Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σοβαρή αποκάλυψη Guardian για ΗΠΑ: Στα επίπεδα του Chernobyl έχει φτάσει η ραδιενέργεια στον πυρηνικό σταθμό Los Alamos

Σοβαρή αποκάλυψη Guardian για ΗΠΑ: Στα επίπεδα του Chernobyl έχει φτάσει η ραδιενέργεια στον πυρηνικό σταθμό Los Alamos
Το βρετανικό έντυπο υπενθυμίζει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ ξόδεψε περίπου δύο δισεκατομμύρια δολάρια σε εργασίες αποκατάστασης στο φαράγγι αυτό
Το επίπεδο μόλυνσης από πλουτώνιο στην περιοχή γύρω από την πυρηνική εγκατάσταση του Los Alamos στις ΗΠΑ είναι συγκρίσιμο με τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο του Chernobyl, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian, η οποία επικαλείται μελέτη του επιστήμονα Michael Ketterer από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αριζόνα.
«Η περιεκτικότητα σε πλουτώνιο μέσα και γύρω από το... φαράγγι (όπου το Εθνικό Εργαστήριο του Los Alamos απορρίπτει ραδιενεργά απόβλητα έως το 1963)... είναι συγκρίσιμη με εκείνη που βρέθηκε... στον χώρο του πυρηνικού ατυχήματος του Chernobyl», αναφέρει σχετικά το άρθρο.
Η δημοσίευση υπενθυμίζει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ ξόδεψε περίπου δύο δισεκατομμύρια δολάρια σε εργασίες αποκατάστασης στο φαράγγι αυτό, το οποίο μέχρι τη δεκαετία του 1980, σύμφωνα με την κυβέρνηση, πληρούσε τα ομοσπονδιακά πρότυπα.
Υπενθυμίζεται ότι το το ατύχημα του Τσερνόμπιλ συνέβη στις 26 Απριλίου 1986.
Την ίδια χρονιά, δημιουργήθηκε το Ρωσικό Εθνικό Μητρώο Ακτινοβολίας και Επιδημιολογίας (NRER), το οποίο συγκεντρώνει τη μέγιστη ποσότητα δεδομένων για όσους εκτέθηκαν ή ενδέχεται να εκτεθούν σε ακτινοβολία.
Στη λίστα περιλαμβάνονται πάνω από 638.000 άτομα.
Από αυτούς, οι 187.000 είναι εκκαθαριστές και οι 389.000 είναι κάτοικοι των περιοχών που μολύνθηκαν περισσότερο με ραδιονουκλίδια: Μπριάνσκ, Καλούγκα, Τούλα και Οριόλ. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται υπό μακροχρόνια παρακολούθηση από τις υγειονομικές αρχές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης