Τελευταία Νέα
Διεθνή

Houthis: «Προσωρινή ανακωχή» για να ρυμουλκηθεί το ελληνικό τάνκερ «Sounion» - Ύστατες προσπάθειες να μην υπάρξει περιβαλλοντική καταστροφή

tags :
Houthis: «Προσωρινή ανακωχή» για να ρυμουλκηθεί το ελληνικό τάνκερ «Sounion» - Ύστατες προσπάθειες να μην υπάρξει περιβαλλοντική καταστροφή
«Πράσινο φως» στη ρυμούλκηση του Sounion από τους Χούθι προκειμένου να αποφευχθεί η οικολογική καταστροφή στην Ερυθρά Θάλασσα
Συμφώνησαν να εφαρμοστεί «προσωρινή ανακωχή» για να μεταφερθεί σε ασφαλές λιμάνι το δεξαμενόπλοιο Sounion υπό ελληνική σημαία στο οποίο επιτέθηκαν, καθώς εκφράζεται ανησυχία για οικολογική καταστροφή στην Ερυθρά Θάλασσα, διαβεβαίωσε χθες Τετάρτη η διπλωματική αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ για τους Houthi της Υεμένης...
Ο εκπρόσωπος του κινήματος έσπευσε να διευκρινίσει πως δεν κηρύσσεται κατάπαυση του πυρός από πλευράς του κινήματος, αλλά απλώς αποφασίστηκε να επιτραπεί να γίνει επιχείρηση ρυμούλκησης.
Το Sounion, υπό ελληνική σημαία, χτυπήθηκε επανειλημμένα την περασμένη εβδομάδα ανοικτά του λιμανιού Χοντάιντα, που ελέγχουν οι αντάρτες, στην Ερυθρά Θάλασσα.
Οι Houthi, που υποστηρίζονται από το Ιράν, ανέλαβαν την ευθύνη, αναφέροντας πως το έπληξαν με drones και πυραύλους.
Η υπηρεσία ασφάλειας της ναυσιπλοΐας UKMTO, υπό τη διεύθυνση του βρετανικού πολεμικού ναυτικού, έκανε λόγο κατόπιν για τρεις πυρκαγιές πάνω στο δεξαμενόπλοιο, ενώ οι Houthis δημοσιοποίησαν μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης βίντεο που εικονίζει, κατ’ αυτούς, τρεις εκρήξεις πάνω στο σκάφος, το οποίο μεταφέρει 150.000 τόνους αργού πετρελαίου.
«Πολλά μέρη» ζήτησαν από τους Houthis «προσωρινή ανακωχή για να επιτραπεί η έλευση ρυμουλκών και πλοίων διάσωσης στην περιοχή» όπου βρίσκεται αγκυροβολημένο το δεξαμενόπλοιο, σημείωσε χθες η ιρανική μόνιμη αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη.
«Λαμβανομένων υπόψη των ανθρωπιστικών και περιβαλλοντικών ανησυχιών, η Ανσάρ Αλλάχ (σ.σ. ‘Υποστηρικτές του Θεού’, η ονομασία του κινήματος που είναι επίσης γνωστό με το επώνυμο της οικογένειας των ηγετών του, των Χούθι) αποδέχθηκε το αίτημα αυτό», πρόσθεσε.
Πάντως το ότι δεν διεξήχθη επιχείρηση για «να ρυμουλκηθεί το πλοίο» και να αποτραπεί «πετρελαιοκηλίδα στην Ερυθρά Θάλασσα» οφείλεται «στην αμέλεια ορισμένων χωρών μάλλον, παρά στην ανησυχία πως (τα πλοία τους) θα γίνονταν στόχος» με τη σειρά τους, υποστήριξε ακόμη η ιρανική αποστολή στον ΟΗΕ.
Εξάλλου, οι αντάρτες «έχουν ήδη ανακοινώσει πως θα συνεχίσουν —για όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στη Γάζα— να στοχοποιούν στην Ερυθρά Θάλασσα δεξαμενόπλοια με πετρέλαιο προοριζόμενο για το ισραηλινό καθεστώς», τόνισε η αντιπροσωπεία της Ισλαμικής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη.
Το εικοσιπενταμελές πλήρωμα του Sounion, το οποίο αποτελούσαν 23 υπήκοοι Φιλιππίνων και 2 υπήκοοι Ρωσίας, διασώθηκε από πλοίο της ναυτικής αποστολής Ασπίδες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την περασμένη εβδομάδα.
Η αποστολή προειδοποίησε ωστόσο ότι το πλοίο, που είναι αγκυροβολημένο ανάμεσα στην Υεμένη και στην Ερυθραία και πλέον δεν έχει πλήρωμα, εγείρει «κίνδυνο για τη ναυσιπλοΐα και το περιβάλλον».

Διαρροή

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αξιωματούχοι του Πενταγώνου των ΗΠΑ δήλωσαν ότι το ελληνικό δεξαμενόπλοιο που έπληξαν οι Houthis της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα πριν από μια εβδομάδα έχει τώρα διαρροή πετρελαίου.
«Το MV Sounion βρίσκεται τώρα ακινητοποιημένο στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου αυτή τη στιγμή καίγεται και φαίνεται να έχει διαρροή πετρελαίου, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα κίνδυνο ναυσιπλοΐας και πιθανή περιβαλλοντική καταστροφή», δήλωσε ο Γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου, Υποστράτηγος Pat Reider, όπως ανέφερε η Ναυτιλιακό Στέλεχος.
Το πετρελαιοφόρο έχει κοντά ένα εκατομμύριο βαρέλια αργού πετρελαίου και εάν χυθεί ως αποτέλεσμα των χτυπημάτων, θα μπορούσε να γίνει μια από τις μεγαλύτερες πετρελαιοκηλίδες από πλοίο στην πρόσφατη ιστορία.

www.bankingnewsgr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης