Τις απώλειες μετρίασε η περαιτέρω αποδυνάμωση του δολαρίου ΗΠΑ
Τις απώλειες μετρίασε η περαιτέρω αποδυνάμωση του δολαρίου ΗΠΑ με τον δείκτη ICE US Dollar Index (ενιαία τιμή έναντι των κυριότερων ανταγωνιστικών νομισμάτων) να υποχωρεί κοντά στις 100 μονάδες.
Σε αυτό το πλαίσιο, το συμβόλαιο χρυσού παραδόσεως Αυγούστου έκλεισε στο -0,07% και τα 2.516,00 δολάρια ανά ουγγιά. Για το σύνολο της περασμένης εβδομάδας, το πολύτιμο μέταλλο ενισχύθηκε +0,3%, κλείνοντας με θετικό πρόσημο για τέταρτο συνεχόμενο επταήμερο.
BofA προς επενδυτές: Κάντε ό,τι κάνουν και οι κεντρικές τράπεζες... Αγοράστε χρυσό
Επενδύσεις στον χρυσό συστήνει προς τους επενδυτές, η Bank of America, σε μια περίοδο όπου η τιμή του πολύτιμου μετάλλου κυμαίνεται γύρω από ιστορικά υψηλά.
«Κάντε ό,τι κάνουν οι κεντρικές τράπεζες… Αγοράστε χρυσό» επισημαίνει σε ενημερωτικό του σημείωμα, ο Michael Hartnett. Κι αυτό διότι, οι μειώσεις επιτοκίων από τη Fed τους επόμενους μήνες έχουν ενέχουν τον κίνδυνο να υποδαυλίσουν την ανάκαμψη του πληθωρισμού το επόμενο έτους και τα πραγματικά assets (όπως ο χρυσός) έχουν ιστορικά καλές επιδόσεις κατά τη διάρκεια των περιόδων πληθωρισμού.
Τα σχόλια του Hartnett έρχονται εν μέσω ενός ράλι - ρεκόρ στο πολύτιμο μέταλλο, με τις τιμές του χρυσού να έχουν αυξηθεί κατά περίπου 20% από την αρχή του έτους, ξεπερνώντας τα κέρδη του S&P 500 κατά μερικές ποσοστιαίες μονάδες και υπεραποδίδοντας έναντι των μετοχών τεχνολογίας.
Παράλληλα, ο Hartnett υπογράμμισε ότι ο χρυσός είναι μοναδικό asset που υπεραποδίδει έναντι των μετοχών αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών. Ο αινιγματικός παράγοντας πίσω από το ράλι του χρυσού είναι ότι οι επενδυτές δεν τον κυνηγούσαν. Αντιθέτως, ο χρυσός έχει βιώσει καθαρές εκροές ύψους 2,5 δισ. δολαρίων μέχρι στιγμής φέτος, πράγμα που σημαίνει ότι οι επενδυτές έχουν λάβει κέρδη εν μέσω του ράλι ρεκόρ του πολύτιμου μετάλλου. Αυτό σημαίνει επίσης ότι οι αγορές σε χρυσό έχουν προέλθει από μια άλλη… ομάδα της αγοράς.
Η αντίθεση των υψηλών ρεκόρ στις τιμές του χρυσού και των αρνητικών εκροών «εξηγείται μόνο από τις πρωτοφανείς αγορές των κεντρικών τραπεζών», δήλωσε ο Hartnett, προσθέτοντας ότι η κεντρική τράπεζα της Κίνας ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής χρυσού το 2023.
«Ο χρυσός είναι πλέον το 2ο μεγαλύτερο αποθεματικό περιουσιακό στοιχείο (16,1% έναντι 15,6% του ευρώ) και έχει μία από τις χαμηλότερες συσχετίσεις με τις μετοχές σε όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων», δήλωσε ο Hartnett.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών