Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά το σήμα της Fed για μείωση επιτοκίων

Άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά το σήμα της Fed για μείωση επιτοκίων
Την άνοδο μετρίασε η πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη
Με ήπια κέρδη έκλεισαν σήμερα 22/8 τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές αναμένουν χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από Σεπτέμβριο 2024, μετά το «σήμα» της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, τα πρακτικά της πρόσφατης συνεδρίασης της Federal Reserve (Fed) «έδειξαν» πως μία μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο 2024 ειναι «πολύ πιθανή» -στη συγκεκριμένη συνεδρίαση αποφασίστηκε να διατηρηθούν τα επιτόκια αμετάβλητα για 8η συνεχόμενη φορά, στο εύρος 5,25% - 5,50%.
Η άνοδος στις χρηματιστηριακές αγορές μετριάστηκε από τα στοιχεία που έδειξαν πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρουσίασε πτώση τον Αύγουστο 2024, σύμφωνα με προκαταρκτική έκθεση που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Πέμπτη 22/8. «Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών παραμένει χαμηλότερη από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο της», γράφει η Κομισιόν στην έκθεση.
Αρνητικά λειτούργησαν και τα στοιχεία για τους μισθούς. Ειδικότερα, ο βασικός δείκτης των μισθών της Eυρωζώνης κατέγραψε σημαντική επιβράδυνση για το δεύτερο τρίμηνο του 2024, εντείνοντας τις πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για νέες μειώσεις επιτοκίων από το φθινόπωρο. Η ΕΚΤ έχει αναφέρει ότι ο εν λόγω δείκτης είναι σημαντικός για τις αποφάσεις της σχετικά με τη νομισματική πολιτική και ότι μια επιβράδυνση τα επόμενα τρίμηνα θα μπορούσε να επιταχύνει τη χαλάρωση της.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο δείκτης-βαρόμετρο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισσχύθηκε 0,06%, ενώ ο DAX στη Φρανφούρτη έκλεισε με κέρδη 0,25%. Σε ό,τι αφορά στον δείκτη Stoxx 600, έκλεισε στο +0,35% και τις 515,74 μονάδες.
Αναλυτικά, η εικόνα των χρηματιστηρίων.

1_768.JPG

Μεικτά πρόσημα στα χρηματιστήρια της Ασίας

Μεικτά πρόσημα σημείωσαν οι αγορές της Ασίας - Ειρηνικού, καθώς οι επενδυτές αφομοίωσαν τα στοιχεία επιχειρηματικής δραστηριότητας από την Αυστραλία και την Ιαπωνία και ανέμεναν τον PMI από την Ινδία.
Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 σημείωσε άνοδο 0,67%, στις 38.207 μονάδες, ενώ ο ευρείας βάσης Topix ενισχύθηκε 0,15%. Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ιαπωνία επεκτάθηκε με ταχύτερο ρυθμό τον Αύγουστο, με τον σύνθετο δείκτη διευθυντών αγορών να σκαρφαλώνει στο 53,0 από 52,5 τον Ιούλιο.
Ο μεταποιητικός τομέας της χώρας επέστρεψε στην ανάπτυξη, ενώ ο τομέας των υπηρεσιών σημείωσε ταχύτερη επέκταση.
Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας συνέχισε ανοδικά, ενισχύθηκε 0,24% στις 2.707 μονάδες, ενώ ο Kosdaq της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 0,82% στις 773 μονάδες.
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο 0,80% στις 17.532 μονάδες, ενώ ο CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας υποχώρησε 0,25% στις 3.313 μονάδες.
Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας σημείωσε άνοδο 0,21% στις 8.027 μονάδες, αφού ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών της χώρας τον Αύγουστο σκαρφάλωσε στο 51,4 από 49,9 τον προηγούμενο μήνα, φθάνοντας σε υψηλό τριών μηνών και υποστηριζόμενος από την άνοδο της δραστηριότητας στον τομέα των υπηρεσιών, σύμφωνα με την Judo Bank.

2_556.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης