Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κόλαφος το Reuters για Ελλάδα: Ώρα να αλλάξει το τουριστικό μοντέλο - Κλιματική κρίση, οργή από κατοίκους

Κόλαφος το Reuters για Ελλάδα: Ώρα να αλλάξει το τουριστικό μοντέλο - Κλιματική κρίση, οργή από κατοίκους
Τα μικρότερα νησιά στο Αιγαίο χρειάζονται ήδη διπλάσια ποσότητα νερού από αυτή που μπορούν να παράγουν φυσικά, για να καλύψουν τη ζήτηση από τους τουρίστες
Σε μία περίοδο που οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν στα ύψη, οι αφίξεις τουριστών αυξάνονται και οι ντόπιοι έχουν εξοργιστεί με τον υπερτουρισμό, η Ελλάδα δέχεται πιέσεις να επαναπροσδιορίσει το τουριστικό της μοντέλο που η κλιματική αλλαγή καθιστά ολοένα και πιο αβάσιμο, σχολιάζει σε δημοσίευμά του το Reuters.
Με τα γαλαζοπράσινα νερά και την ηλιοφάνεια, η Ελλάδα είναι εδώ και καιρό δημοφιλής προορισμός διακοπών, προσελκύοντας σχεδόν 33 εκατομμύρια επισκέπτες πέρυσι και δημιουργώντας έσοδα 28,5 δισ. ευρώ, επισημαίνει το πρακτορείο.
Ο συνολικός αριθμός των επισκεπτών φέτος αναμένεται να είναι ακόμη υψηλότερος το 2024, ωστόσο η αύξηση των παραθεριστών θα μπορούσε να υπονομεύσει την οικονομία προσεχώς.
Η οργή για τον «υπερτουρισμό» έχει προκαλέσει ακόμη και διαμαρτυρίες τα τελευταία χρόνια, μεταξύ άλλων στις Κυκλάδες. «Οι άνθρωποι στην Ελλάδα ανησυχούν περισσότερο ότι τα Κυκλαδονήσια αλλάζουν πολύ γρήγορα και, σε λίγα χρόνια, ό,τι είναι ιδιαίτερο θα χαθεί», δήλωσε ο Δημήτρης Βαγιάνος, οικονομολόγος στο London School of Economics.
Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που αντιμετωπίζει προβλήματα αό τον υπερουρισμό. Ολοένα και περισσότεροι κάτοικοι σε άλλους δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς υποστηρίζουν ότι οι επισκέπτες βλάπτουν το περιβάλλον και τις τοπικές οικονομίες, καθώς οι βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις κατοικιών -όπως η Airbnb- αυξάνουν το κόστος στέγασης και διώχνουν τους ντόπιους από τον τόπο τους.
Η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο στην Ευρώπη από την υπερθέρμανση του πλανήτη και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, οι καύσωνες, οι ακανόνιστες βροχοπτώσεις και οι συχνές πυρκαγιές αλλάζουν το τοπίο, αναφέρει το Reuters, ενώ υπογραμμίζει πως ο τουρισμός επιβαρύνει τους λιγοστούς υδάτινους πόρους και απειλεί τα εύθραυστα παράκτια περιβάλλοντα.

Νέοι κανονισμοί

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ισορροπήσει τον μετριασμό αυτών των απειλών έναντι της προστασίας των κρίσιμων κερδών από τον τουρισμό. Ο τουρισμός συνεισφέρει μεταξύ 62,8 δισ. ευρώ και 75,6 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία, περίπου το ένα τρίτο του ΑΕΠ ετησίως, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ).
Ένας νόμος τον Ιούλιο ενημέρωσε τους κανονισμούς για τουριστικά γραφεία, ξεναγούς και ενοικιάσεις, κάτι που η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη είπε ότι θα καταστήσει τη χώρα «παγκόσμια τουριστική δύναμη».
Ωστόσο, η κλιματική αλλαγή θέτει υπαρξιακά ερωτήματα για τον κλάδο.
Ένας παρατεταμένος καύσωνας τον Ιούνιο, ακολουθούμενος από τον θερμότερο Ιούλιο που έχει καταγραφεί, ανάγκασε τα τουριστικά αξιοθέατα να κλείσουν και προκάλεσε ένα κύμα θανάτων που σχετίζονται με τη ζέστη.
Οι πυρκαγιές, που γίνονται πιο έντονες και συχνές λόγω του θερμότερου, ξηρότερου καιρού που συνδέεται με την κλιματική αλλαγή, απειλούν επίσης την τουριστική βιομηχανία. Μια τεράστια πυρκαγιά νωρίτερα αυτό το μήνα ήρθε σε απόσταση χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα Αθήνα, σχολιάζει το Reuters.
Πέρυσι, περισσότερες από 8.000 δασικές πυρκαγιές μαίνονταν σε ολόκληρη τη χώρα και χιλιάδες τουρίστες χρειάστηκε να απομακρυνθούν από νησιά, συμπεριλαμβανομένης της Ρόδου.
Ο «Συνήγορος του Πολίτη» που διερευνά καταγγελίες πολιτών, ανέφερε σε έκθεση του Ιουνίου ότι η χώρα πρέπει να μειώσει τις κατασκευές και να προστατεύσει τους υδάτινους πόρους και τις παράκτιες περιοχές για να διατηρήσει έναν υγιή τουρισμό. Προειδοποίησε για τους αυξανόμενους περιβαλλοντικούς κινδύνους από τον τουρισμό, ιδιαίτερα τις πρόσθετες απαιτήσεις σε αποθέματα νερού για πόσιμο, πισίνες και υδάτινα πάρκα.
Μια μελέτη που διεξήχθη από Έλληνες ερευνητές και την UNESCO, διαπίστωσε ότι τα μικρότερα νησιά στο Αιγαίο χρειάζονται ήδη διπλάσια ποσότητα νερού από αυτή που μπορούν να παράγουν φυσικά, για να καλύψουν τη ζήτηση από τους τουρίστες, η οποία πρόκειται να διπλασιαστεί μέχρι το 2030.
«Όσο περισσότερο αναπτύσσονται αυτά τα νησιά, τόσο λιγότερο ελκυστικά θα είναι για τους επισκέπτες», είπε ο κ. Βαγιανός.
Η Ελλάδα θα πρέπει να προσαρμόσει τον τουρισμό ώστε να τον καταστήσει πιο συμβατό με τα περιβαλλοντικά πρότυπα, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ζωνών, και να επικεντρώσει την ανάπτυξη σε συγκεκριμένες περιοχές, υπογράμμισε.

Ακόμη πιο ζεστά καλοκαίρια

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα δεν περιορίζονται στην άνοδο της θερμοκρασίας και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Η διάβρωση των ακτών και η εξαφάνιση λιβαδιών με θαλάσσιο γρασίδι, που δίνουν στη Μεσόγειο το χαρακτηριστικό τιρκουάζ χρώμα της, προσδιορίστηκαν εκτός από τις πλημμύρες, την έλλειψη νερού, τις υψηλές θερμοκρασίες και την ξηρασία ως απειλές για τον τουρισμό σε έκθεση του ΙΝΣΕΤΕ.
Τούτυο λεχθέντος, συνιστά την προώθηση του πλούσιου σε βιοποικιλότητα τουρισμού για να βοηθήσει στη δημιουργία χρηματοδότησης για διατήρηση και προώθηση εναλλακτικών πρτοάσεων στις διακοπές, όπως ο αγροτουρισμός, ο γαστροτουρισμός, ο τουρισμός ευεξίας, υγείας και περιπέτειας.

Καταγραφή_257.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης