Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πυρετός στρατιωτικής ετοιμότητας στη Γερμανία - «Δημοσιονομικές» δικαιολογίες τα περί περικοπών της βοήθειας προς την Ουκρανία

Πυρετός στρατιωτικής ετοιμότητας στη Γερμανία - «Δημοσιονομικές» δικαιολογίες τα περί περικοπών της βοήθειας προς την Ουκρανία
Η Γερμανία κατευθύνει τα κονδύλια για τη δική της άμυνα, περικόβοντας τη βοήθεια στην Ουκρανία
Οι εργασίες κατασκευής ξεκίνησαν αυτή την εβδομάδα για έναν νέο γερμανικό στρατόπεδο στη Λιθουανία, κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία, όπου θα στεγάζονται περίπου 4.000 στρατιώτες της Bundeswehr μέχρι το 2027.
Είναι η πρώτη μόνιμη υπερπόντια στρατιωτική βάση της Γερμανίας από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.
Η αρχή του έργου θα έπρεπε να ήταν ένας εορτασμός του ηγετικού ρόλου του Βερολίνου στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής ασφάλειας περισσότερα από δύο χρόνια μετά την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Αντίθετα, η περίσταση επισκιάστηκε από μια οργή για τη συρρίκνωση της στρατιωτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία που έχει δείξει την αδυναμία του Βερολίνου και όχι τη δύναμή του.
Το ζήτημα αναδείχθηκε στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ότι η Γερμανία θα συρρικνώσει δραστικά τη διμερή αμυντική της βοήθεια για την Ουκρανία από τα εντυπωσιακά 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος σε 4 δισεκατομμύρια ευρώ το επόμενο και 500 εκατομμύρια ευρώ το 2027.
Δεν υπάρχουν χρήματα φέτος για τυχόν επιπλέον Ουκρανικά αιτήματα για πυρομαχικά ή ανταλλακτικά.

Οι «χαμένοι» του Κιέβου

Το Κίεβο είναι ο μεγάλος χαμένος από μια δημοσιονομική συμφωνία του 2025 που επετεύχθη αυτό το καλοκαίρι από τα τρία κόμματα της δυσλειτουργικής κυβέρνησης συνασπισμού της Γερμανίας μετά από εβδομάδες επίπονων συνομιλιών.
Έγινε θύμα του άκαμπτου συνταγματικού «φρένου» χρέους της χώρας που περιορίζει τα κρατικά ελλείμματα.
Είναι ολοφάνερο ότι μια γερμανική πολιτική συζήτηση για το χρέος εμποδίζει τη χώρα να αντιμετωπίσει τις μεγάλες οικονομικές προκλήσεις και τις προκλήσεις ασφάλειας.
Ο καγκελάριος Olaf Scholz επιμένει ότι η Γερμανία θα παραμείνει ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της Ουκρανίας στην Ευρώπη.
Λέει ότι το Βερολίνο θα παράσχει στρατιωτική βοήθεια μέσω ενός προγραμματισμένου δανείου 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων που συμφωνήθηκε κατ' αρχήν από τους ηγέτες της G7 αυτό το καλοκαίρι και θα εξασφαλιστεί έναντι των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας.
Το επιχείρημα του Scholz είναι μια εκτροπή.
Το δάνειο των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων αποδεικνύεται δύσκολο τεχνικά να εφαρμοστεί και εξακολουθεί να είναι δυνητικά όμηρος πολιτικών αντιρρήσεων, για παράδειγμα από την κυβέρνηση της Ουγγαρίας που είναι υπέρ του Κρεμλίνου.
Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι γερμανικά λεφτά.
Ένα δάνειο 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων δεν θα εκτείνεται πολύ, καθώς μπορεί να χρειαστεί να καλύψει το δημοσιονομικό έλλειμμα του Κιέβου καθώς και τις αγορές όπλων.
Είναι μόνο ένα κλάσμα των σχεδόν 300 δισ. ευρώ που έχουν δεσμεύσει η Ευρώπη και οι ΗΠΑ τα τελευταία δυόμισι χρόνια, σύμφωνα με το Kiel Ukraine Support Tracker.

Στερεύει η βοήθεια προς την Ουκρανία

Είναι αλήθεια ότι λίγοι άλλοι χορηγοί έχουν δώσει μακροπρόθεσμες υποσχέσεις.
Το πακέτο των 61 δισ. δολαρίων που συμφώνησε το Κογκρέσο των ΗΠΑ τον Απρίλιο θα μπορούσε να είναι το τελευταίο του.
Αλλά η θέση του Scholz είναι μια πρόσκληση για άλλους ηγέτες της G7 να περιορίσουν επίσης τη διμερή τους βοήθεια.
Χειρότερο είναι το σήμα που στέλνει στον Vladimir Putin.
Το στοίχημα του Ρώσου ηγέτη είναι ότι η δυτική αποφασιστικότητα θα υποχωρήσει.
Η μείωση της στρατιωτικής βοήθειας μπορεί μόνο να τον ενθαρρύνει.
Δυόμισι χρόνια μετά την κοροϊδία της πρώτης αποστολής στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο με 5.000 στρατιωτικά κράνη, η Γερμανία έχει μια καλή ιστορία να πει.
Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος δωρητής όπλων μετά τις ΗΠΑ.
Ανεβάζει την αμυντική της βιομηχανική μηχανή και είναι ένας κρίσιμος προμηθευτής αεράμυνας και πυρομαχικών πυροβολικού.
Αλλά ο Scholz τείνει να αρπάξει την ήττα των δημοσίων σχέσεων από τα σαγόνια της νίκης.
Οι επαναλαμβανόμενοι δισταγμοί του σχετικά με την αποστολή επιθετικών όπλων, μετά τανκς και τώρα πυραύλων κρουζ, από φόβο μήπως προκαλέσει τη Ρωσία, υπονομεύουν τη δέσμευσή του για την υπόθεση της Ουκρανίας.

Οι μεθοδεύσεις Scholz

Ο Scholz φαίνεται επίσης αποφασισμένος να εμποδίσει την ΕΕ καθώς επιδιώκει μεγαλύτερο ρόλο στη συνεργασία της αμυντικής βιομηχανίας, ζωτικής σημασίας για να βελτιώσει η Ευρώπη τις δυνατότητές της.
Ο καγκελάριος αντιτάχθηκε σε οποιαδήποτε συζήτηση για αμυντικά έργα όταν οι ηγέτες της ΕΕ συναντήθηκαν τον Ιούνιο για να επανεξετάσουν τη στρατηγική ατζέντα του μπλοκ.
Οι φιλοδοξίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δημιουργήσει ένα ταμείο αμυντικής βιομηχανίας ύψους έως και 100 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσω κοινού δανεισμού της ΕΕ συνάντησε ένα τείχος γερμανικής αντίστασης.
Ο Scholz φαίνεται να στρίβει μεταξύ της στρατηγικής σαφήνειας και του σκοπού - όπως με την τολμηρή ομιλία του Zeitenwende, ή το σημείο καμπής, το 2022 αμέσως μετά την επίθεση της Ρωσίας - προς τη σύλληψη και την ολίσθηση.
Ορισμένοι κριτικοί τον κατηγορούν για προεκλογική δράση.
Η υποστήριξη για την Ουκρανία δεν είναι δημοφιλής στην ανατολική Γερμανία, όπου θα διεξαχθούν περιφερειακές εκλογές τον επόμενο μήνα.
Η Sahra Wagenknecht, η λαϊκίστρια ακροαριστερή πολιτικός που αντιτίθεται στη βοήθεια της Ουκρανίας και έχει αυξήσει την υποστήριξη της στα ανατολικά, έχει αναλάβει τα εύσημα για την απόφαση της κυβέρνησης να τη μειώσει.
Ως ποσοστό του ΑΕΠ, η στρατιωτική βοήθεια της Γερμανίας προς το Κίεβο υστερεί σε σχέση με τη Δανία, τη Σουηδία, τα κράτη της Βαλτικής, την Πολωνία και την Ολλανδία.
Θα έπρεπε να κάνει περισσότερα και όχι λιγότερο.
Η νίκη της Ουκρανίας —ή τουλάχιστον να τη βοηθήσει να φτάσει σε θέση μάχης όπου μπορεί να εξασφαλίσει μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη— είναι θεμελιώδης για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και πιθανώς για την επιβίωση της ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης