Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το δεύτερο μεγαλύτερο διαμάντι όλων των εποχών ανακαλύφθηκε στην Μποτσουάνα - Είναι 2.492 καρατίων

Το δεύτερο μεγαλύτερο διαμάντι όλων των εποχών ανακαλύφθηκε στην Μποτσουάνα - Είναι 2.492 καρατίων
Είναι το μεγαλύτερο εύρημα από το 1905, όταν ανακαλύφθηκε το διαμάντι Cullinan των 3.106 καρατίων στη Νότια Αφρική
Το δεύτερο μεγαλύτερο διαμάντι όλων των εποχών – ένας ακατέργαστος πολύτιμος λίθος 2.492 καρατίων – ανακαλύφθηκε στη Μποτσουάνα σε ορυχείο που ανήκει στην καναδική εταιρεία Lucara Diamond.
Είναι το μεγαλύτερο εύρημα από το 1905, όταν ανακαλύφθηκε το διαμάντι Cullinan των 3.106 καρατίων στη Νότια Αφρική. Εκείνο κόπηκε σε εννέα ξεχωριστές πέτρες, πολλές από τις οποίες βρίσκονται στο British Crown Jewels.
Το νέο διαμάντι βρέθηκε στο ορυχείο Karowe, περίπου 500 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας της Μποτσουάνα, Γκαμπορόνε. Η κυβέρνηση της Μποτσουάνα είπε ότι ήταν το μεγαλύτερο διαμάντι που ανακαλύφθηκε ποτέ στο κρατίδιο της νότιας Αφρικής.

Εκ των κορυφαίων παραγωγών διαμαντιών η Μποτσουάνα

Η προηγούμενη μεγαλύτερη ανακάλυψη στη Μποτσουάνα ήταν ένα διαμάντι 1.758 καρατίων που βρέθηκε στο ίδιο ορυχείο το 2019. Η Μποτσουάνα είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς διαμαντιών στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 20% της παγκόσμιας παραγωγής.
Σε ανακοίνωσή της η Lucara επισημαίνει ότι είναι «ένα από τα μεγαλύτερα ακατέργαστα διαμάντια που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ».
«Είμαστε εκστασιασμένοι με αυτό το εκπληκτικό διαμάντι των 2.492 καρατίων», δήλωσε ο επικεφαλής της Lucara, Γουίλιαμ Λαμπ. Η εταιρεία δεν έδωσε λεπτομέρειες για την ποιότητα του πολύτιμου λίθου ή την αξία του.

Η νέα τεχνολογία

Το διαμάντι εντοπίστηκε με τη χρήση της τεχνολογίας ακτίνων Χ Mega Diamond Recovery της Lucara. Πρόκειται για τεχνολογία που χρησιμοποιείται από το 2017 για την ανίχνευση και τη διατήρηση διαμαντιών υψηλής αξίας, έτσι ώστε να μην σπάνε κατά τις διαδικασίες σύνθλιψης μεταλλεύματος.
Η Lucara αυτή τη στιγμή κατέχει το 100% του ορυχείου. Η κυβέρνηση της Μποτσουάνας προωθεί νόμο που θα απαιτεί από τις εταιρείες, αφού λάβουν άδεια εξόρυξης, να πουλήσουν μερίδιο 24% σε τοπικές εταιρείες ή στο κράτος.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης