Νωρίτερα φέτος, το υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ επέβαλε πρόστιμο στη Neuralink επειδή δεν είχε καταγραφεί ως μεταφορέας επικίνδυνων υλικών -εμφυτεύματα από τους εγκεφάλους πρωτευόντων- σύμφωνα με τα αρχεία της ομοσπονδιακής υπηρεσίας που εξέτασε το Reuters.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης