Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σοκ και δέος στην Ισλανδία – Εξερράγη ηφαίστειο «σχίζοντας» το βουνό Sylingafell, ρωγμή πάνω από 5 χλμ

Σοκ και δέος στην Ισλανδία – Εξερράγη ηφαίστειο «σχίζοντας» το βουνό Sylingafell, ρωγμή πάνω από 5 χλμ
Από το 2021, έχουν σημειωθεί εννέα εκρήξεις στη χερσόνησο, μετά την επανενεργοποίηση των γεωλογικών συστημάτων που ήταν αδρανή για 800 χρόνια
Σοκ και δέος προκάλεσε η έκρηξη ηφαιστείου στη νοτιοδυτική Ισλανδία, εκτοξεύοντας καυτή λάβα και καπνό σε μεγάλο μέρος της περιοχής.
Το συνολικό μήκος της ρωγμής ήταν περίπου 3,9 χλμ και επεκτάθηκε κατά 1,5 χλμ σε περίπου 40 λεπτά, ανέφερε σε δήλωση το ισλανδικό Met Office, το οποίο είναι επιφορτισμένο με την παρακολούθηση των ηφαιστείων.
"Η έκρηξη περιορίζεται σε μια περιοχή κοντά στο σημείο της έκρηξης.
Δεν αποτελεί απειλή για τη ζωή και η κοντινή περιοχή εκκενώθηκε", ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Ισλανδίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης X.
Η λάβα δεν έρεε προς την κοντινή πόλη Grindavik, της οποίας σχεδόν 4.000 κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει ως επί το πλείστον από τον Νοέμβριο, ανακοίνωσε το γραφείο Met.
Η έκρηξη έλαβε χώρα στη σειρά κρατήρων Sundhnukar, ανατολικά του βουνού Sylingafell, εν μέρει επικαλύπτοντας τις άλλες πρόσφατες εστίες στη χερσόνησο Reykjanes, σε ένα ηφαιστειακό σύστημα που δεν έχει κεντρικό κρατήρα αλλά εκρήγνυται ανοίγοντας γιγάντιες ρωγμές στο έδαφος.
Μελέτες είχαν δείξει ότι το μάγμα συσσωρεύεται υπόγεια, προκαλώντας προειδοποιήσεις για νέα ηφαιστειακή δραστηριότητα στην περιοχή που βρίσκεται ακριβώς νότια της πρωτεύουσας της Ισλανδίας, Reykjavik.
Η πιο πρόσφατη έκρηξη στη χερσόνησο του Reykjanes, όπου ζουν περίπου 30.000 άνθρωποι ή σχεδόν το 8% του συνολικού πληθυσμού της χώρας, έληξε στις 22 Ιουνίου μετά από εκτόξευση σιντριβανιών λιωμένου βράχου για 24 ημέρες.
Οι εκρήξεις δείχνουν την πρόκληση που αντιμετωπίζει το νησιωτικό έθνος των σχεδόν 400.000 ανθρώπων, καθώς οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η χερσόνησος Reykjanes θα μπορούσε να αντιμετωπίσει επανειλημμένα ξεσπάσματα για δεκαετίες ή και αιώνες.
Από το 2021, έχουν σημειωθεί εννέα εκρήξεις στη χερσόνησο, μετά την επανενεργοποίηση των γεωλογικών συστημάτων που ήταν αδρανή για 800 χρόνια.
Σε απάντηση, οι αρχές έχουν κατασκευάσει φράγματα για να ανακατευθύνουν τις ροές λάβας μακριά από κρίσιμες υποδομές, συμπεριλαμβανομένου του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής Svartsengi, του υπαίθριου σπα Blue Lagoon και της πόλης Grindavik.
Οι πτήσεις δεν επηρεάστηκαν, ανέφερε το αεροδρόμιο Keflavik του Reykjavik στην ιστοσελίδα του, αλλά το κοντινό πολυτελές γεωθερμικό σπα και ξενοδοχείο Blue Lagoon είπε ότι έκλεισε τη λειτουργία του και απομάκρυνε τους επισκέπτες του.
Η Ισλανδία, η οποία έχει περίπου το μέγεθος της πολιτείας του Κεντάκι των ΗΠΑ, διαθέτει περισσότερα από 30 ενεργά ηφαίστεια, καθιστώντας το βορειοευρωπαϊκό νησί πρωταρχικό προορισμό για ηφαιστειακό τουρισμό.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης