Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βόμβα WSJ: Οι ΗΠΑ στο χείλος πυρηνικής παρακμής, εξοπλισμοί καταρρέουν - Τώρα παρακαλούν τη Ρωσία για κοινό περιορισμό

Βόμβα WSJ: Οι ΗΠΑ στο χείλος πυρηνικής παρακμής, εξοπλισμοί καταρρέουν - Τώρα παρακαλούν τη Ρωσία για κοινό περιορισμό
Πολλοί αμερικανικοί πυρηνικοί πύραυλοι έχουν ξεπεράσει κατά πολύ την προβλεπόμενη διάρκεια ζωής των 10 ετών
Το κόστος για την αναβάθμιση των επίγειων πυρηνικών πυραύλων των ΗΠΑ αυξάνεται, αλλά η κυβέρνηση Biden συναντά μεγάλα προβλήματα προκειμένου να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό του έργου, αφήνοντας έτσι το πυρηνικό status των Αμερικανών σε καθεστώς παρακμής και κατάρρευσης.
Διόλου τυχαία σε αυτό το πλαίσιο προκύπτουν οι εκκλήσεις των Αμερικανών διπλωματών, αλλά και του υποψήφιου προεδρου Donald Trump προς τη Ρωσία για μια συμφωνία που θα θέσει υπό αμοιβαίο έλεγχο τα πυρηνικά προγράμματα των δύο χωρών.
Επισημαίνεται ότι η συνθήκη για τη Μείωση των Στρατηγικών Όπλων START, η μοναδική συνθήκη περιορισμού των πυρηνικών όπλων που βρίσκεται σε ισχύ σήμερα μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών, λήγει εντός του 2026.

Τα ... ληγμένα επίγεια πυρηνικά των ΗΠΑ και η διαμάχη για τον εκσυγχρονισμό τους

33.png

Ένα από τα πλέον προβληματικά τμήματα του πυρηνικού προγράμματος των ΗΠΑ, είναι οι επίγειοι πυρηνικοί πύραυλοι, οι εγκαταστάσεις των οποίων φέρονται τώρα να ... αραγχνιάζουν.
Σημειωτέον, ότι το Πεντάγωνο αναθεώρησε το προβλεπόμενο κόστος για την ανακαίνιση εκατοντάδων πυρηνικών σιλό (δηλαδή μονάδων αποθήκευσης) σε 141 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή κατά 30 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερο από την εκτίμηση που είχε δοθεί τον Ιανουάριο.
Το έργο της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, γνωστό ως Sentinel, περιλαμβάνει την αντικατάσταση των διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων της εποχής του Ψυχρού Πολέμου με νεότερα μοντέλα.
Οι κυρίως αγροτικές κοινότητες που φιλοξενούν τους πυραύλους βρίσκονται σε αβεβαιότητα για το πότε —ή και αν— χιλιάδες εργαζόμενοι θα ξεκινήσουν το έργο κατασκευής, το οποίο επρόκειτο να ξεκινήσει αυτό το καλοκαίρι.
Στρατιωτικοί ηγέτες είπαν πρόσφατα στους κατοίκους του Κιμπάλ, στη Νεμπράσκα, μιας πόλης που περιβάλλεται από ένα από τα μεγαλύτερα πεδία πυραύλων, ότι μπορεί να χρειαστούν πέντε χρόνια ή και περισσότερα πριν αρχίσει η εργασία.
«Υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες εδώ, και κατανοώ την απογοήτευση», δήλωσε ο υποστράτηγος Κόλιν Κόνορ σε μια δημόσια συνάντηση αυτόν τον μήνα.
Το πρόγραμμα Sentinel είναι μέρος μιας ανανέωσης των πυρηνικών όπλων που καθυστερεί εδώ και καιρό, και το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου εκτιμά ότι θα κοστίσει τουλάχιστον 1,5 τρισεκατομμύριο δολάρια τα επόμενα 30 χρόνια.
Ορισμένοι βουλευτές, όπως ο John Garamendi (Δημοκρατικός, Καλιφόρνια), αμφισβητούν εάν εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη για επίγειους πυραύλους, δεδομένου ότι υπάρχουν νέου τύπου υποβρύχια και βομβαρδιστικά, καθώς και νέες πυρηνικές κεφαλές.
Για δεκαετίες, το Πεντάγωνο και οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι οι πυρηνικοί πύραυλοι είναι κρίσιμοι για την εθνική ασφάλεια και την αποτροπή παγκόσμιων συγκρούσεων.
Πρόσφατα, αξιωματούχοι του στρατού των ΗΠΑ και των συνεργαζόμενων εταιρειών δήλωσαν ότι οι προσπάθειες παράτασης της διάρκειας ζωής των υπαρχόντων όπλων και υποδομών φτάνουν στα όριά τους.
Οι πύραυλοι που βρίσκονται μέσα σε περίπου 450 σιλό έχουν ξεπεράσει κατά πολύ την προβλεπόμενη διάρκεια ζωής των 10 ετών.
Τα υπόγεια σιλό χρειάζονται χιλιάδες μίλια νέων καλωδίων οπτικών ινών.
Τα υπόγεια κέντρα ελέγχου που διαχειρίζονται τους πυραύλους χρειάζεται να ξαναχτιστούν.
Παράλληλα, οι εργασίες συντήρησης που παλαιότερα έπαιρναν δύο ή τρεις ώρες τώρα διαρκούν διπλάσιο χρόνο, και τα ανταλλακτικά είναι πιο δύσκολο να βρεθούν, δήλωσαν αξιωματούχοι της Πολεμικής Αεροπορίας.
«Η κλίμακα, το εύρος και η πολυπλοκότητα αυτού του έργου είναι κάτι που δεν έχουμε επιχειρήσει ως χώρα για πάνω από 60 χρόνια», δήλωσε ο Bill LaPlante, υπεύθυνος για τις προμήθειες όπλων στο Πεντάγωνο, σε δημοσιογράφους τον Ιούλιο, όταν έδωσε το πράσινο φως για το πρόγραμμα Sentinel παρά το αυξανόμενο κόστος.
Η Πολεμική Αεροπορία εξετάζει τρόπους για να μειώσει την πολυπλοκότητα του προγράμματος Sentinel, αλλά η λήψη αποφάσεων για αλλαγές μπορεί να διαρκέσει έως και 18 μήνες, είπε ο Bill LaPlante.
Μια ενημέρωση για τη διαδικασία θα μπορούσε να γίνει στις αρχές του επόμενου έτους.
Το Υπουργείο Άμυνας έχει διαπραγματευτεί το ένα τρίτο των απαραίτητων συμφωνιών για την εξασφάλιση πρόσβασης σε ιδιωτική γη για τα σιλό και τα καλώδια που τα συνδέουν με τα υπόγεια κέντρα ελέγχου.
Οι καθυστερήσεις του έργου σημαίνουν ότι πολλές από αυτές τις συμφωνίες ίσως χρειαστεί να γίνουν προϊόν επαναδιαπραγμάτευσης, δήλωσε η Πολεμική Αεροπορία.

Ένα «σπίτι προς ανακαίνιση» γεμάτο προβλήματα

AA1prpAU.png

Το Πεντάγωνο προσέλαβε τη Northrop Grumman το 2020 για να επιβλέψει το πρόγραμμα Sentinel και να αναλάβει τις αρχικές εργασίες μηχανικής και σχεδιασμού.
Η Northrop, με τη βοήθεια της κατασκευαστικής γίγαντα Bechtel, ήταν η μόνη που υπέβαλε προσφορά για την αρχική σύμβαση των 13,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αφού η Boeing αποχώρησε.
Οι αρχικές εκτιμήσεις κόστους αποδείχθηκαν αναξιόπιστες και μη ρεαλιστικές, ανέφεραν αξιωματούχοι του Πενταγώνου, ενώ ο πληθωρισμός στο κόστος κατασκευής και πρώτων υλών πρόσθεσε επιπλέον κόστος. Όπως σε μια δύσκολη ανακαίνιση σπιτιού, το Πεντάγωνο και οι συνεργάτες του αντιμετώπισαν μεγάλες προκλήσεις στην επισκευή του σκυροδέματος, την πρόσβαση σε καλωδιώσεις και τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων επικοινωνίας.
«Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που έκαναν αυτή τη δουλειά την τελευταία φορά δεν είναι καν εδώ πια.
Έτσι, η αναδημιουργία όλων αυτών έχει αποδειχθεί ένα τεράστιο πρόβλημα», δήλωσε η Μάντελιν Κρίντον, πρώην ανώτερη αξιωματούχος του Υπουργείου Ενέργειας και του Πενταγώνου, που προέδρευσε σε μια επιτροπή που καθορίστηκε από το Κογκρέσο για τις μελλοντικές πυρηνικές και συμβατικές δυνάμεις των ΗΠΑ.
Η πλήρης διακοπή λειτουργίας των σιλό και των κέντρων ελέγχου για ανακατασκευή δεν είναι δυνατή, καθώς τα συστήματα πυραύλων πρέπει να είναι πάντα διαθέσιμα.
Ορισμένα σιλό έχουν σαρωθεί με τη χρήση lidar για την παροχή τρισδιάστατων εικόνων των εσωτερικών τους χώρων, καθώς και για τη δοκιμή των επενδύσεων από σκυρόδεμα για τυχόν ζημιές.
Για να ανακαλύψει πιθανούς κατασκευαστικούς κινδύνους, η Northrop Grumman έσκαψε και κατασκεύασε ένα ομοίωμα σιλό Minuteman στη Γιούτα με δικά της έξοδα.
Η εταιρεία έχει επίσης περιοριστεί στη χρήση παροπλισμένων σιλό για να εκτιμήσει το εύρος των εργασιών.
Αξιωματούχοι παραδέχονται ότι ορισμένα σιλό μπορεί να είναι αδύνατο να ανακαινιστούν και ίσως χρειαστεί να κατασκευαστούν από την αρχή.
Ενώ οι εργασίες της Northrop συνεχίζονται, η Πολεμική Αεροπορία δήλωσε ότι θα μπορούσε να διεξαγάγει νέο διαγωνισμό για τμήματα του προγράμματος Sentinel μετά την αναθεώρησή του, όταν θα έχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το πότε θα ξεκινήσουν οι μεγάλες κατασκευαστικές εργασίες.
Η Northrop αρκέστηκε να δηλώσει ότι συνεχίζει να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της σύμβασής της.

Τώρα θέλουν συμφωνία με τη Ρωσία για τον έλεγχο των πυρηνικών οι ΗΠΑ - Κάλεσμα Trump σε Putin

ddd_2.JPG

Όπως είναι φυσικό, το γεγονός ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε πυρηνική παρακμή και υπολείπονται προδήλως των ανταγωνιστών τους, ΗΠΑ και Κίνας, τις οδηγεί σε διπλωματικές υπαναχωρήσεις.
Σε αυτό το μήκος κύματος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, o Δημοκρατικός Ben Cardin υποστήριξε ότι είναι απολύτως σημαντικό για τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες να διατηρήσουν τις συνθήκες που προβλέπουν αμοιβαίο έλεγχο των στρατηγικών εξοπλισμών.
«Απολύτως, ναι, στόχος μας είναι να μειώσουμε την ποσότητα των όπλων σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα τα πυρηνικά όπλα», τόνισε σχετικά ο Cardin στο Sputnik όταν ρωτήθηκε εάν η Μόσχα και η Ουάσιγκτον πρέπει να διατηρήσουν τις διμερείς συνθήκες τους για τον έλεγχο των όπλων.
Ο Ben Cardin εξέφρασε επίσης την ελπίδα του ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να συνεχίσουν τον διάλογο για τον έλεγχο των όπλων με όλες τις πυρηνικές δυνάμεις μετά το τέλος της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
«Ναι, ελπίζω ότι αφότου επιλυθεί η σύγκρουση στην Ουκρανία, θα συνεργαστούμε με όλες τις πυρηνικές δυνάμεις, ιδιαίτερα για τον έλεγχο των όπλων», πρόσθεσε.
Ο γερουσιαστής σημείωσε ότι ενώ πιστεύει ότι η Μόσχα και η Ουάσιγκτον θα μπορούσαν να συμφωνήσουν σε μια νέα Συνθήκη για τη μείωση των στρατηγικών όπλων (START), μια τέτοια εξέλιξη δεν θα συμβεί σύντομα.
Υπενθυμίζεται, ότι σε μία διπλωματική κίνηση που αναμένεται να ταράξει τα νερά, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ Donald Trump, δήλωσε προ ημερών έτοιμος να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία για τον αμοιβαίο έλεγχο των εξοπλισμών, θέτοντας ως στόχο μια συμφωνία κορυφής με τον πρόεδρο Putin.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης