Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διχασμένη η κοινωνία στην Ουγγαρία για τον υπερτουρισμό – Μάχη και αντιδράσεις για την απαγόρευση της Airbnb στην Βουδαπέστη

Διχασμένη η κοινωνία στην Ουγγαρία για τον υπερτουρισμό – Μάχη και αντιδράσεις για την απαγόρευση της Airbnb στην Βουδαπέστη

Η 6η περιφέρεια του κέντρου της Βουδαπέστης θα διεξαγάγει δημοψήφισμα για το θέμα

Σχετικά Άρθρα
Το Airbnb θεωρείται όλο και περισσότερο ως μάστιγα για τις πόλεις σε όλο τον κόσμο, παρέχοντας στους τουρίστες φθηνά καταλύματα, αλλά αναδιαμορφώνοντας τις γειτονιές, αφαιρώντας τα ενοίκια από την αγορά και αυξάνοντας το κόστος ζωής.
Ωστόσο, στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας, μια πόλη διαβόητη για την τεράστια τουριστική αγορά της, η μετακίνηση για τον έλεγχο της Airbnb αναγκάζει τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων να αντεπιτίθενται.
Ο Balázs Schumicky, πρόεδρος της Ουγγρικής Ένωσης Ιδιοκτητών Διαμερισμάτων, είπε μιλώντας στο InfoRadio ότι η απαγόρευση των καταλυμάτων Airbnb δεν θα λύσει τα προβλήματα της περιφέρειας VI και αυτά τα ενοικιαζόμενα καταλύματα συνεισφέρουν ένα μεγάλο χρηματικό ποσό στην ανάπτυξη της περιοχής.
Όπως αναφέρθηκε τις προηγούμενες ημέρες, το 6ο περιφερειακό συμβούλιο ανακοίνωσε στις αρχές Αυγούστου ότι θα διενεργήσει δεσμευτικό δημοψήφισμα τον Σεπτέμβριο σχετικά με την απαγόρευση της ενοικίασης καταλυμάτων τύπου Airbnb.
Με άλλα λόγια, από την 1η Ιανουαρίου 2026, κανένα διαμέρισμα δεν θα πρέπει να ενοικιάζεται σε τουρίστες σε βραχυπρόθεσμη βάση.

Διχασμένη η κοινωνία

Η ψηφοφορία θα βασιστεί σε εντολή που δόθηκε από το ουγγρικό κοινοβούλιο το 2020, η οποία έδωσε στους δήμους την εξουσία να ορίζουν τον αριθμό των ημερών το χρόνο κατά τις οποίες μπορούν να ενοικιάζονται καταλύματα.
«Αλλά αυτό που οι ντόπιοι δεν μπορούν να αποφασίσουν, και ο δήμος δεν επικοινωνεί, είναι ότι οι ξενώνες σε πολυκατοικίες θα συνεχίσουν να υποδέχονται τουρίστες ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της απόφασης», δήλωσε στο InfoRadio ο πρόεδρος της Ένωσης Ούγγρων Ιδιοκτητών Διαμερισμάτων.
Ο Balázs Schumicky πιστεύει ότι η απαγόρευση των διαμερισμάτων της Airbnb θα προκαλούσε περισσότερα προβλήματα από όσα θα έλυνε.
Από τη μία πλευρά, η περιφέρεια VI θα έχανε, σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, περίπου 1 δισεκατομμύριο HUF (2,54 εκατομμύρια ευρώ) σε φορολογικά έσοδα, ενώ, από την άλλη, οι ξενώνες θα συνεχίσουν να προσελκύουν «απαιτητικούς, φθηνούς τουρίστες για πάρτι» που δεν σέβονται τους κανόνες της κοινοτικής διαβίωσης και με την εξαφάνιση των ιδιωτικών καταλυμάτων, αυτό είναι πιθανό να αυξηθεί.
Ο δήμος προβλέπει ότι ορισμένα από τα εξαφανιζόμενα σπίτια της Airbnb θα αναληφθούν επίσης από υπενοικιάσεις.
Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, η εξαφάνιση των ιδιωτικών καταλυμάτων δεν θα ήταν καλή ούτε για τις συγκυριαρχίες, καθώς θα μπορούσαν να δουν την εμφάνιση κακών ενοικιαστών ή την απώλεια ενοικιαστών διαμερισμάτων που έχουν συμφέρον να συνεισφέρουν στο έκτακτο κόστος του κτιρίου — όπως την ακριβή επισκευή ανελκυστήρα — καθώς οι επισκέπτες τους εκτιμούν το κατάλυμα με βάση την κατάσταση του κτηρίου.
Ο αρχηγός της ένωσης επανέλαβε επιπλέον ότι η περιφέρεια θα χάσει σοβαρά φορολογικά έσοδα από το τέλος των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων.
«Αν το συγκρίνουμε με τα 260 εκατομμύρια HUF για την ανακαίνιση δρόμων ή τα 860 εκατομμύρια HUF για τη λειτουργία και τη συντήρηση νηπιαγωγείων, αυτό το 1 δισεκατομμύριο HUF είναι ένα πολύ σημαντικό ποσό», τόνισε κλείνοντας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης