Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Financial Times «βαφτίζουν» κλιματική αλλαγή τις πυρκαγιές στην Ελλάδα - Οι επιπτώσεις στον τουρισμό

Οι Financial Times «βαφτίζουν» κλιματική αλλαγή τις πυρκαγιές στην Ελλάδα - Οι επιπτώσεις στον τουρισμό
Η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται ειδικότερα στη Ρόδο, όπου το 2023 οι πυρκαγιές έκαναν στάχτη 125.000 στρέμματα δάσους
Αφιέρωμα στην «κλιματική αλλαγή και τις «επιπτώσεις στον τουρισμό» δημοσιεύουν οι Financial Times (FT), με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.
Ωστόσο είναι κάπως επιπόλαιο να «βαφτίζουν» ως κλιματική αλλαγή την περιβαλλοντική καταστροφή της χώρας και να αναρωτιούνται για τον τουρισμό, χωρίς καν να εστιάζουν στους λόγους που εκατομμύρια στρέμματα γης έχουν γίνει στάχτη από το 2020 και μετά.
Κάποια αναφορά στην ανετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού; Στα ελλειπή μέτρα; Στους εμπρησμούς;
Η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται ειδικότερα στη Ρόδο, όπου το 2023 οι πυρκαγιές έκαναν στάχτη 125.000 στρέμματα δάσους, ενώ εξετάζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ταξιδιωτική βιομηχανία της Ελλάδας όσον αφορά την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, καθώς οι ταξιδιώτες αναζητούν ολοένα και πιο συχνά πιο «ασφαλείς» προορισμούς.
Οι υπεύθυνοι των ξενοδοχειακών μονάδων της Ρόδου, εκτός από τις συνήθεις προετοιμασίες εν όψει της καλοκαιρινής σεζόν, έπρεπε να «ξύσουν τα δέντρα ώστε οι επισκέπτες να μην τρομάξουν από τα απομεινάρια της φωτιάς», δήλωσε ο διευθυντής του Rodos Princess Hotel, Χρήστος Παναγιώτου.
Οι φωτιές στη Ρόδο έγιναν πρωτοσέλιδο για την αλόγιστη καταστροφή που προκάλεσαν αλλά και για την αναγκαστική απομάκρυνση 25.000 ανθρώπων από τα ξενοδοχεία τους. Η εικόνα φέτος είναι καλύτερη μετά από πολυδάπανες φυσικά ανακαινίσεις και επισκευές, ωστόσο με τους κινδύνους των πυρκαγιών, της ξηρασίας και των καυσώνων να αυξάνονται, γίνεται φανερό ότι «η κλιματική αλλαγή αποτελεί υπαρξιακή απειλή για τον τουρισμό», όπως ανέφερε και η Teodora Marinska, διευθύνουσα σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων.
Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες και μιας ομάδας βρετανικών και ευρωπαϊκών ιδρυμάτων και οργανισμών, η κλιματική αλλαγή έχει καταστήσει τα ακραία καιρικά φαινόμενα για τα έτη 2023-2024 που είναι πιθανόν να προκαλέσουν πυρκαγιές, εξαιρετικά πιο συχνά για την Ελλάδα, σχολιάζουν οι FT.
Το βρετανικό πρακτορείο πολυτελών ξενοδοχείων Little Emperors με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο έχει παρατηρήσει αυτή την αλλαγή και τις επιπτώσεις της στον τουρισμό της Ελλάδας, καθώς οι κρατήσεις οι οποίες είχαν αυξηθεί κατά 20% ετησίως τα τελευταία χρόνια, μειώθηκαν κατά 7% για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Την ίδια στιγμή, η επισκεψιμότητα στα περίχωρα της Βρετανίας σημειώνει άνοδο 17% και σε Νορβηγία και Σουηδία 23%.
«Είναι γεγονός ότι παραδοσιακά δημοφιλείς παραθαλάσσιοι προορισμοί απωθούν πλέον τους επισκέπτες λόγω του ακραίου καύσωνα», δηλώνει η διευθύνουσα σύμβουλος Rebecca Masri στους FT.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης