Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρυχάται ο «Κινεζικός Δράκος»: θα υπάρξουν συντριπτικά αντίποινα στις νέες κυρώσεις σε εταιρείες για στρατιωτική βοήθεια στη Ρωσία

Βρυχάται ο «Κινεζικός Δράκος»: θα υπάρξουν συντριπτικά αντίποινα στις νέες κυρώσεις σε εταιρείες για στρατιωτική βοήθεια στη Ρωσία
Οι κυρώσεις στοχεύουν άτομα και εταιρείες τόσο εντός όσο και εκτός Ρωσίας «των οποίων τα προϊόντα και οι υπηρεσίες επιτρέπουν στη Ρωσία να διατηρήσει την πολεμική της προσπάθεια και να αποφύγει τις κυρώσεις», ανέφερε σε δήλωση το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ
Η Κίνα δηλώνει «έντονα δυσαρεστημένη» και «την πλήρη αντίθεσή της» στις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ σε κινεζικές εταιρείες με πρόφαση την βοήθεια που παρέχουν στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε την Κυριακή 24 Αυγούστου το υπουργείο Εμπορίου της δεύτερης οικονομίας στον κόσμο.
«Η Κίνα προτρέπει τις ΗΠΑ να σταματήσουν αμέσως τις λανθασμένες πρακτικές τους και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να διαφυλάξουν αποφασιστικά τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των κινεζικών εταιρειών», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.
Η Ουάσιγκτον επέβαλε την Παρασκευή (23/8) σαρωτικές κυρώσεις σε σχεδόν 400 άτομα και εταιρικές οντότητες που πιστεύει ότι βοηθούν τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων αρκετών κινεζικών εταιρειών, επεκτείνοντας τα υπάρχοντα μέτρα για τον περιορισμό της Μόσχας λόγω της στρατιωτικής επιχείρησης στη γειτονική χώρα.
Σύμφωνα με ένα ενημερωτικό δελτίο του State Department που περιγράφει τις κυρώσεις του, αυτές περιλαμβάνουν  μεταξύ άλλων εταιρείες στην Κίνα που ασχολούνται με την παραγωγή μικροηλεκτρονικών και εργαλειομηχανών στη Ρωσία.
Οι κυρώσεις στοχεύουν άτομα και εταιρείες τόσο εντός όσο και εκτός Ρωσίας «των οποίων τα προϊόντα και οι υπηρεσίες επιτρέπουν στη Ρωσία να διατηρήσει την πολεμική της προσπάθεια και να αποφύγει τις κυρώσεις», ανέφερε σε δήλωση το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Μονομερείς κυρώσεις

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δήλωσε την Κυριακή 25 Αυγούστου 2024 ότι η κίνηση των ΗΠΑ αφορά «τυπικές μονομερείς κυρώσεις» που «διαταράσσουν την τάξη και τους κανόνες στο διεθνές εμπόριο, εμποδίζουν τις κανονικές διεθνείς οικονομικές και εμπορικές ανταλλαγές και απειλούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα των παγκόσμιων εφοδιαστικών αλυσίδων και της βιομηχανικής παραγωγής».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει την Κίνα για την υποστήριξή της στη ρωσική αμυντική βιομηχανία.
Ωστόσο, η Κίνα επισημαίνει την ουδετερότητά της και ότι δεν στέλνει βοήθεια σε καμία πλευρά, σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα δυτικά έθνη.
Η Κίνα είναι στενός πολιτικός και οικονομικός σύμμαχος της Ρωσίας και τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν χαρακτηρίσει το Πεκίνο «αποφασιστικό παράγοντα» του πολέμου, τον οποίο ποτέ δεν καταδίκασε.

Οι κυρώσεις

Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν μέτρα κατά εταιρειών στην Κίνα που εμπλέκονται στην αποστολή εργαλειομηχανών και εξαρτημάτων μικροηλεκτρονικής στη Ρωσία, σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο του State Department που περιγράφει τις κυρώσεις του κατά 190 στόχων.
Τις υπόλοιπες κυρώσεις επέβαλε το Υπουργείο Οικονομικών.
Οι κυρώσεις του State Department περιλαμβάνουν κινήσεις που αποσκοπούν στον στραγγαλισμό του ενεργειακού τομέα της Ρωσίας και στρέφονται κατά εταιρειών στην Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και των οικονομιών της Κεντρικής Ασίας που οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι βοηθούν τη Ρωσία να αποφύγει τις κυρώσεις, αναφέρει συγκεκριμένα η ανακοίνωση.

Continuous Extrusion Machine for Copper, Continuous Extrusion Machine for  Aluminum, Continuous Cladding Machine for Aluminum Suppliers - DALIAN  KONFORM TECHNICAL COMPANY LTD.
«Εκεί όπου πονάει»


«Οι σημερινές ενέργειες πλήττουν τη Ρωσία εκεί που πονάει – υποβαθμίζοντας την ικανότητά της να παράγει έσοδα μέσω των ενεργειακών της έργων και διακόπτοντας την απόκτηση υλικών για τον εφοδιασμό της πολεμικής της μηχανής», δήλωσε ο αρμόδιος διευθυντής του State Department για την πολιτική και την εφαρμογή των οικονομικών κυρώσεων, Aaron P. Foresberg.
Στους στόχους των σημερινών κυρώσεων περιλαμβάνεται ο εισαγωγικός-εξαγωγικός βραχίονας του κινεζικού ομίλου Dalian Machine Tool Group, ο οποίος, σύμφωνα με το State Department προμήθευσε ρωσικές εταιρείες με είδη διπλής χρήσης αξίας 4 εκατομμυρίων δολαρίων.
Η Κίνα ισχυρίζεται ότι δεν προμηθεύει όπλα στην Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία , αλλά υπερασπίζεται, όπως λέει, τις φυσιολογικές εμπορικές σχέσεις μεταξύ Κίνας και Ρωσίας.
Οι τελευταίες αυτές κυρώσεις των ΗΠΑ περιλαμβάνουν μέτρα κατά εταιρειών που προμηθεύουν εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται στα ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Orlan τα οποία η Μόσχα χρησιμοποιεί στην Ουκρανία.

Στο στόχαστρο και δραστηριότητες σχετιζόμενες με το LNG και ο «σκοτεινός στόλος»

Οι ΗΠΑ έχουν συμπεριλάβει στον κατάλογο κυρώσεων εταιρείες και πλοία που συνδέονται με τις δραστηριότητες του λεγόμενου ρωσικού «σκοτεινού στόλου» υγροποιημένου φυσικού αερίου, καθώς η Ουάσιγκτον στοχεύει περαιτέρω να πιέσει τον ενεργειακό τομέα της χώρας.
Μεταξύ των πλοίων που περιλαμβάνονται στις κυρώσεις, σημειώνουν οι FT σε σχετικό του δημοσίευμα, είναι τα Pioneer και Asya Energy, που φόρτωσαν πρόσφατα LNG από τον σταθμό Arctic LNG 2 στη βόρεια Ρωσία, καθώς και ένα τρίτο σκάφος που κατευθύνεται επί του παρόντος προς την κατεύθυνση της εγκατάστασης.
Μια ινδική εταιρεία που διαχειρίζεται τα εν λόγω πλοία, η Ocean Speedstar Solutions, μπήκε επίσης στη λίστα κυρώσεων.
Το LNG, έχει αυξηθεί σε σημασία για την οικονομία της Ρωσίας εν καιρώ πολέμου, παρέχοντας πολύτιμο εισόδημα μετά την απώλεια των εξαγωγών μέσω αγωγών προς την Ευρώπη.
Satellite image from August 10 showing Arctic LNG 2 facility with Moss-type LNG carrier, likely Asya Energy, docked alongside. (Source: Planet.com)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης