Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εθνικός ήρωας ή μοιραίο πρόσωπο – Η πρόοδος του Ermotti στο deal UBS – Credit Suisse εξακολουθεί να φοβίζει τις αγορές

Εθνικός ήρωας ή μοιραίο πρόσωπο – Η πρόοδος του Ermotti στο deal UBS – Credit Suisse εξακολουθεί να φοβίζει τις αγορές
Ο επικεφαλής της UBS, Ermotti, έχει κάνει σημαντική πρόοδο σε ένα ιδιαίτερα περίπλοκο εγχείρημα
Μετά από ένα έντονο Σαββατοκύριακο διαπραγματεύσεων τον Μάρτιο του 2023, ο ελβετικός τραπεζικός κολοσσός UBS συμφώνησε να αγοράσει την ανταγωνιστική της Credit Suisse.
Παρά την ελκυστική τιμή αγοράς των 3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, οι επενδυτές ανησυχούν ακόμη για το αν η UBS θα καταφέρει να αντιμετωπίσει την επενδυτική τραπεζική της Credit Suisse - μια παλιά πηγή προβλημάτων.
Η UBS είχε γίνει επίσης μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες στην Ευρώπη, προκαλώντας πολιτικούς και ρυθμιστικούς φόβους.
Εκείνη την εποχή, οι επενδυτές ήταν «πολύ ανήσυχοι» για την πολυπλοκότητα της συμφωνίας και για το αν η UBS θα την έκανε να λειτουργήσει, σχολίασε ο Bruno Verstraete, ιδρυτής της Lakefield Wealth Management, στο CNBC.
«Όταν ένα υγιές άτομο κοιμάται δίπλα σε κάποιον με σοβαρή γρίπη, είναι πιθανό να τη κολλήσει επίσης», είπε.
Η εξαγορά ήταν τόσο περίπλοκη που η UBS αποφάσισε να αλλάξει ηγεσία και να επαναφέρει τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο Sergio Ermotti στο τιμόνι της τράπεζας για να επιβλέπει τη συγχώνευση.
«Δεδομένων των συνθηκών της αγοράς, της πολιτικής δυναμικής και των χρονικών περιορισμών κάτω από τους οποίους εκτελέστηκε η συμφωνία, οι επενδυτές γνώριζαν πολύ καλά τους σημαντικούς κινδύνους που συνδέονται με την απόκτηση άγνωστων υποχρεώσεων», πρόσθεσε ο Verstraete.
Τώρα, 18 μήνες αργότερα, αυτό το συναίσθημα αλλάζει, και πολλοί συμφωνούν ότι αυτή είναι η συμφωνία της δεκαετίας.
«Η συγχώνευση με την Credit Suisse προχωρά επί του παρόντος στα προγραμματισμένα ορόσημα και χρονοδιαγράμματα και η ηγεσία της UBS υπό τον CEO Sergio Ermotti είχε απόλυτο δίκιο να προχωρήσει φιλόδοξα», σχολίασε στο CNBC ο Beat Wittmann, πρόεδρος της Porta Advisors.
Η UBS ολοκλήρωσε τη συγχώνευση των μητρικών εταιρειών τον Μάιο και στη συνέχεια οριστικοποίησε τη μετάβαση σε μια ενιαία ενδιάμεση συμμετοχή των ΗΠΑ τον Ιούνιο.
Τον Ιούλιο, συγχώνευσε πλήρως τις ελβετικές οντότητες Credit Suisse και UBS.
Η όλη διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2026.
«Η διαδικασία ολοκλήρωσης διεξάγεται με έναν τυπικά ελβετικό τρόπο — πειθαρχημένο, ρεαλιστικό και φαινομενικά σε καλό δρόμο.
Η ηρεμία και η εμπιστοσύνη έχουν αποκατασταθεί», είπε ο Verstraete.
Η μείωση των ανησυχιών ήταν επίσης σαφής όταν η UBS ανέφερε τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου τον Αύγουστο, με τους αναλυτές να αλλάζουν προσανατολισμό για να επικεντρωθούν στην πραγματική επιχειρηματική απόδοση και όχι στις λεπτομέρειες της συγχώνευσης.
Η ανακοίνωση της UBS για ταχύτερη πρόοδο στην εξοικονόμηση κόστους ευχαρίστησε επίσης τους επενδυτές.
Η τράπεζα αναμένει τώρα να φθάσει σε εξοικονόμηση κόστους 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2024, ή περισσότερο από το ήμισυ του στόχου 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων της UBS για όλη τη διάρκεια της διαδικασίας συγχώνευσης έως το 2026.
Τα στοιχεία συγκρίνονται με τα στοιχεία αναφοράς του 2022.

«Πολλή δουλειά έχουμε μπροστά μας»

Αλλά ο Ermotti δεν εφησυχάζει.
«Επιτρέψτε μου να επαναλάβω κάτι που με έχετε ακούσει να λέω στο παρελθόν.
Έχουμε ακόμη πολλή δουλειά μπροστά μας για να αντιμετωπίσουμε τη διαρθρωτική έλλειψη βιώσιμης κερδοφορίας της Credit Suisse», δήλωσε τον Αύγουστο μετά τα αποτελέσματα.
«Αν και μας ενθαρρύνει η σημαντική πρόοδος που έχουμε σημειώσει σε ολόκληρο τον όμιλο, η πορεία προς την αποκατάσταση της κερδοφορίας στα επίπεδα πριν από την εξαγορά δεν θα είναι γραμμική», πρόσθεσε ο Ermotti.
Μία από τις μεγάλες πτυχές είναι πιθανές νέες κεφαλαιακές απαιτήσεις από τις ελβετικές αρχές.
Η υπουργός Οικονομικών της Ελβετίας Karin Keller-Sutter δήλωσε στην εφημερίδα Tages-Anzeiger της χώρας νωρίτερα αυτό το έτος ότι είναι «λογικό» η UBS να χρειάζεται επιπλέον 15 έως 25 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαιο για να αντιμετωπίσει τις εθνικές ανησυχίες ότι η τράπεζα έχει γίνει πολύ μεγάλη για να σωθεί.
Η σαφήνεια σχετικά με αυτές τις ανάγκες κεφαλαίων αναμένεται να προκύψει στις αρχές του 2025.
Ως εκ τούτου, ορισμένοι επενδυτές χρειάζονται ακόμα λίγα περισσότερα πειστήρια.
«Ο βασικός δείκτης που πρέπει να προσέξεις για τις τύχες της UBS είναι η τιμή της μετοχής και η κεφαλαιαγορά δείχνει μια απλή και ξεκάθαρη στάση», δήλωσε ο Wittmann της Porta Advisors.
Οι μετοχές της UBS έκαναν ράλι στον απόηχο της συμφωνίας τον Μάρτιο του 2023, αλλά έκτοτε έχουν κάπως σταθεροποιηθεί.
Έχουν αυξηθεί πάνω από 21% τους τελευταίους 12 μήνες, αλλά μόνο 1% κατά τη διάρκεια του έτους μέχρι σήμερα.
Ενώ το μέλλον της τράπεζας παραμένει αβέβαιο, ορισμένοι πανηγυρίζουν τις μέχρι τώρα εξελίξεις.
«Αυτή η συναλλαγή θα μπορούσε να καταγραφεί στην ιστορία ως μία από τις πιο επιτυχημένες συμφωνίες που έγιναν ποτέ», είπε ο Verstraete, προσθέτοντας ότι «ο Mr. Ermotti είναι έτοιμος να γίνει εθνικός ήρωας, αν και αυτή η αναγνώριση θα προέλθει από τους Ελβετούς πολίτες, τους υπαλλήλους, την FINMA [Εποπτεύουσα Αρχή Χρηματοπιστωτικής Αγοράς της Ελβετίας] ή τους μετόχους μένει να φανεί».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης