Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χάος - Προληπτική επίθεση Ισραηλινών στο Λίβανο, 15 λεπτά πριν η Hezbollah καταστρέψει με 320 πυραύλους Katyusha 11 στόχους

Χάος - Προληπτική επίθεση Ισραηλινών στο Λίβανο, 15 λεπτά πριν η Hezbollah καταστρέψει με 320 πυραύλους Katyusha 11 στόχους
Η Hezbollah ανακοίνωσε την καταστροφή 11 ισραηλινών στόχων ως αντίποινα στο Ισραήλ με 320 πύραυλους Katyusha
(upd9) Νέα επικίνδυνη κλιμάκωση βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ισραήλ και τον Λίβανο, αφού οι Ισραηλινές δυνάμεις 15 λεπτά πριν χτυπήσει η Hezbollah... προχώρησαν σε προληπτικά χτυπήματα με την αεροπορία τους στον Λίβανο και συγκεκριμένα στα προάστια της πρωτεύουσας Βηρυτό.
Με βάση πληροφορίες η Hezbollah ήθελε να χτυπήσει το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ.
Θα «συνεχίσουμε να τηρούμε μια απλή αρχή: όποιος μας κάνει κακό - του κάνουμε κακό», ξεκαθάρισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu,
στην εναρξη της έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του.
Με το Ισραήλ να παραμένει για το επόμενο 48ωρο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο Netanyahu δήλωσε την Κυριακή 25/8 ότι η κυβέρνησή του θα λάβει όλα τα μέτρα που θεωρεί απαραίτητα για την άμυνά του.
«Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε το παν για να υπερασπιστούμε τη χώρα μας, για να επιστρέψουν οι κάτοικοι του βορρά στα σπίτια τους με ασφάλεια» τόνισε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ και πρόσθεσε πως «να συνεχίσουμε να τηρούμε μια απλή αρχή: όποιος μας κάνει κακό - του κάνουμε κακό».
Στο μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Yoav Galant , ανακοίνωσε ότι κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για 48 ώρες.
Παράλληλα,  ο ηγέτης της Hezbollah, Hassan Nasrallah, αναμένεται να απευθύνει τηλεοπτικό μήνυμα το απόγευμα της Κυριακής 25/8.

Η Hezbollah απάντησε με 320 πύραυλους Katyusha, χτυπώντας 11 βασικούς στόχους

Αεροπλάνα του Ισραηλινού Στρατού επιτέθηκαν σε στόχους της Hezbollah στον Λίβανο λόγω της προετοιμασίας πυραυλικής επίθεσης στο ισραηλινό έδαφος, ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του Ισραηλινού Στρατού.
Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις πληροφορήθηκαν ότι η Hezbollah ετοιμαζόταν να εκτοξεύσει πυραύλους στο ισραηλινό έδαφος.
Ως απάντηση σε αυτές τις απειλές, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις πραγματοποίησαν χτυπήματα σε στόχους στον Λίβανο.
Τα αεροπλάνα του Ισραήλ πραγματοποιούν επί του παρόντος πλήγματα σε στόχους της Hezbollah που αποτελούν άμεση απειλή για τους Ισραηλινούς πολίτες.
Μετά την πραγματοποίηση των χτυπημάτων και την αξιολόγηση της κατάστασης από τη διοίκηση εσωτερικού μετώπου των Ισραηλινών, θα εκδοθούν ζωτικές συστάσεις για τους ανθρώπους που ζουν σε ορισμένες περιοχές του Ισραήλ», ανέφερε το γραφείο Τύπου.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού Daniel Hagari είπε ότι, από τον Οκτώβριο του 2023, οι μαχητές της Hezbollah είχαν εκτοξεύσει πάνω από 6.700 πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο ισραηλινό έδαφος.
«Για λόγους αυτοάμυνας, προκειμένου να εξαλειφθούν αυτές οι απειλές, ο Ισραηλινός Στρατός πραγματοποιεί πλήγματα σε τρομοκρατικούς στόχους στον Λίβανο, από όπου η Hezbollah σχεδίαζε να ξεκινήσει τις επιθέσεις της εναντίον Ισραηλινών αμάχων».
«Προειδοποιούμε τους αμάχους που βρίσκονται σε περιοχές στις οποίες επιχειρεί η Hezbollah να εγκαταλείψουν αμέσως επικίνδυνες περιοχές για τη δική τους ασφάλεια.
Η συνεχιζόμενη επιθετικότητα της Hezbollah μπορεί να φέρει τον λαό του Λιβάνου, τον λαό του Ισραήλ και ολόκληρη την περιοχή σε μια ευρύτερη κλιμάκωση", υπογράμμισε ο Hagari.

Η Hezbollah ανακοίνωσε την καταστροφή 11 ισραηλινών στόχων ως αντίποινα στο Ισραήλ με 320 πύραυλους Katyusha

Το κίνημα της Hezbollah του Λιβάνου ολοκλήρωσε το πρώτο στάδιο των αντίποινων εναντίον του Ισραήλ, χτυπώντας με επιτυχία 11 στρατιωτικούς στόχους, ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου του κινήματος.
Το πρώτο στάδιο ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία.
Η Hezbollah απαρίθμησε 11 στόχους που χτυπήθηκαν.
Αυτές περιλάμβαναν τις βάσεις Mayrun, Zaatun και Sahel των IDF και δύο βάσεις στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Golan, καθώς και τρεις στρατώνες και πολλά ισχυρά σημεία.
Σύμφωνα με το κίνημα, περισσότεροι από 320 πύραυλοι Katyusha εκτοξεύτηκαν σε στόχους στο Ισραήλ.
Η Hezbollah ανακοίνωσε την έναρξη των ενεργειών αντιποίνων για το χτύπημα του Τελ Αβίβ στα περίχωρα της Βηρυτού και τη δολοφονία του διοικητή Fuad Shukr.
Λίγο πριν από αυτό, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) κατηγόρησαν την Hezbollah ότι προετοιμάζει επίθεση μεγάλης κλίμακας και ανακοίνωσε προληπτικά πλήγματα στις θέσεις του κινήματος.
Οι αρχές της χώρας εισήγαγαν καθεστώς «έκτακτης ανάγκης» για 48 ώρες.
Σύμφωνα με τους Times of Israel ο Ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε προληπτικά πλήγματα σε θέσεις ανάπτυξης πυραύλων του λιβανικού κινήματος Hezbollah 15 λεπτά πριν οι πύραυλοι της Hezbollah εκτοξευτούν προς το Τελ Αβίβ.
Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή επιδεινώθηκε απότομα μετά τη δολοφονία στα τέλη Ιουλίου του υψηλόβαθμου διοικητή της Hezbollah Fuad Shukr στη Βηρυτό και του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Hamas Ismail Haniyeh στην Τεχεράνη.

Η Hezbollah σχεδίαζε να χτυπήσει το αεροδρόμιο Ben Gurion στο Τελ Αβίβ

Το σιιτικό κίνημα Hezbollah σχεδίαζε να επιτεθεί στο αεροδρόμιο Ben Gurion που βρίσκεται στο Τελ Αβίβ, αναφέρει η ισραηλινή πύλη ειδήσεων Ynet.
Ο Ισρηαλινός στρατός
κατέστρεψε τους εκτοξευτές και απέτρεψε την επίθεση.
Η Hezbollah σχεδίαζε την Κυριακή 25 Αυγούστου να χτυπήσει στρατηγικούς στόχους, κυρίως στη βόρεια περιοχή, αλλά και στην κεντρική περιοχή του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής επίθεσης στο αεροδρόμιο Ben Gurion.
Νωρίτερα, η υπηρεσία Τύπου του Ισραηλινού στρατού ανέφερε ότι η Hezbollah σχεδίαζε να βομβαρδίσει ισραηλινά εδάφη, και το Ισραήλ απάντησε με προληπτικό χτύπημα.
Σύμφωνα με τον στρατό, οι στόχοι ήταν οι εγκαταστάσεις της οργάνωσης στον Λίβανο και περίπου 40 χτυπήματα καταγράφηκαν στο νότιο τμήμα της χώρας.
Την ίδια ώρα, το αεροδρόμιο Ben Gurion στο Ισραήλ σταμάτησε να δέχεται πτήσεις και ανέστειλε τις αναχωρήσεις αεροσκαφών.
Στη συνέχεια, η Hezbollah εκτόξευσε 320 ρουκέτες και drones κατά του Ισραήλ.
Η δήλωση ανέφερε ότι οι πύραυλοι Katyusha εκτοξεύτηκαν σε στρατιωτικούς στόχους.
Το Axios, επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους, ανέφερε  ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Biden, σε συνομιλία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, προειδοποίησε ότι το Τελ Αβίβ κινδυνεύει να μείνει χωρίς βοήθεια από τον Λευκό Οίκο.
Ένας πιθανός λόγος για τη διακοπή της υποστήριξης θα ήταν ένα νέο ισραηλινό βήμα προς την κλιμάκωση.

Times of Israel: Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Galant είχε συνομιλίες με τον αμερικανό υπουργό άμυνας Austin

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Galant είχε συνομιλίες με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin μετά τα προληπτικά πλήγματα του Ισραήλ στη Hezbollah εν μέσω της ανακοίνωσης του ισραηλινού στρατού ότι το κίνημα προετοιμάζει μια μεγάλης κλίμακας επίθεση στη χώρα, αναφέρει η εφημερίδα Times of Israel.
«Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Galant είχε συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογό του, τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin», γράφει η εφημερίδα Times of Israel.
Η Hezbollah ανακοίνωσε ότι είχε αρχίσει να ανταποδίδει την επίθεση του Ισραήλ στα προάστια της Βηρυτού και τη δολοφονία του διοικητή Fuad Shukr.

Υπουργείο υγείας Λιβάνου: Τρεις νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στο νότιο Λίβανο

Τρεις είναι οι νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στο νότιο Λίβανο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.
Ειδικότερα, το υπουργείο ανακοίνωσε έναν νεκρό στην κοινότητα Khiam στο νότιο Λίβανο.
"Επίθεση ισραηλινού μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος (drone) στην κοινότητα Khiam" προκάλεσε τον θάνατο ενός ανθρώπου", σύμφωνα με το λιβανικό υπουργείο Υγείας, που έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωσή του το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ANI του Λιβάνου, χωρίς να διευκρινίσει αν ο νεκρός ήταν μαχητής ή άμαχος.
Στη συνέχεια, το κίνημα Amal, σύμμαχος της Hezbollah, έκανε λόγο για έναν νεκρό μαχητή.
Το υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι σκοτώθηκαν 2 άτομα, αλλά και πως δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν, ο ένας εκ των οποίων είναι Σύρος, σε "σειρά ισραηλινών επιδρομών" στον νότιο Λίβανο.

Κανονικά θα μεταβεί στο Κάιρο η ισραηλινή ομάδα για τις διαπραγματεύσεις

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις παραμένει άγνωστο ποια τροπή θα πάρουν οι συζητήσεις στο Κάιρο για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, που θα γίνουν κανονικά, όπως ανέφερε Ισραηλινός αξιωματούχος, σύμφωνα με τον προγραμματισμό.
Ο επικεφαλής της Mossad (ισραηλινής κατασκοπείας), David Barnea,θα ηγηθεί ισραηλινής αντιπροσωπείας που θα συνεχίσει σήμερα τις συνομιλίες στο Κάιρο με στόχο να συναφθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Hamas, όπως μετέδωσε η ραδιοφωνία των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, επικαλούμενη διπλωματικές πηγές της.
Ωστόσο, δεν διευκρίνισε εάν, όπως και το Σάββατο 24/8, θα πάει στο Κάιρο ο επικεφαλής της Shin Bet, της ισραηλινής αντικατασκοπείας, ο Ronen Bar.
Σημειώνεται ότι στις χθεσινές συνομιλίες ήταν επίσης παρόντες ο διευθυντής της CIA, William Burns, ο συντονιστής του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή, Brett McGurk, αλλά και οι επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου και του Κατάρ.
Αντιπροσωπεία της Hamas πήγε στο Κάιρο, χωρίς να αναμένεται να συμμετάσχει στις συνομιλίες.

Ένας έφεδρος Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν στη Λωρίδα της Γάζας... - Συνολικά 337 Ισραηλινοί στρατιώτες νεκροί και 2.200 τραυματίες

Ο σκοτωμένος στρατιώτης είχε τον βαθμό του Λοχία Α' Τάξεως και υπηρετούσε στις τάξεις του 6310 Τάγματος της Ταξιαρχίας Ιερουσαλήμ του IDF.
Σύμφωνα με μια αρχική έρευνα του IDF, ο στρατιώτης μπήκε σε ένα κτίριο στη συνοικία Zeitoun της πόλης της Γάζας στο βόρειο τμήμα του Stip και άρχισε να το ερευνά.
Καθώς τέσσερις στρατιώτες από τη δύναμη εισήλθαν στη δομή, ένας εκρηκτικός μηχανισμός που είχε τοποθετηθεί στον εξωτερικό τοίχο του κτιρίου εξερράγη.
Η έκρηξη επηρέασε μόνο τους στρατιώτες που στέκονταν έξω από το κτίριο, όχι αυτούς που βρίσκονταν μέσα. Τουλάχιστον άλλοι τέσσερις στρατιώτες τραυματίστηκαν σοβαρά και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν μέτρια.
Η έρευνα του IDF εκτίμησε ότι μαχητές του Κινήματος της Hamas είχαν εγκαταστήσει μια κάμερα στο κτίριο και στη συνέχεια πυροδότησε την εκρηκτική ύλη.
Αυτό επιβεβαιώθηκε αργότερα από τη στρατιωτική πτέρυγα της οργάνωσης, την Ταξιαρχία al-Qassam, η οποία ανέλαβε την ευθύνη για τη φονική επίθεση.
Στη συνοικία Ζεϊτούν της πόλης της Γάζας επιχειρεί τις τελευταίες ημέρες η Ταξιαρχία της Ιερουσαλήμ, για να επεκτείνει τον λεγόμενο διάδρομο Netzarim.
Ο τελευταίος θάνατος ανέβασε τον απολογισμό του Ισραήλ στις χερσαίες επιχειρήσεις κατά της Hamas και άλλων παλαιστινιακών ένοπλων φατριών στη Γάζα και κατά μήκος των συνόρων της σε 337.
Περίπου 2.200 άλλοι φέρεται να έχουν τραυματιστεί.
Επιπλέον, περισσότερα από 500 στρατιωτικά οχήματα χτυπήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζασ, σύμφωνα με εβραϊκά μέσα ενημέρωσης.
Εν τω μεταξύ από την παλαιστινιακή πλευρά, ο αριθμός των νεκρών από τον ισραηλινό πόλεμο πλησιάζει τους 40.300, με γυναίκες και παιδιά να αποτελούν τα περισσότερα θύματα.

Με μη επανδρωμένο αεροσκάφος οι ΗΠΑ σκότωσαν ανώτερο ηγέτη της Al Qaeda στη Συρία

Επιδρομή αμερικανικού στρατιωτικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους σκότωσε έναν ανώτερο ηγέτη της Hurras al-Din, μιας ομάδας ευθυγραμμισμένης με την Al Qaeda στη Συρία, ανέφερε η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM).
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το χτύπημα στόχευε τον Abu-'Abd al-Rahman al-Makki, μια εξέχουσα προσωπικότητα στο Συμβούλιο Shura της ομάδας που είναι υπεύθυνη για την επίβλεψη των τρομοκρατικών δραστηριοτήτων στην Συρία.
Η Hurras al-Din είναι μια δύναμη που εδρεύει στη Συρία, ευθυγραμμισμένη με την Al Qaeda και συμμερίζεται τον στόχο της τρομοκρατικής ομάδας να επιτεθεί σε αμερικανικά και δυτικά συμφέροντα, ανέφερε η CENTCOM.
Ο Al-Makki οδηγούσε μια μοτοσικλέτα όταν σκοτώθηκε από χτύπημα ακριβείας, τερματίζοντας τον μακροχρόνιο ρόλο του στα τζιχαντιστικά δίκτυα της περιοχής, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η επιχείρηση υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη δέσμευση των ΗΠΑ για την εξάλειψη των απειλών που προέρχονται από τρομοκρατικές οργανώσεις στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα εκείνες που ευθυγραμμίζονται με την Al Qaeda.

Με δύο αεροπλανοφόρα οι ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή

Δεύτερο αεροπλανοφόρο των Ηνωμένων Πολιτειών, το USS Abraham Lincoln, έφτασε στη Μέση Ανατολή στις 21 Αυγούστου συνοδευόμενο από αντιτορπιλικά, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε επισήμως η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ.
Οι Αμερικανοί κλιμακώνουν επικίνδυνα, προσθέτοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά με τη νέα εμπλοκή τους... σε μια Μέση Ανατολή που βρίσκεται ήδη στο χείλος της αβύσσου.
Το αεροπλανοφόρο, εξοπλισμένο με μαχητικά αεροσκάφη F-35 stealth, προστέθηκε στα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ που βρίσκονται ήδη στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του αεροπλανοφόρου USS Theodore Roosevelt, το οποίο έφτασε τον Ιούλιο του 2024.
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Austin είχε διατάξει να επιταχυνθεί η ανάπτυξή του στην περιοχή ευθύνης της CENTCOM νωρίτερα αυτό το μήνα, αποκάλυψε σε δηλώσεις της η αναπληρώτρια γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου, Sabrina Singh.
Σημείωσε επίσης, ότι ο υπουργός διέταξε την ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή «ως μέρος των ευρειών προσαρμογών στη στρατιωτική στάση των ΗΠΑ» για να διασφαλιστεί η προστασία των αμερικανικών δυνάμεων.
Ως αποτέλεσμα, θα αυξηθεί η υποστήριξη για την άμυνα του Ισραήλ και να διασφαλιστεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι προετοιμασμένες ώστε να ανταποκριθούν άμεσα σε οποιαδήποτε νέα εξέλιξη ή απρόοπτο.
Μια μοίρα F-22 Raptor της Πολεμικής Αεροπορίας έχει ήδη φτάσει στην περιοχή και το USS Georgia, ένα πυρηνικό υποβρύχιο πυραύλων κρουζ, επιχειρεί κοντά.
Η Sabrina Singh τόνισε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις είναι σε μαίχιμη θέση για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε επίθεση από το Ιράν ή τους συμμάχους του.
«Παραμένουμε προσηλωμένοι στις προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή και ενώ παραμένουμε επίσης επικεντρωμένοι στην εξασφάλιση κατάπαυσης του πυρός, για να φέρουμε όλους τους ισραηλινούς ομήρους στα σπίτια τους και να τερματίσουμε τον πόλεμο στη Γάζα», πρόσθεσε η Αμερικανίδα εκπρόσωπος.
Το Ισραήλ προετοιμάζεται με τη βοήθεια των ΗΠΑ για μια πιθανή απάντηση στις πρόσφατες επιδρομές του στο λιμάνι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα, al-Hodeida, που ελέγχεται από τους Houthis, καθώς και για τις δολοφονίες του στρατιωτικού αρχηγού της Hezbollah,  Fuad Shukr στην πρωτεύουσα του Λιβάνου αλλά και του ηγέτη της Χαμάς Ismail Haniyeh στην πρωτεύουσα του Ιράν.
Η άνευ όρων υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ θα μπορούσε τελικά να πυροδοτήσει μια επικίνδυνη σύγκρουση με το Ιράν και τους συμμάχους του στη Μέση Ανατολή.

Ποιες ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ επιχειρούν επί του παρόντος στη Μέση Ανατολή;

Ανατολική Μεσόγειος

-Ο στόλος Wasp Amphibious Ready που αποτελείται από τα Wasp, USS New York (LPD-21) και USS Oak Hill (LSD-51), δραστηριοποιούνται στην περιοχή από τις 5 Αυγούστου, σύμφωνα με το USNI News Fleet και την εφαρμογή Marine Tracker.
-Η 24η Μονάδα Καταδρομών Πεζοναυτών αναπτύσσεται στη ναυτική ζώνη και αποτελείται από ένα κέντρο διοίκησης, την Ομάδα Προσγείωσης Τάγματος 1/8, τη (ενισχυμένη) Μοίρα πεζοναυτών 365 και την Combat Logistics Battalion 24.

Ερυθρά Θάλασσα

Σύμφωνα με το al Arabiya News, αυτά τα πλοία βρίσκονται επί του παρόντος στην περιοχή:

- Το USS Cole (DDG-67), ένα αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων κλάσης Arleigh Burke εξοπλισμένο με κατευθυνόμενους πυραύλους.
- Το USS Laboon (DDG-58), ένα αντιτορπιλικό κλάσης Arleigh Burke.

Περσικός Κόλπος

Οι φρεγάτες γρήγορης απόκρισης κλάσης Sentinel της αμερικανικής ακτοφυλακής αναπτύσσονται στον κόλπο υπό τις Δυνάμεις Περιπολίας της Νοτιοδυτικής Ασίας (PATFORSWA).

Κόλπος του Ομάν

Στον κόλπο δεσπόζει αυτή τη στιγμή το USS Theodore Roosevelt (CVN-71), το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο κλάσης Nimitz, με το Carrier Strike Group (CSG) 9.
Επίσης:

- To USS Lake Erie (CG-70), ένα καταδρομικό κατευθυνόμενου πυραύλου κατηγορίας Ticonderoga.
- Το Destroyer Squadron 23 που έχει εγκατασταθεί στο αεροπλανοφόρο Theodore Roosevelt και αποτελείται από:
- Το USS John S. McCain (DDG-56) ένα αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων κλάσης Arleigh Burke.
- ΤΟ USS Halsey (DDG-97), ένα αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων κλάσης Arleigh-Burke.
- Το USS Daniel Inouye (DDG-118), ένα αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων κλάσης Arleigh-Burke.
Το Carrier Air Wing Eleven, μια αεροπορική πτέρυγα αεροπλανοφόρου του Ναυτικού των ΗΠΑ, που συνδέεται με το Carrier Strike Group (CSG) 9 και αποτελείται από εννέα μοίρες που πετούν F/A-18E/F Super Hornets, EA-18G Growlers, E-2C Hawkeyes, C -2A Greyhounds και MH-60R/S Sea Hawks.

National Interest: Τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα είναι πανάκριβος εφιάλτης ξεπερασμένης τεχνολογίας - Αρκούν μερικοί πύραυλοι...

Τα αεροπλανοφόρα του αμερικανικού στόλου δεν μπορούν να υπηρετήσουν τις ανάγκες ενός σύγχρονου πολέμου και αποτελούν, έτσι, τα σύμβολα μιας άλλης περασμένης εποχής, επισημαίνει σε αποκαλυπτικό του δημοσίευμα το National Interest.
Μάλιστα, το αμερικανικό έντυπο σημειώνει ότι οπλοστάσια πυραύλων μεγάλου και μεσαίου βεληνεκούς άλλων κρατών μπορούν να κατακλύσουν με ευκολία τη ναυτική άμυνα των αεροπλανοφόρων, όπως και άλλων πολεμικών πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Ευάλωτος και πανάκριβος στόχος τα αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ

geraldford_clas.JPG

Το μέσο κόστος κατασκευής ενός αεροπλανοφόρου με πυρηνική ενέργεια—ένα υπερπλανοφόρο όπως το νέο αμερικανικό Gerald R. Ford class—είναι πάνω από 13,3 δισεκατομμύρια δολάρια.
Παράλληλα, η συντήρηση κοστίζει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν 11 αεροπλανοφόρα.
Αυτοί οι πολεμικοί ... δεινόσαυροι είναι τα μεγαλύτερα αεροπλανοφόρα στον κόσμο, με διπλάσιο χώρο στο κατάστρωμα για απογειώσεις και προσγειώσεις από οποιονδήποτε άλλο στόλο αεροσκαφών στον κόσμο.
Αλλά η πολυπλοκότητά τους και το απαγορευτικό κόστος τα καθιστούν δελεαστικούς στόχους για τους αντιπάλους.
Εάν καταστραφούν ή πληγούν σοβαρά στη μάχη, καθίστανται άχρηστα περιουσιακά στοιχεία.
Δισεκατομμύρια δολάρια θα χαθούν και οι δυνατότητες των ΗΠΑ θα υπονομευόταν σοβαρά.
Εν τω μεταξύ, ο στρατός των ΗΠΑ αντιμετωπίζει ήδη μια κρίση στρατολόγησης, εμπιστοσύνης και χρηματοδότησης, σημειώνει το National Interest κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης