Τελευταία Νέα
Διεθνή

H υποτιμημένη Hezbollah τιμώρησε σκληρά ΗΠΑ και Ισραήλ - Μια ιδιοφυής τακτική ανέτρεψε τα πάντα στη Μέση Ανατολή

H υποτιμημένη Hezbollah τιμώρησε σκληρά ΗΠΑ και Ισραήλ - Μια ιδιοφυής τακτική ανέτρεψε τα πάντα στη Μέση Ανατολή
Η Δύση τιμωρήθηκε σκληρά από την υποτιμημένη, στρατιωτικοπολιτικά, οργάνωση του Λιβάνου...
Οι εντάσεις μεταξύ της Hezbollah και του Ισραήλ έχουν οξυνθεί επικίνδυνα τους τελευταίους μήνες εν μέσω μιας σειράς ολοένα και ισχυρότερων επιθέσεων εκατέρωθεν.
Όμως, καμία πλευρά, ούτε οι σύμμαχοί τους δεν θέλουν πραγματικά έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας, καθώς θα τερμάτιζε κάθε όψη κανονικής ζωής στο Ισραήλ, θα βύθιζε τις ελπίδες της Τεχεράνης στο διπλωματικό μέτωπο και θα επέκτεινε τους αμερικανικούς πόρους σε οριακό σημείο, λένε οι παρατηρητές.
Μεγάλες αεροπορικές εταιρείες άρχισαν να ακυρώνουν και να εκτρέπουν πτήσεις από και προς τη Βηρυτό και το Τελ Αβίβ το Σαββατοκύριακο, εν μέσω φόβων για ολοκληρωτικό πόλεμο μεταξύ της Hezbollah του Λιβάνου και του Ισραήλ.
Οι ακυρώσεις ήρθαν στον απόηχο των μεγάλης κλίμακας προληπτικών αεροπορικών επιθέσεων από έως και 100 ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη εναντίον ύποπτων στόχων της σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου, με την πολιτοφυλακή να απαντά με ένα μπαράζ εκατοντάδων drones και ρουκετών στις 5 το πρωί της Κυριακή - τα αντίποινα κατά του Τελ Αβίβ για τη δολοφονία του ανώτερου διοικητή της Χεζμπολάχ Fuad Shukr στη Βηρυτό τον περασμένο μήνα.
Επίσης, καταγράφηκαν μικρότερες στοχευμένες επιθέσεις με αεροσκάφη και ρουκέτες, με πολλούς μαχητές της Hezbollah, Ισραηλινούς στρατιώτες και πολίτες να σκοτώνονται ή να τραυματίζονται στην τελευταία κλιμάκωση.
Σε τηλεοπτική ομιλία του την Κυριακή, ο ηγέτης της Hezbollah Hassan Nasrallah ανέφερε την επιτυχή στόχευση των ισραηλινών στρατιωτικών, καθώς και την επιτυχή απόσπαση κρίσιμων πληροφοριών.
Παράλληλα, ο Nasrallah αποκάλυψε ότι η καθυστέρηση στην απάντηση της πολιτοφυλακής στη δολοφονία του Shukr στις 30 Ιουλίου είχε σκοπό να δώσει χρόνο για να καρποφορήσουν οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα – μια ευκαιρία, που όπως είπε, σπαταλήθηκε από τον πρωθυπουργό Netanyahu και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Στόχος μας… είναι να τερματίσουμε την επιθετικότητα στη Γάζα, οπότε της δώσαμε [τη διαδικασία κατάπαυσης του πυρός] μεγάλη ευκαιρία, αλλά μετά από τόσο καιρό, είναι σαφές ότι ο Netanyahu θέτει νέους όρους και οι Αμερικανοί εργάζονται μαζί του, άρα ολα αυτά είναι χάσιμο χρόνου, οπότε δεν υπήρχε λόγος να καθυστερήσω άλλο», εξήγησε σχετικά με την απόφασή του.

Κανείς δεν θέλει πόλεμο πλήρους κλίμακας

«Περιφερειακοί και διεθνείς παράγοντες που εμπλέκονται έμμεσα σε αυτόν τον πόλεμο, όπως οι ΗΠΑ και το Ιράν, δεν έχουν καμία πρόθεση να εμπλακούν άμεσα», τονίζει στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik ο συντονιστής του τμήματος διεθνών υποθέσεων του Ινστιτούτου Δημόσιας Πολιτικής Issam Fares του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού Yeghia Tashjian, σχολιάζοντας την κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ της Hezbollah και της ισραηλινής κυβέρνησης του Netanyahu.
Υποδεικνύοντας τους παράγοντες των επικείμενων προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, καθώς και τις προσπάθειες του Ιράν για διπλωματική προσέγγιση με τις δυτικές χώρες μετά τις εκλογές του Ιουλίου, ο Tashjian εξέφρασε την πεποίθησή ότι τα πρόσφατα εκατέρωθεν χτυπήματα, όσο σοβαρά κι αν είναι, παραμένουν «διαχειρίσιμες συγκρούσεις».
Με άλλα λόγια, όλα τα κομμάτια του γεωπολιτικού μωσαϊκού της περιοχής -αλλά και ευρύτερα, πλανητικά- συνηγορούν στο συμπέρασμα ότι καμία πλευρά δεν είναι «έτοιμη να μετατοπίσει την τρέχουσα κατάσταση σε μεγάλο πόλεμο».

Τιμωρία χωρίς αίμα για το Ισραήλ, ασύλληπτο κόστος στις ΗΠΑ

Υπάρχουν άλλοι λόγοι για τους οποίους το Ισραήλ και οι ΗΠΑ ειδικότερα δεν θέλουν πραγματικά μια σύγκρουση πλήρους κλίμακας, επισήμανε από την πλευρά του, ο Furkan Halit Yolcu, πανεπιστημιακός μέλος του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής στο Πανεπιστήμιο Sakarya της Τουρκίας.
Η Hezbollah, σε αντίθεση με την παλαιστινιακή Hamas, δεν είναι «μια μικρής κλίμακας μη κρατικός παράγοντας», αλλά μια δύναμη που πρέπει να υπολογίζεται ως ένας οιονεί εθνικός στρατός, καθώς διαθέτει πυραυλική και αεροπορική ισχύ που μπορεί να κάνει μεγάλη «ζημιά και κακό» σε όποιον στρατό του επιτεθεί, είπε ο παρατηρητής στο Sputnik.
Και αυτό διότι η σιιτική οργάνωση του Λιβάνου έχει «τη βούληση και τους χερσαίους πόρους που χρειάζεται για να έχει πολύ, πολύ, πολύ μεγάλο αντίκτυπο στο ισραηλινό έδαφος», προειδοποίησε ο Yolcu, σημειώνοντας ότι οι απλοί Ισραηλινοί μπορεί κυριολεκτικά να οδηγηθούν σε υπόγεια καταφύγια βομβών που έχει προετοιμάσει η κυβέρνησή τους.
Ως εκ τούτου, οι Ισραηλινοί βλέπουν την καθημερινή τους ζωή να διαταράσσεται εντελώς χάρη στην ικανότητα της Hezbollah να απασχολεί και να φθείρει την ισραηλινή αεροπορική και πυραυλική άμυνα.
Και αυτό δεν είναι διόλου αμελητέο για την ισορροπία δυνάμεων σε όλη την περιοχή.

Το απίστευτο περιστατικό που δείχνει τις απρόβλεπτες τακτικές του Nasrallah

Ένα σκάφος τύπου Dvora της ισραηλινής ναυτικής δύναμης καταστράφηκε από λάθος πλήγμα πυραύλου Tamir, ο οποίος εκτοξεύτηκε από το σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ Iron Dome, σε ένα αδιανόητο πολεμικό ατύχημα που σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής 26/8.
Ο πύραυλος Tamir, που κατα' αρχάς εκτοξεύθηκε για να αναχαιτίσει έναν στόχο, άλλαξε πορεία κατά την αναζήτηση αντικειμένου και χτύπησε ένα ισραηλινό στρατιωτικό σκάφος, προκαλώντας τον θάνατο ενός στρατιώτη και υλικές ζημιές.
Στρατιωτικοί αναλυτές θεωρούν ότι το λάθος πλήγμα του πυραύλου Tamir ενδέχεται να προκλήθηκε από τη σύγχρονη ηλεκτρονική πολεμική και παρεμβολές του λιβανέζικου κινήματος της Hezbollah στο σύστημα ραντάρ του καθεστώτος Netanyahu.
Οι ειδικοί εξετάζουν την πιθανότητα η Hezbollah να χρησιμοποίησε τακτικές ηλεκτρονικού πολέμου για να παρεμποδίσει το σύστημα καθοδήγησης του πυραύλου ή για να δημιουργήσει έναν παραπλανητικό στόχο ραντάρ που να οδήγησε το Iron Dome να εντοπίσει το ισραηλινό σκάφος ως εχθρικό στόχο.

Ανατρέπονται όσα γνωρίζαμε για τις τακτικές της Hezbollah

Το περιστατικό αναδεικνύει την πολυπλοκότητα και τη σημασία της σύγχρονης μορφής πολέμου, όπου οι ηλεκτρονικές πολεμικές τακτικές και οι παρεμβολές ραντάρ άλλων πλευρών μπορούν να έχουν καταστροφικές συνέπειες.
Ρεπορτάζ που έχουν δημοσιευτεί μέχρι στιγμής δείχνουν ότι το ισραηλινό καθεστώς θα ενισχύσει τα αμυντικά του μέτρα μετά το θανατηφόρο περιστατικό.
Το Σάββατο, ένας πύραυλος Tamir, ο οποίος είχε εκτοξευτεί για να αναχαιτίσει έναν στόχο στη βόρεια κατεχόμενη Παλαιστίνη, απέτυχε λίγα δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευση και έπεσε κοντά στην περιοχή εκτόξευσης.
Τέτοια περιστατικά έχουν σημειωθεί σε πολλές περιπτώσεις από τον Οκτώβριο του 2023, ωστόσο το καθεστώς του Τελ Αβίβ έχει επανειλημμένα λογοκρίνει ή αρνηθεί τέτοιου τύπου αποτυχίες των πυραύλων που έχουν εκτοξευτεί από το σύστημα Iron Dome.
Σημειωτέον ότι προ μηνών, 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 32 άλλοι τραυματίστηκαν όταν ένας πύραυλος του συστήματος Iron Dome χτύπησε το γήπεδο ποδοσφαίρου της Ματζντάλ Σαμς.
Ο στρατός του ισραηλινού καθεστώτος δεν ανέλαβε την ευθύνη για το θανατηφόρο περιστατικό και το απέδωσε στη σιιτική οργάνωση Hezbollah, κάτι που είχε κατηγορηματικά απορρίψει ο Γενικός Γραμματέας της, Sayyed Hassan Nasrallah.
Ρεπόρτερ του τηλεοπτικού δικτύου Al-Araby που επικαλέστηκε αυτόπτες μάρτυρες δήλωσε ότι το περιστατικό της Ματζντάλ Σαμς ήταν στην πραγματικότητα ένα ... ελαττωματικό Tamir, το οποίο έπεσε κοντά σε μια παιδική χαρά και προκάλεσε το θάνατο αρκετών ανθρώπων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης