Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αδιανόητο - Πύραυλος του Iron Dome χτύπησε ... ισραηλινή φρεγάτα - Ανατρέπονται όσα γνωρίζαμε για τις τακτικές της Hezbollah

Αδιανόητο - Πύραυλος του Iron Dome χτύπησε ... ισραηλινή φρεγάτα - Ανατρέπονται όσα γνωρίζαμε για τις τακτικές της Hezbollah
Οι ειδικοί εξετάζουν την πιθανότητα η Hezbollah να χρησιμοποίησε τακτικές ηλεκτρονικού πολέμου για να παρεμποδίσει το σύστημα καθοδήγησης του πυραύλου
Ένα σκάφος τύπου Dvora της ισραηλινής ναυτικής δύναμης καταστράφηκε από λάθος πλήγμα πυραύλου Tamir, ο οποίος εκτοξεύτηκε από το σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ Iron Dome, σε ένα αδιανόητο πολεμικό ατύχημα που σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής 26/8.
Ο πύραυλος Tamir, που κατα' αρχάς εκτοξεύθηκε για να αναχαιτίσει έναν στόχο, άλλαξε πορεία κατά την αναζήτηση αντικειμένου και χτύπησε ένα ισραηλινό στρατιωτικό σκάφος, προκαλώντας τον θάνατο ενός στρατιώτη και υλικές ζημιές.
Στρατιωτικοί αναλυτές θεωρούν ότι το λάθος πλήγμα του πυραύλου Tamir ενδέχεται να προκλήθηκε από τη σύγχρονη ηλεκτρονική πολεμική και παρεμβολές του λιβανέζικου κινήματος της Hezbollah στο σύστημα ραντάρ του καθεστώτος Netanyahu.
Οι ειδικοί εξετάζουν την πιθανότητα η Hezbollah να χρησιμοποίησε τακτικές ηλεκτρονικού πολέμου για να παρεμποδίσει το σύστημα καθοδήγησης του πυραύλου ή για να δημιουργήσει έναν παραπλανητικό στόχο ραντάρ που να οδήγησε το Iron Dome να εντοπίσει το ισραηλινό σκάφος ως εχθρικό στόχο.

Ανατρέπονται όσα γνωρίζαμε για τις τακτικές της Hezbollah

Το περιστατικό αναδεικνύει την πολυπλοκότητα και τη σημασία της σύγχρονης μορφής πολέμου, όπου οι ηλεκτρονικές πολεμικές τακτικές και οι παρεμβολές ραντάρ άλλων πλευρών μπορούν να έχουν καταστροφικές συνέπειες.
Ρεπορτάζ που έχουν δημοσιευτεί μέχρι στιγμής δείχνουν ότι το ισραηλινό καθεστώς θα ενισχύσει τα αμυντικά του μέτρα μετά το θανατηφόρο περιστατικό.
Το Σάββατο, ένας πύραυλος Tamir, ο οποίος είχε εκτοξευτεί για να αναχαιτίσει έναν στόχο στη βόρεια κατεχόμενη Παλαιστίνη, απέτυχε λίγα δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευση και έπεσε κοντά στην περιοχή εκτόξευσης.
Τέτοια περιστατικά έχουν σημειωθεί σε πολλές περιπτώσεις από τον Οκτώβριο του 2023, ωστόσο το καθεστώς του Τελ Αβίβ έχει επανειλημμένα λογοκρίνει ή αρνηθεί τέτοιου τύπου αποτυχίες των πυραύλων που έχουν εκτοξευτεί από το σύστημα Iron Dome.
Σημειωτέον ότι προ μηνών, 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 32 άλλοι τραυματίστηκαν όταν ένας πύραυλος του συστήματος Iron Dome χτύπησε το γήπεδο ποδοσφαίρου της Ματζντάλ Σαμς.
Ο στρατός του ισραηλινού καθεστώτος δεν ανέλαβε την ευθύνη για το θανατηφόρο περιστατικό και το απέδωσε στη σιιτική οργάνωση Hezbollah, κάτι που είχε κατηγορηματικά απορρίψει ο Γενικός Γραμματέας της, Sayyed Hassan Nasrallah.
Ρεπόρτερ του τηλεοπτικού δικτύου Al-Araby που επικαλέστηκε αυτόπτες μάρτυρες δήλωσε ότι το περιστατικό της Ματζντάλ Σαμς ήταν στην πραγματικότητα ένα ... ελαττωματικό Tamir, το οποίο έπεσε κοντά σε μια παιδική χαρά και προκάλεσε το θάνατο αρκετών ανθρώπων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης