Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ευχαριστώ Erdogan σε Putin για τα Be – 200 που έσβησαν τις φωτιές στην Τουρκία – Η Ελλάδα με 100.000 στρέμματα καμένα δεν τα χρειάστηκε;

Ευχαριστώ Erdogan σε Putin για τα Be – 200 που έσβησαν τις φωτιές στην Τουρκία – Η Ελλάδα με 100.000 στρέμματα καμένα δεν τα χρειάστηκε;
«Ευχαριστώ τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τον κ. Putin για το γεγονός ότι μας παρείχε αεροσκάφη Be-200» δήλωσε ο Τούρκος ηγέτης - Η ελληνική πλευρά δεν καταδέχθηκε να ζητήσει βοήθεια 
Η Ελλάδα είναι στη λάθος πλευρά της ιστορίας και το πληρώνει ακριβά.
Από την έναρξη της ειδικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία τηρεί μία καθαρά εχθρική στάση
απέναντι στη Μόσχα με την αποστολή εξοπλισμού και οικονομικής βοήθειας στο ουκρανικό καθεστώς.
Στο πρόσφατο παρελθόν η Ρωσία έχει βοηθήσει πολλές φορές την Ελλάδα στο θέμα αντιμετώπισης των πυρκαγιών με την παροχή των εντυπωσιακών και αποτελεσματικών πυροσβεστικών αεροσκαφών που βοήθησαν σημαντικά τη χώρα.
Όμως η κυβέρνηση Μητσοτάκη από το 2021 έχει σταματήσει την αποστολή αιτημάτων για βοήθεια προς τη Ρωσία, συντασσόμενη πλήρως με την άκρως αντιρωσική στάση της ΕΕ.
Στον αντίποδα η Τουρκία, αν και είναι μέλος του ΝΑΤΟ, δεν έχει πρόβλημα να ζητήσει τη συνδρομή της Μόσχας και κατάφερε να τιθασεύσει τις καταστροφικές φωτιές στη Σμύρνη και σε άλλες περιοχές.

Το ευχαριστώ Erdogan στον Putin

Ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan ευχαρίστησε τον Ρώσο ηγέτη Vladimir Putin που παρείχε στην Τουρκία τα άκρως αποτελεσματικά πυροσβεστικά αεροσκάφη Be-200
για την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών στη γειτονική χώρα.
«Ευχαριστώ τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τον κ. Putin για το γεγονός ότι μας παρείχε αεροσκάφη Be-200.
«Χάρη στη χρήση αυτών των δύο αεροσκαφών καταφέραμε να σβήσουμε τις δασικές πυρκαγιές πολύ πιο εύκολα », είπε ο Erdogan μετά το υπουργικό συμβούλιο την Κυριακή (25/8/2024).
Εξέφρασε ακόμη την ευγνωμοσύνη του στον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ilham Aliev, ο οποίος παρείχε επίσης πυροσβεστικά αεροσκάφη στην Τουρκία το καλοκαίρι λόγω του μεγάλου αριθμού δασικών πυρκαγιών που ξέσπασαν στη χώρα.
«Ο αδερφός μου Ilham παρείχε ισχυρή υποστήριξη στις προσπάθειές μας για την κατάσβεση, στέλνοντάς μας δύο από τα καλύτερα πυροσβεστικά του αεροσκάφη», είπε.
Ο Τούρκος ηγέτης είπε ότι από το 2002, οι δυνατότητες της ίδιας της χώρας του για την καταπολέμηση της πυρκαγιάς έχουν αυξηθεί από 73 τόνους νερού, τους οποίους θα μπορούσε να μεταφέρει και να ρίξει ταυτόχρονα στις πυρκαγιές, σε 426 τόνους.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «μόνο από τις 15 έως τις 19 Αυγούστου, οι Τούρκοι πυροσβέστες πέταξαν 1,6 χιλιάδες ώρες, έριξαν 25,4 χιλιάδες τόνους νερού και τα πληρώματα εδάφους κάλυψαν συνολική απόσταση 3 εκατομμυρίων χιλιομέτρων» κατά την κατάσβεση.

100.000 στρέμματα καμένα στην Αττική – Δεν θα βοηθούσαν τα Be -200;

Στη στατιστική της δεύτερης μεγαλύτερης πυρκαγιάς που έπληξε την Αττική – έπειτα από την πύρινη λαίλαπα του 2009 ακριβώς στην ίδια περιοχή – καταγράφονται 99.480 καμένα στρέμματα μεικτής δασικής και περιαστικής δασικής έκτασης.
Από αυτά, όπως προέκυψε από την κατηγοριοποίηση του Copernicus Land Cover, το 39% της επιφάνειας ήταν μεταβατικές δασώδεις και θαμνώδεις εκτάσεις (δηλαδή περιοχές που βρίσκονταν υπό αναγέννηση ή αναδάσωση ή υποβαθμισμένο δασικό οικοσύστημα π.χ. προσφάτως καμένο), το 26% σκληρόφυλλη βλάστηση (μακκία, φρύγανα κ.λπ.), το 19,5% εκτάσεις με αραιή βλάστηση και διάσπαρτη δόμηση, το 12% γεωργικές εκτάσεις και το 3,5% ασυνεχής αστική δόμηση.
Είναι απορίας άξιον γιατί η ελληνική πλευρά δεν ζήτησε τη συνδρομή της Ρωσίας, όπως ορθά έπραξε ο Τούρκος ηγέτης.

Τι λέει η Ρωσία για τα πυροσβεστικά αεροσκάφη και την Ελλάδα

Η Ρωσία έχει ξεκαθαρίσει ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει τη συνδρομή της με πυροσβεστικά αεροσκάφη από το 2021, οπότε και είχαν καταλυτικό ρόλο στην κατάσβεση των πυρκαγιών.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova έχει δηλώσει ότι η Αθήνα δεν έχει ζητήσει ουδεμία συνδρομή, όπως έπραξε το 2021.
Το 2023 είχε πει πως εάν κατατεθεί αίτημα θα εξεταστεί. «κατά τις προβλεπόμενες διαδικασίες», ενώ εξέφρασε τη συμπάθεια της Μόσχας και για τις τότε καταστροφικές πυρκαγιές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης