Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σοβαρότατη εξέλιξη: Δεύτερο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ με F-35 stealth έφτασε στη Μέση Ανατολή για να υπερασπιστεί το Ισραήλ

Σοβαρότατη εξέλιξη: Δεύτερο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ με F-35 stealth έφτασε στη Μέση Ανατολή για να υπερασπιστεί το Ισραήλ
Οι Αμερικανοί κλιμακώνουν επικίνδυνα, προσθέτοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά με τη νέα εμπλοκή τους... σε μια Μέση Ανατολή που βρίσκεται ήδη στο χείλος της αβύσσου.
Δεύτερο αεροπλανοφόρο των Ηνωμένων Πολιτειών, το USS Abraham Lincoln, έφτασε στη Μέση Ανατολή στις 21 Αυγούστου συνοδευόμενο από αντιτορπιλικά, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε επισήμως η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ.
Οι Αμερικανοί κλιμακώνουν επικίνδυνα, προσθέτοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά με τη νέα εμπλοκή τους... σε μια Μέση Ανατολή που βρίσκεται ήδη στο χείλος της αβύσσου.
Το αεροπλανοφόρο, εξοπλισμένο με μαχητικά αεροσκάφη F-35 stealth, προστέθηκε στα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ που βρίσκονται ήδη στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του αεροπλανοφόρου USS Theodore Roosevelt, το οποίο έφτασε τον Ιούλιο του 2024.
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Austin είχε διατάξει να επιταχυνθεί η ανάπτυξή του στην περιοχή ευθύνης της CENTCOM νωρίτερα αυτό το μήνα, αποκάλυψε σε δηλώσεις της η αναπληρώτρια γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου, Sabrina Singh.
Σημείωσε επίσης, ότι ο υπουργός διέταξε την ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή «ως μέρος των ευρειών προσαρμογών στη στρατιωτική στάση των ΗΠΑ» για να διασφαλιστεί η προστασία των αμερικανικών δυνάμεων.
Ως αποτέλεσμα, θα αυξηθεί η υποστήριξη για την άμυνα του Ισραήλ και να διασφαλιστεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι προετοιμασμένες ώστε να ανταποκριθούν άμεσα σε οποιαδήποτε νέα εξέλιξη ή απρόοπτο.
Μια μοίρα F-22 Raptor της Πολεμικής Αεροπορίας έχει ήδη φτάσει στην περιοχή και το USS Georgia, ένα πυρηνικό υποβρύχιο πυραύλων κρουζ, επιχειρεί κοντά.
Η Sabrina Singh τόνισε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις είναι σε μαίχιμη θέση για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε επίθεση από το Ιράν ή τους συμμάχους του.
«Παραμένουμε προσηλωμένοι στις προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή και ενώ παραμένουμε επίσης επικεντρωμένοι στην εξασφάλιση κατάπαυσης του πυρός, για να φέρουμε όλους τους ισραηλινούς ομήρους στα σπίτια τους και να τερματίσουμε τον πόλεμο στη Γάζα», πρόσθεσε η Αμερικανίδα εκπρόσωπος.
Το Ισραήλ προετοιμάζεται με τη βοήθεια των ΗΠΑ για μια πιθανή απάντηση στις πρόσφατες επιδρομές του στο λιμάνι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα, al-Hodeida, που ελέγχεται από τους Houthis, καθώς και για τις δολοφονίες του στρατιωτικού αρχηγού της Hezbollah,  Fuad Shukr στην πρωτεύουσα του Λιβάνου αλλά και του ηγέτη της Χαμάς Ismail Haniyeh στην πρωτεύουσα του Ιράν.
Η άνευ όρων υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ θα μπορούσε τελικά να πυροδοτήσει μια επικίνδυνη σύγκρουση με το Ιράν και τους συμμάχους του στη Μέση Ανατολή.

Ποιες ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ επιχειρούν επί του παρόντος στη Μέση Ανατολή;

Ανατολική Μεσόγειος

-Ο στόλος Wasp Amphibious Ready που αποτελείται από τα Wasp, USS New York (LPD-21) και USS Oak Hill (LSD-51), δραστηριοποιούνται στην περιοχή από τις 5 Αυγούστου, σύμφωνα με το USNI News Fleet και την εφαρμογή Marine Tracker.
-Η 24η Μονάδα Καταδρομών Πεζοναυτών αναπτύσσεται στη ναυτική ζώνη και αποτελείται από ένα κέντρο διοίκησης, την Ομάδα Προσγείωσης Τάγματος 1/8, τη (ενισχυμένη) Μοίρα πεζοναυτών 365 και την Combat Logistics Battalion 24.

Ερυθρά Θάλασσα

Σύμφωνα με το al Arabiya News, αυτά τα πλοία βρίσκονται επί του παρόντος στην περιοχή:

- Το USS Cole (DDG-67), ένα αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων κλάσης Arleigh Burke εξοπλισμένο με κατευθυνόμενους πυραύλους.
- Το USS Laboon (DDG-58), ένα αντιτορπιλικό κλάσης Arleigh Burke.

Περσικός Κόλπος

Οι φρεγάτες γρήγορης απόκρισης κλάσης Sentinel της αμερικανικής ακτοφυλακής αναπτύσσονται στον κόλπο υπό τις Δυνάμεις Περιπολίας της Νοτιοδυτικής Ασίας (PATFORSWA).

Κόλπος του Ομάν

Στον κόλπο δεσπόζει αυτή τη στιγμή το USS Theodore Roosevelt (CVN-71), το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο κλάσης Nimitz, με το Carrier Strike Group (CSG) 9.
Επίσης:

- To USS Lake Erie (CG-70), ένα καταδρομικό κατευθυνόμενου πυραύλου κατηγορίας Ticonderoga.
- Το Destroyer Squadron 23 που έχει εγκατασταθεί στο αεροπλανοφόρο Theodore Roosevelt και αποτελείται από:
- Το USS John S. McCain (DDG-56) ένα αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων κλάσης Arleigh Burke.
- ΤΟ USS Halsey (DDG-97), ένα αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων κλάσης Arleigh-Burke.
- Το USS Daniel Inouye (DDG-118), ένα αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων κλάσης Arleigh-Burke.
Το Carrier Air Wing Eleven, μια αεροπορική πτέρυγα αεροπλανοφόρου του Ναυτικού των ΗΠΑ, που συνδέεται με το Carrier Strike Group (CSG) 9 και αποτελείται από εννέα μοίρες που πετούν F/A-18E/F Super Hornets, EA-18G Growlers, E-2C Hawkeyes, C -2A Greyhounds και MH-60R/S Sea Hawks.

National Interest: Τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα είναι πανάκριβος εφιάλτης ξεπερασμένης τεχνολογίας - Αρκούν μερικοί πύραυλοι...

Τα αεροπλανοφόρα του αμερικανικού στόλου δεν μπορούν να υπηρετήσουν τις ανάγκες ενός σύγχρονου πολέμου και αποτελούν, έτσι, τα σύμβολα μιας άλλης περασμένης εποχής, επισημαίνει σε αποκαλυπτικό του δημοσίευμα το National Interest.
Μάλιστα, το αμερικανικό έντυπο σημειώνει ότι οπλοστάσια πυραύλων μεγάλου και μεσαίου βεληνεκούς άλλων κρατών μπορούν να κατακλύσουν με ευκολία τη ναυτική άμυνα των αεροπλανοφόρων, όπως και άλλων πολεμικών πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Ευάλωτος και πανάκριβος στόχος τα αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ

geraldford_clas.JPG

Το μέσο κόστος κατασκευής ενός αεροπλανοφόρου με πυρηνική ενέργεια—ένα υπερπλανοφόρο όπως το νέο αμερικανικό Gerald R. Ford class—είναι πάνω από 13,3 δισεκατομμύρια δολάρια.
Παράλληλα, η συντήρηση κοστίζει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν 11 αεροπλανοφόρα.
Αυτοί οι πολεμικοί ... δεινόσαυροι είναι τα μεγαλύτερα αεροπλανοφόρα στον κόσμο, με διπλάσιο χώρο στο κατάστρωμα για απογειώσεις και προσγειώσεις από οποιονδήποτε άλλο στόλο αεροσκαφών στον κόσμο.
Αλλά η πολυπλοκότητά τους και το απαγορευτικό κόστος τα καθιστούν δελεαστικούς στόχους για τους αντιπάλους.
Εάν καταστραφούν ή πληγούν σοβαρά στη μάχη, καθίστανται άχρηστα περιουσιακά στοιχεία.
Δισεκατομμύρια δολάρια θα χαθούν και οι δυνατότητες των ΗΠΑ θα υπονομευόταν σοβαρά.
Εν τω μεταξύ, ο στρατός των ΗΠΑ αντιμετωπίζει ήδη μια κρίση στρατολόγησης, εμπιστοσύνης και χρηματοδότησης, σημειώνει το National Interest κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης