Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ντελίριο αντιρωσικής κινητοποίησης στο Ανατολικό ΝΑΤΟ - H Λετονία επισπεύδει την υποχρεωτική στράτευση για τις γυναίκες

Ντελίριο αντιρωσικής κινητοποίησης στο Ανατολικό ΝΑΤΟ - H Λετονία επισπεύδει την υποχρεωτική στράτευση για τις γυναίκες
Στόχος του Λετονού ΥΠΑΜ η πλήρης εισαγωγή της υποχρεωτικής στράτευσης των γυναικών ως το 2028
Την ετοιμότητα της Λετονίας να θεσπίσει υποχρεωτική στράτευση για τις γυναίκες, εξέφρασε την Τρίτη 27/8 ο υπουργός Άμυνας της χώρας της Βαλτικής, εν μέσω αντιρωσικής κινητοποίησης στην Ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.
«Στο πλαίσιο της προώθησης της συνολικής εθνικής άμυνας, υποστηρίζω την υποχρεωτική στράτευση των γυναικών στην εθνική υπηρεσία άμυνας. Το 2028 θα μπορούσε να είναι ο ιδανικός χρόνος για να ξεκινήσει», έγραψε σχετικά ο Andris Sprūds στο X, επαναλαμβάνοντας τα σχόλιά του σε συνέντευξή του σε τοπικά μέσα νωρίτερα την Τρίτη.
Οι ευρωπαϊκές χώρες επιδιώκουν να ενισχύσουν τους στρατούς τους, τόσο σε επίπεδο προσωπικού όσο και εξοπλισμού, στο πλαίσιο της μετατροπής της Ευρώπης σε μια αντιρωσική και στρατιωτικοποιημένη ήπειρο.
Η Λετονία, η οποία συνορεύει με τη Ρωσία, επανέφερε την υποχρεωτική θητεία μόλις πέρυσι, αφού την είχε καταργήσει το 2006.
Με πληθυσμό λιγότερο από 2 εκατομμύρια, η Ρίγα επιλέγει τους στρατεύσιμους με κλήρωση και στοχεύει να έχει 4.000 στρατιώτες μέχρι το 2028.
Η χώρα της Βαλτικής ήταν από τα τελευταία όμορρα με τη στη Ρωσία κράτη που επανέφερε τη στρατολόγηση, καθώς η Σουηδία και η Λιθουανία αποφάσισαν να το κάνουν λίγο μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα το 2014.
Ενώ οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αναζητούν προσωπικό για τις ένοπλες δυνάμεις τους, η υποχρεωτική στράτευση για τις γυναίκες παραμένει σπάνιο φαινόμενο.
Τον Μάρτιο, η Δανία ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να εισαγάγει τη στράτευση για τις γυναίκες, κι έγινε έτσι μόλις η τρίτη ευρωπαϊκή χώρα που κινείται προς αυτή την κατεύθυνση μετά τη Νορβηγία και τη Σουηδία.
«Η υποχρεωτική στράτευση για τις γυναίκες δεν θα συμβεί σήμερα ή αύριο», δήλωσε ο Sprūds στην λετονική τηλεόραση, τονίζοντας τα πολιτικά και τεχνικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν.
Μέχρι το 2028, «υπάρχει δουλειά που πρέπει να γίνει: δημόσιος διάλογος, βελτίωση των υποδομών της υπηρεσίας και παροχή υλικών και εξοπλισμού ειδικά προσαρμοσμένων για τις γυναίκες», εξήγησε στο X.
Νωρίτερα φέτος, η Λετονία ενέκρινε ένα 12ετές σχέδιο ανάπτυξης του στρατού, το οποίο περιλαμβάνει οδηγίες για τον τομέα της βιομηχανίας σχετικά με τους τομείς επενδύσεων σύμφωνα με τις προτεραιότητες δυνατοτήτων, περισσότερους εφέδρους και την ανάπτυξη στρατιωτικών υποδομών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης