Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Φιλιππίνες καλούν τους ναυτικούς τους να αποφεύγουν την Ερυθρά Θάλασσα

Οι Φιλιππίνες καλούν τους ναυτικούς τους να αποφεύγουν την Ερυθρά Θάλασσα
Η Μανίλα δήλωσε την Πέμπτη πως το Sounion ήταν το ένατο πλοίο με Φιλιππινέζους μέλη πληρώματος που δέχθηκε επίθεση από τους Houthi.
Οι Φιλιππίνες κάλεσαν την Παρασκευή 23/8 τους ναυτικούς τους να "αποφεύγουν" την Ερυθρά Θάλασσα, καθώς οι αντάρτες Houthi που έχουν τη βάση τους στην Υεμένη συνεχίζουν τις επιθέσεις τους εναντίον εμπορικών πλοίων που χρησιμοποιούν αυτόν τον στρατηγικό δίαυλο.
"Οι Φιλιππινέζοι υπήκοοι πρέπει να αποφεύγουν την περιοχή, εκτός εάν είναι απολύτως απαραίτητο για την επιβίωσή τους", δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνοντας την "κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ερυθρά Θάλασσα που αποτελεί έναν σαφή και παρόντα κίνδυνο για όλους τους Φιλιππινέζους ναυτικούς που εργάζονται στην περιοχή".
Σύμφωνα με το υπουργείο, οι Φιλιππινέζοι ναυτικοί πρέπει να "επιδεικνύουν σύνεση" και να ασκούν "το δικαίωμα άρνησής τους να ταξιδέψουν" λόγω των κινδύνων.
Η προειδοποίηση αυτή εκδόθηκε την επομένη της απομάκρυνσης των μελών του πληρώματος --23 Φιλιππινέζων και δύο Ρώσων-- από ένα δεξαμενόπλοιο υπό ελληνική σημαία που επλήγη την Τετάρτη από αρκετά βλήματα ανοικτά του λιμανιού Hodaida της Υεμένης, που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών Houthi.

Η επίθεση στο δεξαμενόπλοιο Sounion προκάλεσε πυρκαγιά πάνω στο πλοίο και επηρέασε την πλωιμότητά του.

Χθες, Πέμπτη 22/8, ο εκπρόσωπος των Houthi Yahia Saria ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, λέγοντας ότι το Sounion "ανήκει σε μια εταιρία που έχει δοσοληψίες με τον ισραηλινό εχθρό".
Η περιοχή αποτελεί εδώ και μήνες θέατρο επιθέσεων των Houthi, που λένε πως επιτίθενται σε πλοία που έχουν σχέση με το Ισραήλ σε ένδειξη αλληλεγγύης με τους Παλαιστίνιους της Λωρίδας της Γάζας που υποφέρουν από τον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και την παλαιστινιακή Hamas.
Οι Φιλιππίνες είναι σημαντικός προμηθευτής ναυτικών για την παγκόσμια ναυτιλία.
Η Μανίλα δήλωσε την Πέμπτη πως το Sounion ήταν το ένατο πλοίο με Φιλιππινέζους μέλη πληρώματος που δέχθηκε επίθεση από τους Houthi.
Ένας Φιλιππινέζος εξακολουθεί να αγνοείται από την επίθεση στο πλοίο Tutor τον Ιούνιο και 17 Φιλιππινέζοι μέλη πληρώματος του Galaxy Leader εξακολουθούν να κρατούνται από τους Χούθι μετά την κατάσχεση του πλοίου τον περασμένο Νοέμβριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης