Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Πρώτος θάνατος φέτος από τον σπάνιο ιό της ΕΕΕ που μεταδίδεται από τα κουνούπια - Συνολικά 5 κρούσματα

ΗΠΑ: Πρώτος θάνατος φέτος από τον σπάνιο ιό της ΕΕΕ που μεταδίδεται από τα κουνούπια - Συνολικά 5 κρούσματα
Πέντε τα κρούσματα στις ΗΠΑ
Ο πρωτος θάνατος εφέτος από εγκεφαλίτιδα ιπποειδών της ανατολικής Αμερικής (Eastern Equine Encephalitis, EEE), μια σπάνιας ασθένειας που μεταδίδεται από τα κουνούπια, καταγράφηκε στις βορειοανατολικές ΗΠΑ.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της πολιτείας New Hampshire, πρόκειται για ενήλικο πρόσωπο από την πόλη Χάμστεντ, χωρίς να διευκρινίσει ηλικία και φύλο, που εισήχθη σε νοσοκομείο λόγω σοβαρής επιδείνωσης της κατάστασης του κεντρικού νευρικού συστήματός του και πέθανε λόγω επιπλοκών της ασθένειας.
«Η πιο πρόσφατη γνωστή μόλυνση ανθρώπου από τον ιό της εγκεφαλομυελίτιδας του ίππου τύπου ανατολικής Αμερικής στη New Hampshire ανάγεται στο 2014», όταν το υπουργείο Υγείας είχε καταγράψει «τρία κρούσματα», τα δύο από τα οποία είχαν αποτέλεσμα «τον θάνατο» των ασθενών, συνέχισε.
Ωστόσο, ήταν το 5ο κρούσμα της EEE που καταγράφηκε στις ΗΠΑ φέτος, με τα υπόλοιπα να εντοπίζονται σε Μασαχουσέτη, Νιου Τζέρσεϊ, Βερμόντ και το Ουισκόνσιν, Σύμφωνα με τα κέντρα ελέγχου και πρόληψης ασθενειών (CDC).
Τα συμπτώματα, σύμφωνα με τα κέντρα ελέγχου και πρόληψης ασθενειών (CDC), είναι ο πυρετός, ο πονοκέφαλος, ο εμετός, η διάρροια, οι αλλαγές της συμπεριφοράς και η υπνηλία, ενώ μπορεί να προκαλέσει σοβαρά νευρολογικά προβλήματα.
Σχεδόν το 30% των ανθρώπων που προσβάλλονται από τον ιό πεθαίνει, ενώ πολλοί από τους ασθενείς έχουν μακρόχρονα επακόλουθα, σωματικά και διανοητικά. Τα ηλικιακά φάσματα του πληθυσμού που θεωρείται πως διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο είναι αυτά κάτω των 15 και άνω των 50 ετών.
Οι υγειονομικές αρχές συμβουλεύουν τους πολίτες να χρησιμοποιούν αντικουνουπικά, να φορούν ρούχα που τους προστατεύουν σε εξωτερικούς χώρους και να μην αφήνουν να λιμνάζει νερό κοντά σε σπίτια, ώστε να μην διευκολύνεται η αναπαραγωγή των κουνουπιών.
Σημειώνεται ότι το 2023 είχαν καταγραφεί 7 κρούσματα και 38 το 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης