Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η μάχη των social media – Το Instagram στοχοποιεί προφίλ και κλείνει λογαριασμούς για μη πολιτικά ορθές αναρτήσεις – Η λογική υπό διωγμό

Η μάχη των social media – Το Instagram στοχοποιεί προφίλ και κλείνει λογαριασμούς για μη πολιτικά ορθές αναρτήσεις – Η λογική υπό διωγμό

Το Instagram τιμώρησε ακόμη και το χιούμορ καθώς διέγραψε και τον λογαριασμό παρωδίας Une bonne droite

Σχετικά Άρθρα
Αρκετά εξέχοντα μέλη της Γαλλικής Δεξιάς εξεπλάγησαν δυσάρεστα όταν είδαν τους λογαριασμούς τους στο Instagram να διαγράφονται την Τετάρτη 21 Αυγούστου , παρόλο που έχουν πολλές χιλιάδες ακολούθους και δεν έχουν διαπράξει νομικό αδίκημα.
Η απαγόρευση λογαριασμών από το Instagram που κρίνονται πολιτικά εσφαλμένοι δεν είναι κάτι νέο.
Πριν από μερικές εβδομάδες, οι συντάκτες ενός δοκιμίου που καταγγέλλει την τυραννία των τρανσέξουαλ, Dora Moutot και Marguerite Stern, σήκωσαν το βάρος της πολιτικής του Instagram με το να εκτοξευθούν από την πλατφόρμα στο όνομα των κατηγοριών για υποτιθέμενη «τρανσφοβία».
Αυτή τη φορά, στοχοποιήθηκαν λογαριασμοί που ανήκουν στο δεξιό κίνημα.
Η Alice Cordier, πρόεδρος της συλλογικότητας Némésis και ηγετική φυσιογνωμία του δεξιού κινήματος αντίστασης της Γαλλίας, έχει αποκλειστεί από την πλατφόρμα.
Η ASLA, ή Association de Soutien aux Lanceurs d'Alerte, η οποία στοχεύει στην καταπολέμηση των κατασταλτικών και δικαστικών υπερβολών που υφίστανται οι εχθροί της γαλλικής κυβέρνησης -εθνικιστές, κίτρινα γιλέκα ή αγρότες- έχει επίσης μπει στη μαύρη λίστα.

Λογοκρισία στα social media 

Το Instagram τιμώρησε ακόμη και το χιούμορ καθώς διέγραψε και τον λογαριασμό παρωδίας Une bonne droite.
Στα γαλλικά, ο τίτλος του λογαριασμού είναι λογοπαίγνιο, αφού η έκφραση «une bonne droite» (καλός δεξιός) σημαίνει φυσικά μια πολιτικά έγκυρη δεξιά, αλλά σημαίνει επίσης «αποτελεσματική γροθιά».
Το «Une bonne droite» αυτοπροσδιορίζεται ως ένα ακροδεξιό γενικό μέσο ενημέρωσης, που υποστηρίζει τον «θετικό και ενθουσιώδη εθνικισμό».
Το Institut de Formation politique , το οποίο είναι αφιερωμένο στην εκπαίδευση και τη συμμετοχή νεαρών δεξιών ακτιβιστών τα τελευταία είκοσι χρόνια, έκλεισε επίσης τον λογαριασμό του, αλλά του επετράπη να συνεχίσει τις δραστηριότητές του μετά από έκκληση.
Αυτές οι διάφορες προσωπικότητες και οργανώσεις εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται σε άλλα δίκτυα, ιδίως στο X, όπου καταγγέλλουν τη λογοκρισία του Instagram.
Από την ανακοίνωση αυτών των μαζικών ακυρώσεων, η αγανάκτηση έχει κυριαρχήσει σε κύκλους που αρνούνται οποιαδήποτε νομική παράβαση εκ μέρους των ακυρωμένων λογαριασμών και υπογραμμίζουν το δικαίωμά τους στην ελευθερία της έκφρασης.
Ο πρόεδρος της Reconquête Éric Zemmour υπερασπίστηκε τους φιμωμένους σχολιαστές.
«Τους δίνω την υποστήριξή μου.
Κάνουν αξιόλογη δουλειά στα social media.
Υπερασπίζονται τη Γαλλία και την αλήθεια με περισσότερο θάρρος από τόσους πολλούς πολιτικούς», είπε στο X.
Ο βουλευτής του Εθνικού Rassemblement Julien Limongi προσέφερε επίσης την υποστήριξή του, κάνοντας έναν παραλληλισμό μεταξύ της λογοκρισίας που υφίστανται και των προσπαθειών για την απαγόρευση του C8 από το δίκτυο DTT.
«Μετά την απόσυρση του C8 από το DTT για πολιτικούς λόγους, μια σειρά πατριωτικών λογαριασμών στο Instagram, απαραίτητοι για την καταγγελία των υπερβολών της κοινωνίας μας, αναστέλλονται. Δεν θα μπορέσουν να σβήσουν την πραγματικότητα», εξήγησε, σύμφωνα με το Le Journal du Dimanche.
Η Alice Cordier, η οποία πριν από λίγους μήνες υπέστη διακρίσεις όταν ο τραπεζικός λογαριασμός της οργάνωσής της έκλεισε αυθαίρετα , επισημαίνει ότι αυτή η πολιτική στόχευσης θα επιτύχει το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα, καθώς κινητοποιεί αποτελεσματικά τους διωκόμενους:
«Κόψε ένα κεφάλι και δέκα θα μεγαλώσουν πίσω», ανάρτησε στο X.
Κατήγγειλε το κλείσιμο του λογαριασμού της στο Instagram ως μια ιδιαίτερα άδικη επίθεση, δεδομένου ότι λάμβανε τακτικά μαρτυρίες από γυναίκες που είχαν πέσει θύματα βίας—μια μάχη που δεν πρέπει να χρωματίζεται από την πολιτική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης