Οι Πολωνοί παραγωγοί έχουν επίσης ανακτήσει έδαφος στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης
Η τρέχουσα κατάσταση της πολωνικής αγοράς σιτηρών περιγράφεται ως «σταθερή» από τους εγχώριους παραγωγούς, σε μεγάλο βαθμό λόγω της αξιοσημείωτης μείωσης της εισροής γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία.
Αυτό σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή σε σχέση με ένα χρόνο πριν, όταν μια ανεξέλεγκτη πλημμύρα ουκρανικών αγαθών πυροδότησε εκτεταμένες διαμαρτυρίες αγροτών στο τέλος του 2023 και του 2024.
Σύμφωνα με τον Marcin Gryn, αντιπρόεδρο της Πολωνικής Ένωσης Παραγωγών Φυτών Σιτηρών, οι ουκρανικές εισαγωγές σιτηρών έχουν μειωθεί σημαντικά σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Οι Πολωνοί παραγωγοί έχουν επίσης ανακτήσει έδαφος στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης, από τις οποίες προηγουμένως είχαν απομακρυνθεί από τον ουκρανικό ανταγωνισμό.
Η Πολωνία κατατάσσεται ως ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός σιτηρών στην ΕΕ, μετά τη Γαλλία και τη Γερμανία, με εκτιμώμενη παραγωγή 35,6 εκατομμυρίων τόνων για τη σεζόν 2024/2025.
Από αυτά, περίπου 12,3 εκατομμύρια τόνοι είναι σιτάρι και 10 εκατομμύρια τόνοι καλαμπόκι.
Η Πολωνία παραμένει αυτάρκης στην παραγωγή σιτηρών και συνεχίζει να διατηρεί πλεονάσματα εξαγωγών.
Χάνουν έδαφος τα σιτηρά της Ουκρανίας
Η διαχείριση της ρύθμισης των ουκρανικών γεωργικών εισαγωγών γίνεται σε δύο επίπεδα, μέσω εθνικών εμπάργκο και κανονισμών της ΕΕ.
Από τον Απρίλιο του 2023, έχει τεθεί σε ισχύ εγχώρια απαγόρευση εισαγωγής σιταριού, καλαμποκιού, ελαιοκράμβης και ηλιόσπορων.
Τον Σεπτέμβριο του 2023, η απαγόρευση επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει ορισμένα προϊόντα που προέρχονται από σιτηρά, όπως το πίτουρο, το άλευρο, το λαδοκέικ και το αλεύρι σίτου.
Ωστόσο, η διαμετακόμιση ουκρανικών σιτηρών εξακολουθεί να επιτρέπεται, υπό την προϋπόθεση ότι οι αποστολές είτε εξέρχονται από την Πολωνία είτε καταλήγουν στα λιμάνια της Βαλτικής.
Τα στοιχεία από το Πολωνικό Υπουργείο Γεωργίας υπογραμμίζουν την κλίμακα αυτής της μείωσης.
Από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο, μόνο 100 τόνοι σιταριού εισήλθαν στην Πολωνία από την Ουκρανία, μια δραστική πτώση από τους 337.800 τόνους την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.
Οι εισαγωγές καλαμποκιού μειώθηκαν από 570.200 τόνους σε μόλις 2.900 τόνους και οι εισαγωγές κριθαριού μειώθηκαν από 19.800 τόνους σε 4.100 τόνους.
Η εθνική απαγόρευση των ουκρανικών εισαγωγών σιτηρών εισήχθη ως απάντηση στη λήξη του εμπάργκο σε ολόκληρη την ΕΕ που ίσχυε μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2023.
Στη θέση της, οι Βρυξέλλες επέβαλαν όρια όγκου σε άλλα ουκρανικά προϊόντα — πουλερικά, ζάχαρη, αυγά και μέλι, μαζί με τη βρώμη και το καλαμπόκι — μέσω αυτόνομων εμπορικών μέτρων.
Ωστόσο, η σταθεροποίηση της πολωνικής αγοράς δεν οφείλεται αποκλειστικά σε ρυθμιστικούς παράγοντες.
Οι υλικοτεχνικές αλλαγές έπαιξαν επίσης κρίσιμο ρόλο.
Η επαναλειτουργία των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας επέτρεψε στις εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας να ξαναρχίσουν δια θαλάσσης, μειώνοντας την πίεση στην πολωνική αγορά.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών