Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Πολωνία γίνεται ο μεγαλύτερος αγοραστής χρυσού στον κόσμο, ενισχύοντας το εθνικό της νόμισμα

Η Πολωνία γίνεται ο μεγαλύτερος αγοραστής χρυσού στον κόσμο, ενισχύοντας το εθνικό της νόμισμα

Η Εθνική Τράπεζα της Πολωνίας εκμεταλλεύεται τις ευνοϊκές συνθήκες, οδηγώντας σε σημαντική ενίσχυση του πολωνικού νομίσματος

Σχετικά Άρθρα
Η Εθνική Τράπεζα της Πολωνίας (NBP) αύξησε σταθερά τα αποθέματα χρυσού της χώρας, μια κίνηση που ενίσχυσε το πολωνικό ζλότι (PLN) καθώς οι τιμές του χρυσού ανέβηκαν.
Την Τετάρτη (21/8/2024), η NBP ανακοίνωσε ότι τα αποθέματά της σε χρυσό έφθασαν τις 12,593 εκατ. ουγγιές μέχρι το τέλος Ιουλίου, από 12,133 εκατ. ουγγιές τον προηγούμενο μήνα.
Η κεντρική τράπεζα ανέφερε επίσης ότι τα συνολικά επίσημα αποθεματικά ανήλθαν σε 190,535 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου, ελαφρώς μειωμένα από 195,515 δισ. ευρώ έναν μήνα νωρίτερα.
Τον Ιούνιο, ο πρόεδρος της NBP Adam Glapiński αποκάλυψε ότι η τράπεζα αγόρασε 5 τόνους χρυσού φέτος και σκοπεύει να συνεχίσει να αγοράζει έως ότου ο χρυσός αποτελέσει το 20% των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας, από 13% που είναι σήμερα.
Πέρυσι, η NBP αγόρασε ένα ρεκόρ 130 τόνων χρυσού, οπότε ενώ οι φετινές εξαγορές είναι μικρότερες, ο αντίκτυπος παραμένει σημαντικός.
Οι τιμές του χρυσού έχουν αυξηθεί κατά 23% σε όρους δολαρίων ΗΠΑ από την αρχή του έτους, σπάζοντας το φράγμα των 2.500 δολαρίων ανά ουγγιά.
Η Πολωνία ηγείται των παγκόσμιων αγορών χρυσού το 2024, ξεπερνώντας την Ινδία, την Τουρκία, το Ουζμπεκιστάν και την Τσεχική Δημοκρατία.
Με σχεδόν 392 τόνους χρυσού, η Πολωνία κατατάσσεται πλέον στην 15η θέση παγκοσμίως σε αποθέματα χρυσού.
Τα αυξημένα αποθέματα χρυσού έχουν απτά οφέλη:
το ζλότι (PLN)είναι πλέον στο ισχυρότερό του - έναντι του ευρώ - από τον Οκτώβριο του 2008, υποστηριζόμενο περαιτέρω από την υψηλή κάλυψη του νομίσματος σε χρυσό σε σύγκριση με το ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης