Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολιτικός σεισμός κλονίζει συθέμελα τη Γερμανία – Πρωτοφανές αδιέξοδο ανατρέπει τα πάντα για SPD, CDU και Πράσινους

Πολιτικός σεισμός κλονίζει συθέμελα τη Γερμανία – Πρωτοφανές αδιέξοδο ανατρέπει τα πάντα για SPD, CDU και Πράσινους
Μπροστά σε μία πρωτοφανή κρίση βρίσκονται τα παραδοσιακά κόμματα της Γερμανίας - Αναδύονται νέες πολιτικές δυνάμεις
Αντιμέτωπη με ένα πρωτοφανές πολιτικό αδιέξοδο θα βρεθεί το προσεχές διάστημα η Γερμανία, στην οποία διεξάγονται βουλευτικές εκλογές στις 28 Σεπτεμβρίου 2025.
Μπορεί το διάστημα των 13 μηνών, που απομένει να φαίνεται μεγάλο αλλά δεν είναι.
Στην πραγματικότητα βρίσκεται σε εξέλιξη η προεκλογική εκστρατεία ενώ το 53% των Γερμανών ζητά πρόωρες εκλογές.
Η αλήθεια είναι πάντως ότι ούτε ο κυβερνητικός τρικομματικός συνασπισμός (SPD, Πράσινοι, FDP), ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση των Χριστιανοδημοκρατικών (CDU - CSU) θέλουν πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Ο καγκελάριος Olaf Scholz και οι σύμμαχοί του ελπίζουν σε ένα θαύμα - ότι η πτώση της δημοτικότητας τους θα σταματήσει και τα δημοσκοπικά τους ποσοστά θα αυξηθούν (σ.σ και τα τρία κόμματα μαζί συγκεντρώνουν περίπου 30%).
Από την άλλη και το CDU του Friedrich Merz θέλει να αυξήσει τη δυναμική καθώς σήμερα κυμαίνεται μεταξύ 30% -33%.
Με βάση με τα σημερινά δεδομένα η αντικατάσταση του Scholz με τον Merz δείχνει προκαθορισμένη -και το ερώτημα είναι μόνο στις αποχρώσεις, δηλαδή στη σύνθεση του μελλοντικού κυβερνητικού συνασπισμού;
Η απάντηση είναι όχι.

Σε μεγάλο αδιέξοδο το πολιτικό σύστημα

Το γερμανικό πολιτικό σύστημα οδηγεί τον εαυτό του όλο και πιο βαθιά σε αδιέξοδο.
Υπάρχουν μη συστημικά κόμματα των οποίων η πορεία προς την εξουσία δεν μπορεί για κανένα λόγο να αποκλειστεί.
Αν το προηγούμενο διάστημα, δηλαδή τα τελευταία 10 χρόνια, υπήρχε μόνο ένα μη συστημικό κόμμα - η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), φέτος υπάρχουν δύο από αυτά καθώς εμφανίστηκε και η αριστερή Συμμαχία Sarah Wagenknecht .
Και τα δύο κόμματα κέρδισαν ποσοστό λίγο μεγαλύτερο από το 21% στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις αρχές Ιουνίου, αλλά η πραγματική δημοφιλία τους στη Γερμανία είναι πολύ μεγαλύτερη.
Και στα ανατολικά της χώρας σύντομα θα προκύψει μια μοναδική κατάσταση.
Σε μια εβδομάδα θα διεξαχθούν εκλογές στη Σαξονία και τη Θουριγγία και στις 22 Σεπτεμβρίου στο Βραδεμβούργο - το 1/10 του πληθυσμού της χώρας ζει σε αυτά τα τρία κρατίδια της Ανατολικής Γερμανίας.

Πόσο πιθανή είναι μία συμμαχία AfD – Wagenknecht;

Η πρόβλεψη για το αποτέλεσμα των εκλογών είναι περίπου η ίδια - και στα τρία κρατίδια η AfD θα πάρει την πρώτη θέση με αποτέλεσμα πολύ πάνω από 30%.
Και στην τρίτη θέση θα είναι η Wagenknecht με περίπου το 17 % των ψήφων.
Δηλαδή, είναι πολύ πιθανό δύο μη συστημικά κόμματα να λάβουν περισσότερες από τις μισές ψήφους και αυτό να γίνει απόλυτη ψήφος δυσπιστίας σε ολόκληρο το κομματικό σύστημα της Γερμανίας.
Ριζοσπαστικές, αντιμεταναστευτικές, αντιατλαντικές, φιλορωσικές δυνάμεις - έτσι δυσφημίζονται τόσο η AfD όσο και το κόμμα Wagenknecht, που συνιστούν τεράστια απειλή για το υπάρχον πολιτικό σύστημα της Γερμανίας.
Όλα τα κόμματα του συστήματος απαγορεύουν στους εαυτούς τους τη συμμετοχή σε συνασπισμούς με την AfD σε οποιοδήποτε επίπεδο, αλλά δεν υπάρχει ακόμη τόσο αυστηρό μποϊκοτάζ κατά του κόμματος Wagenknecht.
Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα συμβεί, εάν η AfD αποφασίσει να συνασπιστεί με το αριστερό κόμμα της Wagenknecht.
Εάν συμβεί - όσο δύσκολο και εάν είναι – τα δύο κόμματα θα μπορούσαν να κυβερνήσουν έστω και σε τοπικό επίπεδο για αρχή.

Πολιτικός σεισμός

Ενώ η Wagenknecht επέμενε προηγουμένως ότι δεν θα υπάρξουν συνασπισμοί με την AfD, τόνισε ότι το κόμμα της θα σχηματίσει περιφερειακές κυβερνήσεις μόνο με όσους παίρνουν «πολιτική θέση υπέρ της διπλωματίας και κατά των προετοιμασιών για πόλεμο».
Αλλά αυτό είναι ένας άμεσος υπαινιγμός για την AfD – το μόνο κόμμα που συμφωνεί με τις δηλώσεις της Wagenknecht ότι η κυβέρνηση Scholz έχει μετατρέψει τη Γερμανία σε εμπόλεμη χώρα.
Δηλαδή, συνασπισμός δύο μη συστημικών κομμάτων -παρ' όλες τις διαφωνίες σε κοινωνικοοικονομικά θέματα- είναι εφικτή;
Εάν AfD και Wagenknecht αρχίσουν να συντονίζουν τις ενέργειές τους και μετά συμμετάσχουν σε κυβερνητικούς συνασπισμούς, τότε θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την πλειοψηφία των συστημικών κομμάτων.
Το παλαιότερο κόμμα της χώρας, το κυβερνών πλέον SPD, καθώς και οι Πράσινοι θα πέσουν χάνοντας ψηφοφόρους από την Wagenknecht ενώ CDU-CSU θα πρέπει να δώσουν σκληρή μάχη από τα δεξιά με την AfD, που βρίσκεται σε συνεχή άνοδο.
Μόνο οι Φιλελεύθεροι από το FDP θα παραμείνουν με το μικρό τους ποσοστό, αλλά δεν θα μπορούν πλέον να επηρεάσουν τίποτα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης