Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απλώς… business - H επίθεση στο «ανυπάκουο» Telegram για να ωφεληθούν Google και Apple - Τα απόρρητa έγγραφα του Ισραήλ και οι hackers

Απλώς… business - H επίθεση στο «ανυπάκουο» Telegram για να ωφεληθούν Google και Apple -  Τα απόρρητa έγγραφα του Ισραήλ και οι hackers
Το βασικότερο αδίκημά του Durov, ήταν ότι δεν επέτρεψε σε λογισμικό να εποπτεύει – στην πράξη να παρακολουθεί… - το περιεχόμενο των συνομιλιών στο chat
Δώδεκα ώρες μετά τη σύλληψη του Pavel Durov, του ιδρυτή του Telegram, ενός πάροχο υπηρεσιών messenger που αναπτύσσεται πιο δυναμικά από τους ανταγωνιστές του, λεπτομέρειες για τα αίτια και τις συνέπειες του τι συνέβη διέρρευσαν στον διεθνή Τύπο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κατηγορίες για όλα τα… θανάσιμα αμαρτήματα που ενδέχεται να απαγγελθούν εναντίον του Durov από την εισαγγελία την Κυριακή (25/8) δεν είναι «προσωπικού χαρακτήρα»ne le concernent pas à titre personnel», σύμφωνα με τη διατύπωση στο δικόγραφο), δηλαδή τα αδικήματα δεν διαπράχθηκαν από τον ίδιο είτε από το Telegram.

Σύμφωνα με πληροφορίες, hacker κατά του Ισραήλ έκλεψαν gigabytes ευαίσθητων ισραηλινών στρατιωτικών δεδομένων και δημοσίευσαν απόρρητες πληροφορίες στο Telegram και το τελευταίο απέρριψε αίτημα του Ισραήλ να λογοκρίνει. 

Το βασικότερο αδίκημά του ήταν ότι δεν επέτρεψε σε λογισμικό να εποπτεύει – στην πράξη να παρακολουθεί… - το περιεχόμενο των συνομιλιών στο chat. .
Αυτές οι συνομιλίες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν έως και αρκετές δεκάδες χιλιάδες συμμετέχοντες που θα μπορούσαν να διεξάγουν συζητήσεις για διάφορα θέματα.
Με βάση τα προκαταρκτικά δεδομένα (η πρόσβαση σε αυτά, φυσικά, είναι διαβαθμισμένη) που αποκτήθηκαν από Γάλλους αξιωματικούς επιβολής του νόμου (μπορείτε να τους εμπιστευτείτε μόνο στο λόγο τους προς το παρόν)... ενοχοποιούν τον Durov για την ...έλλειψη μετριοπάθειας στις συνομιλίες (και επομένως με πιθανές σοβαρές πράξεις που ενέχουν σοβαρή ποινική μεταχείριση).
Είναι αλήθεια, και αυτό αξίζει να τονιστεί, θα πρέπει να αποδειχθεί η σχέση μεταξύ των όσων ειπώθηκαν στο chat και της διάπραξης του υποτιθέμενου εγκλήματος - καθώς εγκλήματα φρονηματικού χαρακτήρα δεν αποδέχεται ο δυτικός πολιτισμός...
 Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-08-25_201219.png
Και έως ότου το δικαστήριο και η δικαιοσύνη εκδώσουν την ετυμηγορία τους, ο Pavel Durov - όσο κι αν οι δυνάμεις επιβολής του νόμου επιβάλλουν την υποθετική ευθύνη του και όσο σκληρά κι αν προσπαθούν να τον παραβιάσουν - απολαμβάνει το τεκμήριο της αθωότητας.
Και το βάρος της απόδειξης όλων των κατηγοριών βαρύνει την έρευνα, την αστυνομία, τον ανακριτή και το έργο της εισαγγελίας.
Φυσικά, κανείς δεν αμφιβάλλει ότι ο Pavel Durov θα έχει μια ισχυρή ομάδα δικηγόρων που θα ελέγξουν με μικροσκόπιο κάθε κόμμα και λεπτομέρεια των κατηγοριών.
Αλλά αυτή είναι η τρέχουσα ατζέντα, γεμάτη, φυσικά, εικασίες και υποθέσεις, οι περισσότερες από τις οποίες είναι απίθανο να επιβεβαιωθούν από γεγονότα.
Υπάρχει όμως η πραγματικότητα και οι ιδιαιτερότητες, με ακριβείς νομικές διατυπώσεις.
Ένα παράδειγμα είναι η έρευνα για το έργο της υπηρεσίας messenger και η συμμόρφωση των ενεργειών του με τον λεγόμενο νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες.
Image
Η ευρωπαϊκή λογοκρισία

Σχεδιάστηκε, όπως συμβαίνει συνήθως στο πανευρωπαϊκό μπλοκ, για να προστατεύει αποκλειστικά τα συμφέροντα των χρηστών, έναντι σε ό,τι είναι κακό και για ό,τι είναι καλό...
Η ώθηση για να διασφαλιστεί ότι όλα είναι ήρεμα στον «Ευρωπαϊκό κήπο της ελίτ» είναι να τεθούν εμπόδια σε εναλλακτικές πληροφορίες που διαδόθηκαν στα κοινωνικά δίκτυα.
Αυτή ήταν η εποχή της πανδημίας και ο κόσμος έπαψε να εμπιστεύεται τα επίσημα δεδομένα και τις φωνές του κατεστημένου.
Ως εκ τούτου, προσέτρεξαν οι πολλοί για πληροφορίες στο Διαδίκτυο.
Για να κλείσουν τα στόματα των ανεξέλεγκτων ομιλητών , υιοθέτησαν νόμους περιοριστικούς της ελευθερίας,  τα κοινωνικά δίκτυα έπρεπε να εποπτεύουν και να αφαιρούν το «ανεπιθύμητο περιεχόμενο» εάν ο αριθμός των χρηστών τους ξεπερνούσε τα 45 εκατομμύρια άτομα στην ΕΕ .
Όταν ήρθαν και χτύπησαν την πόρτα του Telegram, απάντησαν ευγενικά ότι ο messenger είχε 41 εκατομμύρια χρήστες, επομένως δεν υπόκειται στο νόμο.
Όλα αυτά έγιναν πριν από λίγους μήνες.
Τότε άρχισαν να κατηγορούν το Telegram για όλα τα εγκλήματα (τόσο από την άποψη του ποινικού δικαίου όσο και από την άποψη του πληροφοριακού πολέμου που διεξάγεται)…
Τους τελευταίους μήνες, το Telegram έχει καταρρεύσει αρκετές φορές.
Φυσικά, αυτό θα μπορούσε να είναι μια απλή σύμπτωση, αλλά είναι πιθανό οι εποπτικές αρχές και οι αρχές επιβολήςτου νόμου της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αξιολόγησαν τον αριθμό των χρηστών.
Και αφού το αξιολόγησαν, αποφάσισαν ότι ένας τέτοιος ανταγωνιστής - και το Telegram, ίσως όχι σήμερα, αλλά αύριο ως δωρεάν πλατφόρμα, - θα μπορούσε να προσελκύσει χρήστες από «υπάκουα» κοινωνικά δίκτυα.
Το τηλεγράφημα, επαναστατικό και απρόθυμο να παίξει παιχνίδια για την «ελευθερία του λόγου», δεν χρειάζεται στο πανευρωπαϊκό μπλοκ.
Ο ίδιος ο Pavel Durov μίλησε για αυτό πολύ ειλικρινά σε μια συνέντευξη με τον Tucker Carlson .
Ανέφερε δύο τεχνολογικούς γίγαντες, κατονομάζοντας τους ανταγωνιστές του: την Google και την Apple.

Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι και οι δύο εταιρείες, υπό πίεση ή όχι, συνεργάζονται με τις υπηρεσίες πληροφοριών χωρίς να διαφημίζουν αυτές τις όχι εντελώς ανήθικές πράξεις. Λοιπόν, όλοι πώς η Meta παραδίδει τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών.
Το Telegram έχει απορρίψει παρόμοιες προσφορές αρκετές φορές.
Η πρώτη άρνηση κατέληξε σε άνετη μετανάστευση στο ηλιόλουστο Ντουμπάι , η δεύτερη θα μπορούσε να τελειώσει σε μερικές δεκαετίες φυλάκισης σε μια από τις γαλλικές φυλακές.
Αν στην πρώτη περίπτωση επρόκειτο απλώς για επαναπροσανατολισμό της ψηφιακής πλατφόρμας, τότε στη δεύτερη επρόκειτο να διαμοιράσει μια επιτυχημένη επιχείρηση μεταξύ ανταγωνιστών.
Και όλα είναι απολύτως σύμφωνα με το νόμο, χωρίς μαφιόζικους εκβιασμούς είτε την εκδήλωση ανοιχτής βίας.
Σε τελική ανάλυση, πρόκειται απλώς για business - και τίποτα προσωπικό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης