Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παραδοχή σοκ από τη Δύση – Στο Telegram μπορεί ο κόσμος να δει την αλήθεια για το τι συμβαίνει στον πόλεμο της Ουκρανίας

Παραδοχή σοκ από τη Δύση – Στο Telegram μπορεί ο κόσμος να δει την αλήθεια για το τι συμβαίνει στον πόλεμο της Ουκρανίας
Πόλεμος δίχως φίλτρα… πώς το Telegram διασχίζει την πρώτη γραμμή της Ουκρανίας
Οι σύζυγοι των Ρώσων μισθοφόρων Wagner ανταλλάσσουν ιστορίες, στρατιώτες πρώτης γραμμής μοιράζονται μυστικά σχέδια επίθεσης και νεαροί Ρώσοι αναζητούν συμβουλές για να αποφύγουν τη στράτευση.
Εκατομμύρια Ουκρανοί αναζητούν ειδοποιήσεις σε πραγματικό χρόνο για αεροπορικές επιδρομές και αγαπημένα πρόσωπα.
Αυτό είναι μόνο ένα μικρό μέρος του τι παρέχει η εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης Telegram, η οποία έχει γίνει ένα πανταχού παρόν, ευέλικτο και απαραίτητο εργαλείο κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία — και στις δύο πλευρές της πρώτης γραμμής, όπως παραδέχονται ακόμη και οι Financial Times, βασικό κανάλι μετάδοσης της θέσης της Δύσης.
Η πλατφόρμα - της οποίας ο ιδρυτής Pavel Durov τέθηκε υπό επίσημη έρευνα από Γάλλο δικαστή για εικαζόμενη εγκληματική δραστηριότητα στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων - έχει αναπτύξει μυριάδες χρήσεις για στρατιώτες και πολίτες, κυρίως ως αποτέλεσμα του χαλαρού πλαισίου για το περιεχόμενο της.
Αλλά είναι αυτή η laissez-faire προσέγγιση που ανέφεραν ως ανησυχία οι Γάλλοι εισαγγελείς.
«Το Telegram έχει γίνει η κύρια υπηρεσία μηνυμάτων του πολέμου», δήλωσε στους Financial Times ο Ruslan Leviev, επικεφαλής της Ομάδας Πληροφοριών Conflict με έδρα την Τιφλίδα, η οποία χρησιμοποιεί την εφαρμογή εκτενώς για τις έρευνες ανοιχτού κώδικα.
«Είναι ελαφρύ, είναι απλό»...και έχει μια πολύ ήπια πολιτική συγκράτησης περιεχομένου.
«Οι άνθρωποι μπορούν να μοιραστούν οτιδήποτε, συμπεριλαμβανομένων των πιο βίαιων βίντεο [πρώτης γραμμής].
Οι στρατολόγοι το χρησιμοποιούν επειδή ξέρουν ότι δεν θα μπλοκαριστούν, δεν θα καταργηθούν», είπε ο Leviev.
«Νομίζω ότι σχεδόν κάθε Ρώσος στρατιώτης το έχει εγκαταστήσει».

Η δημοφιλία

Τόσο δημοφιλής είναι η εφαρμογή, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να στέλνουν μηνύματα και να δημιουργούν κανάλια με συνδρομητές, που η κράτηση του Durov προκάλεσε ένα κύμα αγωνίας στη Μόσχα.
Ρώσοι στρατιωτικοί αναλυτές και πολιτικοί θρήνησαν γρήγορα - στα κανάλια τους στο Telegram - την έλλειψη μιας ευρέως χρησιμοποιούμενης ασφαλούς υπηρεσίας μηνυμάτων για τον ρωσικό στρατό.
«Θα είναι πολύ λυπηρό και αστείο ταυτόχρονα αν είναι η σύλληψη του Durov γίνει ο καταλύτης για αλλαγές στην προσέγγιση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην επικοινωνία», έγραψε ο Rybar, ένα blog στο Telegram που ιδρύθηκε από έναν πρώην αξιωματούχο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας και αριθμεί 1,3 εκατ. συνδρομητές.
Οι Γάλλοι εισαγγελείς ερευνούν τον Durov για την αποτυχία του να μετριάσει την υποτιθέμενη εγκληματική δραστηριότητα στην εφαρμογή, συμπεριλαμβανομένης της διάδοσης περιεχομένου σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.
Οι ερευνητές της διαδικτυακής ασφάλειας έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι η εφαρμογή είναι μια παιδική χαρά για χάκερ, εξτρεμιστές και εγκληματίες σε όλο τον κόσμο.

Η σημασία για τη Ρωσία

Αλλά για πολλούς Ρώσους, είναι ίσως η τελευταία απεριόριστη πηγή ειδήσεων για τον πόλεμο.
Ενώ οι περισσότεροι ανεξάρτητοι ιστότοποι μέσων και πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και το X έχουν αποκλειστεί, και οι ρυθμιστικές αρχές του Κρεμλίνου εργάζονται για να επιβραδύνουν το YouTube και να περιορίσουν τα εικονικά ιδιωτικά δίκτυα, το Telegram παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανέγγιχτο.
Κάποιοι συμβιβασμοί φαίνεται να έχουν γίνει, με μερικά κανάλια της αντιπολίτευσης να επισημαίνονται ως ψεύτικα, για παράδειγμα.
Αλλά για τους Ρώσους χρήστες, το Telegram παραμένει μια πλατφόρμα όπου τα κρατικά ειδησεογραφικά μέσα ανταγωνίζονται τις πιο ειλικρινείς ομάδες κατά του Κρεμλίνου και οι φιλοπολεμικοί «Z-bloggers» τσακώνονται με ηγέτες της αντιπολίτευσης που εδρεύουν στο εξωτερικό.
Στην Ουκρανία, η δημοτικότητα του Telegram έχει εκτοξευθεί από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος πλήρους κλίμακας με τη Ρωσία το 2022.
Μόνο το 20% των Ουκρανών έβγαζαν τις ειδήσεις τους στο Telegram το 2021.
Μέχρι τον Νοέμβριο του 2023 ο αριθμός είχε αυξηθεί σε περισσότερο από 70%, σύμφωνα με έρευνα από το USAID/Internews.
«Το Telegram παίζει σημαντικό πληροφοριακό ρόλο στον πόλεμο», είπε ο Roman Pohorilyi, συνιδρυτής της ουκρανικής αναλυτικής ομάδας Deep State της οποίας οι 783.000 συνδρομητές βασίζονται στις ενημερώσεις του στο πεδίο της μάχης και στις εδαφικές αλλαγές κατά μήκος της πρώτης γραμμής των 1.000 χιλιομέτρων.
Το Telegram είναι συχνά το πρώτο μέρος όπου ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy μοιράζεται τις καθημερινές του διευθύνσεις βίντεο, ειδήσεις για ανταλλαγές κρατουμένων και κυβερνητικές ανατροπές με τους περισσότερους από 735.000 συνδρομητές του.
Είναι επίσης μια σανίδα σωτηρίας για εκατομμύρια Ουκρανούς που βασίζονται σε κανάλια περιφερειακής διοίκησης και στην αεροπορία της χώρας για ειδοποιήσεις που τους λένε να αναζητήσουν καταφύγιο, τι τύπους πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών έχει εκτοξεύσει η Ρωσία και πότε να περιμένουν την άφιξή τους, καθώς και πότε είναι ασφαλές να αναδυθεί.
Οι ουκρανικές ταξιαρχίες δημοσιεύουν γλαφυρά βίντεο μάχης και πλάνα από drone που δείχνουν επιθέσεις σε ρωσικές δυνάμεις που ανεβάζουν το εθνικό ηθικό και βοηθούν στη στρατολόγηση, ενώ πολίτες εθελοντές χρησιμοποιούν την εφαρμογή για συγκέντρωση χρημάτων για drones και άλλο εξοπλισμό.
Η εθνική εταιρεία σιδηροδρόμων της Ουκρανίας χρησιμοποίησε το κανάλι της στο Telegram για να οργανώσει εκκενώσεις από πόλεις που βομβαρδίστηκαν από ρωσικά πλήγματα.
Ωστόσο, πολλά κανάλια - ιδιαίτερα αυτά που διευθύνονται από ανώνυμους χρήστες - φαίνεται να έχουν σχεδιαστεί για να σπέρνουν διχόνοια στην Ουκρανία δημοσιεύοντας παραπληροφόρηση και επιτιθέμενες σε δημοσιογράφους, προκαλώντας ανησυχία στους Ουκρανούς αξιωματούχους.

Αναγνώριση θυμάτων

Το Telegram έχει γίνει επίσης ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται και από τις δύο χώρες για την καταχώριση και την αναγνώριση στρατιωτών και αμάχων που σκοτώθηκαν στον πόλεμο, καθιστώντας το μια κρίσιμη πηγή για οικογένειες που αναζητούν νέα για τα αγαπημένα τους πρόσωπα και για δημοσιογράφους που προσπαθούν να μετρήσουν τους νεκρούς.
Σε μια ομάδα μνήμης, άνθρωποι από την πόλη της Μαριούπολης, η οποία πολιορκήθηκε από τη Ρωσία τους πρώτους μήνες του πολέμου, δημοσίευσαν ροές ζοφερών ειδοποιήσεων συγγενών και γειτόνων που σκοτώθηκαν στον βομβαρδισμό.
Ένα άλλο κανάλι μοιράζεται νέα ονόματα και φωτογραφίες Ρώσων στρατιωτών που σκοτώθηκαν σε μάχη στην Ουκρανία κάθε 10 περίπου λεπτά.
Τις τελευταίες ημέρες, αναρτήσεις σε ομάδες Telegram από ρωσικές οικογένειες που αναζητούσαν αγνοούμενους στρατιώτες επέτρεψαν στην Ομάδα Πληροφοριών Συγκρούσεων του Leviev να αποδείξει ότι νέοι νεοσύλλεκτοι του ρωσικού στρατού αποστέλλονταν αμέσως για να υπερασπιστούν την περιοχή του Kursk από την ουκρανική εισβολή.
Το Telegram είναι επίσης το μέρος όπου οι γυναίκες των Ρώσων στρατιωτών έχουν συγκεντρωθεί για να οργανώσουν διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα απαιτώντας να επιτραπεί στους άνδρες τους να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Όπως η πραγματικότητα του πολέμου, ο διαδικτυακός κόσμος του δημιουργεί αμέτρητες ταραχώδεις στιγμές.
Η ομάδα συνομιλίας για τις συζύγους Wagner περιλαμβάνει μια καρτέλα που ονομάζεται "Africa" για τους συνεργάτες μισθοφόρων σε μέρη όπως το Μάλι.
Το λογότυπο της ομάδας: emoji με ένα μικρό φοίνικα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης