Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σκληρό μήνυμα Peskov στη Γαλλία – Πολιτική η δίωξη Durov (Telegram), τον περιμένει η ρωσική υπηκοότητα

Σκληρό μήνυμα Peskov στη Γαλλία – Πολιτική η δίωξη Durov (Telegram), τον περιμένει η ρωσική υπηκοότητα
Υπήρχαν εικασίες ότι ο Durov επρόκειτο να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin, ωστόσο ο Peskov είπε στο BBC ότι συνάντηση δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ
Σκληρό ήταν το μήνυμα της Ρωσίας κατά της Γαλλίας σχετικά με τη σύλληψη του Pavel Durov, του διευθύνοντος συμβούλου και ιδρυτή της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, καταγγέλλοντας ότι η σύλληψη μπορεί να έχει πολιτικά κίνητρα.
Το Σάββατο, η Εισαγγελία του Παρισιού εξέδωσε ένταλμα σύλληψης του Durov για έρευνα που ξεκίνησε στις 8 Ιουλίου για οργανωμένο έγκλημα, διακίνηση ναρκωτικών, απάτη και διανομή πορνογραφικών εικόνων ανηλίκων στην πλατφόρμα.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov σε τηλεφωνική επικοινωνία με δημοσιογράφους προέτρεψε το Παρίσι να παράσχει στοιχεία για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς του εναντίον του Durov, μετέδωσε το Reuters και το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
«Οι κατηγορίες είναι πράγματι πολύ σοβαρές», είπε ο Peskov στους δημοσιογράφους.
«Αλλά απαιτούν μια σοβαρή βάση αποδεικτικών στοιχείων. Διαφορετικά θα είναι μια άμεση προσπάθεια περιορισμού της ελευθερίας της επικοινωνίας».
Ο Peskov δήλωσε ότι η σύλληψη του Durov θα μπορούσε να θεωρηθεί τόσο ως περιορισμός της ελευθερίας του λόγου όσο και ως πράξη εκφοβισμού, εάν η Γαλλία δεν παράσχει σοβαρά στοιχεία για την ενοχή του, ανέφεραν το Reuters και το TASS.

Τον περιμένει η ρωσική υπηκοότητα

Αν και γεννήθηκε στη Ρωσία, ο Durov έχει την υπηκοότητα της Γαλλίας και των ΗΑΕ.
Ο Peskov ανέφερε ότι η Ρωσία εξακολουθεί να τον θεωρεί πολίτη, ωστόσο, και ότι η χώρα είναι έτοιμη να τον υποστηρίξει με την απαραίτητη βοήθεια — αν και ο Peskov παραδέχτηκε ότι η κατάσταση ήταν περίπλοκη.
Την Τρίτη, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι υπέβαλαν αίτημα σε Γάλλους αξιωματούχους προσφέροντας στον Durov διπλωματική βοήθεια «με επείγοντα τρόπο» και «παρακολουθούν στενά την υπόθεση».
Ο Durov εκτιμάται ότι έχει καθαρή περιουσία περίπου 15,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Forbes, καθιστώντας τον τον 121ο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο.
Η Ρωσία απέκλεισε την πρόσβαση στο Telegram το 2018 και έχει επιβάλει πρόστιμο στην εταιρεία πολλές φορές επειδή δεν κατάφερε να διαγράψει φερόμενο παράνομο περιεχόμενο.
Το 2020, η πρόσβαση στο Telegram αποκαταστάθηκε στη Ρωσία, πυροδοτώντας εικασίες ότι η Telegram θα μπορούσε να έχει δεσμούς με τη ρωσική κυβέρνηση - κάτι που η Telegram έχει αρνηθεί.
Η εφαρμογή social media, η οποία αριθμεί 800 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως, χρησιμοποιείται ευρέως στη Ρωσία, καθώς και στην Ουκρανία.
Η εφαρμογή χρησιμοποιείται από κυβερνητικούς αξιωματούχους και στρατιωτικούς και στις δύο πλευρές του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας.

Εικασίες για συνάντηση με τον Putin

Πριν προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Le Bourget της Γαλλίας με το ιδιωτικό του τζετ, όπου και συνελλήφθη, ο Durov είχε επισκεφθεί το Μπακού, την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν.
Υπήρχαν μάλιστα εικασίες ότι επρόκειτο να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin, ωστόσο ο Peskov είπε στο BBC ότι συνάντηση δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.
Οι προειδοποιήσεις της Ρωσίας προς τη Γαλλία έρχονται καθώς οι σχέσεις μεταξύ των δύο εθνών παραμένουν κακές εν μέσω της συνεχιζόμενης έντασης στην Ουκρανία.
Τον Απρίλιο, ο Macron - βασικός υποστηρικτής της Ουκρανίας μεταξύ των δυτικών ηγετών - είπε ότι υπάρχει «κίνδυνος να πεθάνει η Ευρώπη μας» εάν δεν κάνει μεταρρυθμίσεις για να τη βοηθήσει να υπερασπιστεί την Ουκρανία.
«Ο κύριος κίνδυνος για την ευρωπαϊκή ασφάλεια είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία», είπε ο Macron σε ομιλία του εκείνη την εποχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης