Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία - επίθεση με μαχαίρι στο Solingen: Παραδόθηκε στην αστυνομία ο Σύρος δράστης - Ανάληψη ευθύνης από Ισλαμικό Κράτος

Γερμανία - επίθεση με μαχαίρι στο Solingen: Παραδόθηκε στην αστυνομία ο Σύρος δράστης - Ανάληψη ευθύνης από Ισλαμικό Κράτος
Ο 26χρονος παραδόθηκε σε αστυνομικούς που εκτελούσαν περιπολία, φορώντας βρώμικα ρούχα με αίμα
Σχετικά Άρθρα
Με τη φράση «είμαι αυτός που ψάχνετε» παραδόθηκε στην αστυνομία ο 26χρονος Σύρος Issa al, δηλώνοντας πως είναι ο δράστης της αιματηρής επίθεσης με μαχαίρι στο Solingen, που άφησε πίσω του 3 νεκρούς και 8 τραυματίες, εκ των οποίων οι 3 ήταν σε κατάσταση σοκ χωρίς τραύματα.
Ο 26χρονος παραδόθηκε σε αστυνομικούς που εκτελούσαν περιπολία, φορώντας βρώμικα ρούχα με αίμα.
Τη σύλληψη του δράστη επιβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Herbert Reul, δηλώνοντας αργά το βράδυ του Σαββάτου 24/8 πως «έχουμε υπό κράτηση τον ύποπτο που αναζητούμε όλη μέρα» χθες.
Ο συλληφθέντας Σύρος Issa al H, σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, γεννήθηκε στην συριακή πόλη Ντέιρ Εζούρ και έφθασε στην Γερμανία τον Δεκέμβριο του 2022. Ζήτησε άσυλο στο Bielefeld και έναν χρόνο αργότερα έλαβε «επικουρική προστασία», την οποία εξασφαλίζουν συχνά πρόσφυγες από χώρες όπου μαίνονται εμφύλιες συρράξεις.
Σύμφωνα με το Der Spiegel, πρόκειται για σουνίτη μουσουλμάνο, ο οποίος μέχρι τώρα δεν ήταν γνωστός στις αρχές ως εξτρεμιστής ισλαμιστής.
Προηγήθηκε της παράδοσης του 26χρονου δράστη η ανάληψη της ευθύνης για την επίθεση που έγινε το βράδυ της Παρασκευής 23/8 σε Φεστιβάλ της γερμανικής πόλης Solingen στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία, από το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), εν είδει «εκδίκησης για τους μουσουλμάνους στην Παλαιστίνη και αλλού», αν και δεν υπάρχει για την ώρα επιβεβαίωση της σχέσης του με τον δράστη, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό.
Επιπλέον, ώρες προτού παραδοθεί ο 26χρονος, η μονάδα ειδικών επιχειρήσεων της αστυνομίας SEK εισέβαλε σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και συνέλαβε 36χρονο, που όμως σύμφωνα με τον Herbert Reul, «δεν ήταν αυτός που είχαμε στο στόχαστρό μας».
Νωρίτερα το Σάββατο 24/8 εντοπίστηκε και το μαχαίρι που χρησιμοποίησε ο δράστης.

Τα θύματα

Η αστυνομία έκανε λόγο ια «τρομοκρατική ενέργεια» και «κατάσταση αμόκ» του δράστη που επιτέθηκε με μαχαίρι σε διερχόμενους την ώρα του Φεστιβάλ, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους μια γυναίκα και δύο άνδρες.
Συνολικά τραυματίστηκαν 8 άτομα, εκ των οποίων τα 5 σοβαρά και οι 3 είναι σε κατάσταση σοκ χωρίς να έχουν τραυματιστεί.
Υπενθυμίζεται ότι την ώρα της επίθεσης, που σημειώθηκε γύρω στις 21:40 τοπική ώρα (22:40 ώρα Ελλάδος) την Παρασκευή 23/8,στην πλατεία Φρόνχοφ, στο κέντρο της πόλης, βρίσκονταν χιλιάδες άνθρωποι που παρακολουθούσαν συναυλία.
Μετά την επίθεση, οι αρχές αποφάσισαν να διακοπεί το «Φεστιβάλ για την Πολυμορφία» (Festival of Diversity) που γινόταν με την ευκαιρία της 650ής επετείου από την ίδρυση της πόλης και θα ολοκληρωνόταν σήμερα, Κυριακή 25/8.
Εκτιμάται ότι τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα παρακολουθούσαν τουλάχιστον 80.000 άνθρωποι κατά την διάρκεια του τριημέρου.
Σημειώνεται ότι η γερμανική πόλη έχει πάνω από 150.000 κατοίκους και βρίσκεται κοντά στο Ντίσελντορφ, αλλά και βόρεια της Κολωνίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης