Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πέθανε ο σχεδιαστής του θρυλικού ρωσικού πυραυλικού συστήματος Iskander – Ο άνθρωπος που μόνος του νίκησε το ΝΑΤΟ

Πέθανε ο σχεδιαστής του θρυλικού ρωσικού πυραυλικού συστήματος Iskander – Ο άνθρωπος που μόνος του νίκησε το ΝΑΤΟ
Ο Oleg Ivanovich Mamalyga, ο επικεφαλής σχεδιαστής του συστήματος πυραύλων Iskander-M, πέθανε σε ηλικία 91 ετών
Πέθανε σε ηλικία 91 ετών ο επικεφαλής σχεδιαστής του θρυλικού ρωσικού πυραυλικού συστήματος Iskander-M, Oleg Mamalyga, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της High-Precision Complexes, θυγατρικής της Rostec.
«Λυπούμαστε που σας ενημερώνουμε ότι ο Oleg Ivanovich Mamalyga, ο επικεφαλής σχεδιαστής του συστήματος πυραύλων Iskander-M, πέθανε σε ηλικία 91 ετών.
Ο Oleg Ivanovich αφιέρωσε ολόκληρη την επαγγελματική του ζωή στην εργασία στο Γραφείο Σχεδιασμού Μηχανολόγων Μηχανικών της Kolomna, το οποίο σήμερα είναι μέρος της εταιρείας High-Precision Complexes.
Συμμετείχε στην ανάπτυξη όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων των πρώτων σοβιετικών ATGM (Shmel, Malyutka), τακτικών (Tochka) και επιχειρησιακών-τακτικών πυραυλικών συστημάτων (Oka, Oka-U, Iskander -), αναφέρει η εταιρεία.
«Η διοίκηση και οι εργαζόμενοι της εταιρείας High-Precision Complexes εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους φίλους του Oleg Ivanovich» προστίθεται στην ανακοίνωση.
Ο Mamalyga γεννήθηκε στις 4 Απριλίου 1933 σε στρατιωτική οικογένεια.
Αφού αποφοίτησε από το σχολείο με έπαινο, εισήλθε στο Στρατιωτικό Μηχανολογικό Ινστιτούτο του Leningrad χωρίς εξετάσεις για να γίνει μηχανικός πυραύλων.
Το 1957, διορίστηκε στο Ειδικό Γραφείο Σχεδιασμού στην Kolomna (τώρα Εταιρία Έρευνας και Παραγωγής Μηχανολόγων και Σχεδιασμού).

mamalyga.jpg
Με το Iskander η Ρωσία απέκτησε το πλεονέκτημα έναντι του ΝΑΤΟ

Το πυραυλικό σύστημα «Iskander» είναι το πιο οικονομικό και πιο κοινό υπερηχητικό όπλο που χρησιμοποιείται από τον ρωσικό στρατό.
Μόλις τον περασμένο μήνα, εξαπέλυσε δεκάδες πλήγματα μεγάλης εμβέλειας που έχουν εξαφανίσει εκατοντάδες από το πιο πολύτιμο προσωπικό και περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των υπερδιαφημισμένων όπλων του ΝΑΤΟ.
Ως η πρώτη πλατφόρμα υπερηχητικών πυραύλων στον κόσμο, το σύστημα 9K720 «Iskander» έχει δύο παραλλαγές.
Το πρώτο είναι το «Iskander-M», οπλισμένο με τους προηγμένους βαλλιστικούς/υπερηχητικούς πυραύλους 9M723 ικανούς για τεράστιες ταχύτητες έως και 8,7 Mach και βεληνεκές έως και 500 χιλιόμετρα (λόγω των περιορισμών της Συνθήκης INF).
Οι περισσότερες δυτικές πηγές τον ταξινομούν ως SRBM (βαλλιστικός πύραυλος μικρού βεληνεκούς), αν και είναι πολύ πιο προηγμένος από έναν κανονικό βαλλιστικό πύραυλο.
Το δεύτερο είναι το «Iskander-K», τροποποιημένο για να εκτοξεύει πυραύλους cruise, όπως ο 9M728 (ουσιαστικά ο R-500, με βεληνεκές έως και 500 χιλιόμετρα) και ο Novator's 9M729 (το οποίο σύμφωνα με δυτικές πηγές έχει εκπληκτική εμβέλεια μέχρι έως 5.500 χιλιόμετρα).
Έχει υψηλό βαθμό σπονδυλωτότητας, καθιστώντας εύκολη και οικονομικά προσιτή την αναβάθμιση του συστήματος, γεγονός που του δίνει μια πληθώρα επιλογών κρούσης για διάφορους στόχους, είτε πρόκειται για μεγάλες συγκεντρώσεις πεζικού, βαριά τεθωρακισμένα οχήματα, σταθμευμένα αεροσκάφη κ.λπ.
Η ακρίβειά του επιτρέπει επίσης χτυπήματα σε στόχους υψηλής προτεραιότητας.
Η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη παραλλαγή του πυραυλικού συστήματος είναι το «Iskander-M» με το 9M723, το οποίο έχει μια τεράστια κεφαλή βάρους έως και 700 κιλά.
Διαθέτει διάφορους τύπους ωφέλιμων φορτίων, όπως κατακερματισμό ισχυρών εκρηκτικών, υποπυρομαχικά, διείσδυση, EMP (ηλεκτρομαγνητικός παλμός) και τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, θερμοπυρηνικά με απόδοση έως 50 κιλοτόνους.
Λόγω της υψηλής ακρίβειας, της εξαιρετικής ευελιξίας και της υπερηχητικής ταχύτητάς του, ο πύραυλος είναι ένας από τους πιο θανατηφόρους στον κόσμο και είναι πρακτικά αδύνατο να αναχαιτιστεί, όπως αποδεικνύεται από την απόδοσή του κατά την SMO (ειδική στρατιωτική επιχείρηση) στην Ουκρανία.
Το «Iskander-M» δίνει στη Ρωσία ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη και, πρόσφατα, στη Σκανδιναβία, όπου η Βορειοατλαντική Συμμαχία αποκτά ερείσματα.
Ο πύραυλος είναι ιδιαίτερα τρομακτικός για την Ουκρανία και το προσωπικό του ΝΑΤΟ καθώς το βεληνεκές του καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.
iskander_b_1.jpg
Έρχεται ο τρομακτικός Iskander 1000 που δεν αστοχεί ούτε μέτρο και δεν αναχαιτίζεται

Η Ρωσία ετοιμάζει μία νέα παραλλαγή του πυραυλικού συστήματος «Iskander» με βεληνεκές 1000 χιλιόμετρα.
Τόσο οι ρωσικές όσο και οι ουκρανικές στρατιωτικές πηγές χαρακτηρίζουν τον νέο πύραυλο ως «Iskander-1000».
Αυτό περιλαμβάνει επίσης αναβαθμίσεις στα συστήματα καθοδήγησής του, πρόωση, κεφαλή κ.λπ.
Τα ουκρανικά μέσα προειδοποιούν ότι το «Iskander-1000» πιθανότατα έχει CEP (πιθανότητα κυκλικού σφάλματος) μικρότερη από πέντε μέτρα, καθώς και ένα «αυτόνομο αδρανειακό σύστημα καθοδήγησης, πιθανόν με διόρθωση δορυφορικής πλοήγησης και πιθανώς με καθοδήγηση ραντάρ με βάση έναν χάρτη εδάφους στην περιοχή στόχο κατά το τελικό στάδιο της πτήσης».
Άλλες πηγές αναφέρουν ότι το «Iskander-1000» μπορεί να εκτοξευθεί από ένα κανονικό 9P78 TEL (μεταφορέας, ανυψωτή, εκτοξευτής) και ότι έχει δομικές ομοιότητες με τον υπερηχητικό πύραυλο 9M723.
Ο ρωσικός στρατός είναι πιθανό να ενοποιήσει περαιτέρω διάφορα εξαρτήματα για τα συστήματα «Iskander» και «Kinzhal», προκειμένου να διευκολύνει και να επιταχύνει την παραγωγή, ενώ παράλληλα θα διευκολύνει την αναβάθμιση και των δύο όπλων.
Τους τελευταίους μήνες, υπήρξαν αναφορές ότι η Μόσχα βελτιώνει το βεληνεκές, τις κεφαλές, την ικανότητα ελιγμών και ακόμη και τις «έξυπνες» επικοινωνίες που θα επέτρεπαν πιο αποτελεσματικό συντονισμό κατά τις μαζικές εκτοξεύσεις.
iskander_c.jpg


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης