Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές - Απογοήτευση για γερμανική οικονομία, αργία στο Λονδίνο

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές - Απογοήτευση για γερμανική οικονομία, αργία στο Λονδίνο
Η γερμανική οικονομία βυθίζεται όλο και περισσότερο σε κρίση
Μεικτά πρόσημα παρουσίασαν σήμερα 26/8 οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, μετά από ένα τριήμερο σερί κερδών, καθώς το χρηματιστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου να είναι κλειστό λόγω εθνικής αργίας, ενώ παράλληλα απογοήτευση προκάλεσαν τα στοιχεία για τη γερμανική οικονομία.
Oι επιχειρηματικές προοπτικές της Γερμανίας διατηρήθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο  διατηρήθηκαν, αναδεικνύοντας την κατήφεια που κατακλύζει και πάλι τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, μετά το φρένο στην ανάκαμψη στις αρχές του έτους.
Ο δείκτης προσδοκιών του ινστιτούτου Ifo υποχώρησε στο 86,8 τον Αύγουστο από την αναθεωρημένη μέτρηση 87 τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας το 85,8 που είδαν οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Bloomberg.
Ο δείκτης των τρεχουσών συνθηκών επίσης επιδεινώθηκε.
«Η γερμανική οικονομία βυθίζεται όλο και περισσότερο σε κρίση», δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Ifo, Κλέμενς Φουέστ, σε ανακοίνωσή του.
Σημείωσε ότι οι προσδοκίες επιδεινώθηκαν τόσο στη μεταποίηση όσο και στις υπηρεσίες.
Μιλώντας στο Bloomberg, είπε ότι η οικονομία «έχει κολλήσει σε στασιμότητα εδώ και αρκετό καιρό και αυτό χειροτερεύει – αυτό μας λένε τα στοιχεία».
Η αισιοδοξία ότι η Γερμανία θα ανακάμψει το 2024 από δύο χρόνια σχεδόν μηδενικής ανάπτυξης έχει εξασθενήσει, καθώς το αναμενόμενο άλμα στις καταναλωτικές δαπάνες δεν έγινε ποτέ και ο βιομηχανικός τομέας της χώρας συνεχίζει να αγωνίζεται.
Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν μειώθηκε απροσδόκητα κατά 0,1% το δεύτερο τρίμηνο, ενώ ο Παγκόσμιος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της S&P παρέμεινε για δεύτερο μήνα τον Αύγουστο κάτω από το επίπεδο του 50 που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση.
Οι αγορές παρακολουθούν τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, μετά την αναζωπύρωση των εχθροπραξιών μεταξύ του Ισραήλ και της Hezbollah.

Οι αγορές σημείωσαν ευρεία άνοδο την περασμένη εβδομάδα, καθώς ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, δήλωσε ότι έχει έρθει η ώρα για την κεντρική τράπεζα να μειώσει το βασικό επιτόκιο.
Η τεχνολογία και τα αυτοκίνητα υποαποδίδουν τη Δευτέρα, ενώ τα ακίνητα και η ενέργεια ενισχύονται, σύμφωνα με το Bloomberg.
Μετά από ένα δύσκολο ξεκίνημα τον Αύγουστο, ο ευρωπαϊκός δείκτης αναφοράς ανέκαμψε, καθώς τα ανθεκτικά οικονομικά στοιχεία μείωσαν τις ανησυχίες για ύφεση στις ΗΠΑ. Παρόλα αυτά, ορισμένοι πιστεύουν ότι η αγορά χρειάζεται περισσότερα από μειώσεις επιτοκίων για να διατηρήσει το πρόσφατο ράλι, δεδομένου ότι οι προσδοκίες για μειώσεις ήταν ήδη υψηλές.
«Αυτή η αρχή της εβδομάδας τίθεται υπό την απειλή του «αγοράστε τη φήμη, πουλήστε την είδηση»», δήλωσε ο Florian Ielpo, επικεφαλής της μακροοικονομικής έρευνας της Lombard Odier Asset Management.
Όσον αφορά την Ευρωζώνη, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Philip Lane δήλωσε ότι η μάχη της τράπεζας για την επιστροφή του πληθωρισμού στο 2% δεν έχει κερδηθεί και τα επιτόκια πρέπει να παραμείνουν τόσο υψηλά όσο χρειάζεται για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Αναλυτικά, το κλείσιμο των ευρωαγορών:

1_774.JPG

Μεικτά πρόσημα σημείωσαν οι αγορές της Ασίας

2_562.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης