Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανοίγει ο δρόμος για μείωση επιτοκίων από ΕΚΤ - Αιφνιδιαστική πτώση στο 2% για τον πληθωρισμό στη Γερμανία τον Αύγουστο του 2024

Ανοίγει ο δρόμος για μείωση επιτοκίων από ΕΚΤ - Αιφνιδιαστική πτώση στο 2% για τον πληθωρισμό στη Γερμανία τον Αύγουστο του 2024
Στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους υποχώρησε ο ισπανικός πληθωρισμός
Σχετικά Άρθρα
Αιφνιδιαστική μείωση στο 2% σημείωσε ο πληθωρισμός στη Γερμανία, τον Αύγουστο του 2024, γεγονός διευκολύνει την ΕΚΤ όσον αφορά την απόφαση για μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο. Μάλιστα, η υποχώρηση του πληθωρισμού στη Γερμανία ξεπέρασε κατά πολύ ακόμα και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας, ο εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έτρεξε με ρυθμό 2% ετησίως υποχωρώντας αισθητά από το 2,6% του Ιουλίου, ενώ διέψευσε και τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών που περίμεναν μικρότερη πτώση στο 2,3%.
Στη μηνιαία δε σύγκριση Αυγούστου - Ιουλίου οι τιμές ήταν μειωμένες κατά 0,2% μετά τη μηνιαία αύξηση κατά 0,5% που είχε προηγηθεί και έναντι της εκτίμησης ότι θα παρέμεναν αμετάβλητες (0%).
Παρομοίως, με βάση τα γερμανικά εθνικά πρότυπα ο ΔΚΤ υποχώρησε τον Αύγουστο στο 1,9% από το 2,3%, με μηνιαία πτώση 0,1% έναντι μηνιαίας αύξησης 0,3% που είχε προηγηθεί.

Σε χαμηλό έτους, ο πληθωρισμός στην Ισπανία

Εν τω μεταξύ, στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους υποχώρησε ο ισπανικός πληθωρισμός.
Ειδικότερα, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 2,4% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε την Πέμπτη η εθνική στατιστική υπηρεσία, χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις για αύξηση 2,5% σε έρευνα του Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων.
Η τρίτη συνεχόμενη μηνιαία επιβράδυνση προήλθε χάρη στη μείωση του κόστους των καυσίμων, καθώς και των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών. Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν υπολογίζει τις τιμές της ενέργειας και ορισμένων τροφίμων, μετριάστηκε στο 2,7%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης