Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τελειώνουν – Οι Ουκρανοί προς στρατηγική οπισθοχώρηση, οι Ρώσοι έφθασαν Pokrovsk, Ugledar – Χάος με το διαλυμένο F-16

Τελειώνουν – Οι Ουκρανοί προς στρατηγική οπισθοχώρηση, οι Ρώσοι έφθασαν Pokrovsk, Ugledar – Χάος με το διαλυμένο F-16
Η κατάρρευση του Pokrovsk το μεγαλύτερο στρατηγικό πλήγμα για τον Ουκρανικό στρατό – Οι Ρώσοι μπήκαν στην πόλη Myrnohrad πλησίον του Pokrovsk - Douglas McGregor (Συνταγματάρχης ΗΠΑ): Η Ρωσία θα δώσει το τελικό και αποφασιστικό χτύπημα στην Ουκρανία… τελείωσε
(upd9) Η Ουκρανία βρίσκεται αντιμέτωπη με στρατηγική οπισθοχώρηση, τα μέτωπα στο Donbass έχουν καταρρεύσει και η επιθετική προέλαση των Ρωσικών δυνάμεων σε Pokrovsk και Ugledar δείχνουν… ότι οι εξελίξεις στο Donbass θα είναι αστραπιαίες…
Αυτό που συντελείται στο μέτωπο 750 χιλιομέτρων δεν έχει προηγούμενο, ο Ρωσικός στρατός προχωράει με απίστευτη ταχύτητα, οι Ουκρανικές δυνάμεις οπισθοχωρούν ανήμπορες…
Εν τω μεταξύ από το Kupyansk της περιοχή Kharkiv έως το Ugledar στα σύνορα Donetsk με Zaporizhia οι Ουκρανοί ηττώνται, καταστρέφονται δίχως έλεος από τους Ρώσους.
Οι Ρώσοι έχουν μπει στο Chasiv Yar, έχουν μπει στην πόλη Toretsk έφθασαν στο Pokrovsk…
Να δώσουμε μια γεωτοποθετημένη θέση η απόσταση Avdiivka με Pokrovsk είναι σχεδόν 40 χιλιόμετρα, οι Ρώσοι κατέλαβαν όλη την περιοχή αλλά όχι όπως οι Ουκρανοί εισβολή… οι Ρώσοι καταλαμβάνουν εκκαθαρίζουν, φτιάχνουν αμυντικές γραμμές και συνεχίζουν.
Στο Kursk η Ουκρανική προσπάθεια έχει αποτύχει… οι Ρώσοι αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν βόμβες ολίσθησης FAB, ξέρουν ότι θα καταστρέψουν ρωσικό έδαφος αλλά οι Ουκρανοί θα εξοντωθούν…
Εν τω μεταξύ το θρίλερ με το κατεστραμμένο F-16 δεν έχει προηγούμενο.
Οι Ρώσοι λένε ότι το διέλυσαν αυτοί, οι Ουκρανοί λένε ότι καταστράφηκε από Patriot… κατά την άποψη μας εάν καταστράφηκε από Patriot είναι ακόμη πιο ατιμωτικό.
Η Ουκρανία βρίσκεται στο χείλος της στρατιωτικής κατάρρευσης, το πείραμα στο Kursk απέτυχε και τώρα χάνουν το Donbass…
Η μεγαλειώδης νίκη της Ρωσίας πλησιάζει.

Προς μαζική στρατηγική οπισθοχώρηση ο Ουκρανικός στρατός στο Donbass, κατέρρευσε πλήρως η άμυνα στο Pokrovsk

Τα μαζικά ρωσικά πλήγματα στις οπίσθιες περιοχές της Ουκρανίας δεν σταματούν για αρκετές ημέρες.
Το βράδυ της 29ης Αυγούστου, μια άλλη συνδυασμένη επίθεση ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων στόχευσε την ουκρανική στρατιωτική και βιομηχανική υποδομή σε δώδεκα πόλεις σε ολόκληρη την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Κίεβο.
Ο ουκρανικός στρατός στις συνοριακές περιοχές Sumy και Kharkiv σφυροκοπείται από ρωσικές βόμβες.
Τη νύχτα, η περιοχή του Κιέβου δέχτηκε μαζική επίθεση.
Ρωσικά πλήγματα αναφέρθηκαν στο χωριό Obukhov, που βρίσκεται στα περίχωρα της πρωτεύουσας.
Η δεύτερη επίθεση μέσα σε μια εβδομάδα είχε στόχο το αεροδρόμιο Borispil που χρησιμοποιείται από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.
Εκεί αποθηκεύεται πολύτιμο στρατιωτικό φορτίο από το ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού που είναι απαραίτητος για την επισκευή και την αποκατάσταση του στρατιωτικού εξοπλισμού του ΝΑΤΟ, καθώς και όπλα και πυρομαχικά που προμηθεύονται από τους δυτικούς «εταίρους».
Περισσότερα χτυπήματα έπληξαν την ίδια την πρωτεύουσα. Διακόπηκε η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε αρκετές συνοικίες της πόλης.
Με τη σειρά τους, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας επιχείρησαν νέες επιθέσεις στις ρωσικές πίσω περιοχές.
Αυτή τη φορά, η χερσόνησος της Κριμαίας έγινε ένας από τους στόχους.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, τη νύχτα οι ρωσικές δυνάμεις αεράμυνας κατέστρεψαν 6 ουκρανικά μη επανδρωμένα αρεσκάφη στα σύνορα Bryansk, Belgorod και στην Κριμαία.
Τρία ουκρανικά μη επανδρωμένα σκάφη καταστράφηκαν στη Μαύρη Θάλασσα κοντά στη Σεβαστούπολη.

Οι Ρώσοι σφυροκοπούν Sumi και Poltava - Πυραυλικό πλήγμα με Iskander - M

Ρωσικές επιθέσεις στη διάρκεια της νύκτας προκάλεσαν ζημιές σε μια επιχείρηση στην περιφέρεια του Sumi και τον τραυματισμό τουλάχιστον 9 ανθρώπων, ενώ επλήγη επίσης μια βιομηχανική εγκατάσταση στην περιφέρεια της Poltava, ανακοίνωσαν σήμερα τοπικές αρχές.
Αεροπορικό πλήγμα στη βορειοανατολική πόλη Sumi προκάλεσε πυρκαγιά και οι περιφερειακές αρχές ζήτησαν από τους κατοίκους να παραμείνουν μέσα στα σπίτια τους με κλειστά παράθυρα.
Επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους έπληξε μια βιομηχανική εγκατάσταση στην Poltava χωρίς να προκαλέσει θύματα, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης Φίλιπ Πρόνιν.
Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε ότι κατέρριψε πάνω από πέντε ουκρανικές περιφέρειες 12 από τα 18 μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εξαπολύθηκαν από τη Ρωσία στη διάρκεια της νύκτας. Άλλα τέσσερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπεσαν στο ουκρανικό έδαφος.
Η Ρωσία χρησιμοποίησε επίσης στην επίθεσή της έναν πύραυλο Iskander - M, πρόσθεσε η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία.

Με βόμβες ολίσθησης FAB-3000 διαλύουν οι Ρώσοι τους Ουκρανούς στο Kursk

Εν τω μεταξύ, οι μάχες συνεχίζονται στη ρωσική περιοχή Kursk.
Ο ουκρανικός στρατός χτυπά το κεφάλι του στον τοίχο της ρωσικής άμυνας.
Ουκρανικές μηχανοκίνητες ομάδες εξαπολύουν επίθεση σε διαφορετικές κατευθύνσεις γύρω από τη Sudzha, με αποτέλεσμα οι απώλειές τους να αυξάνονται δραματικά… πλησιάζουν τους 8.000 νεκρούς και τραυματίες στο Kursk οι Ουκρανοί με τα διαλυμένα πάσης φύσεως τεθωρακισμένα να φθάνουν τα 700… πραγματική καταστροφή.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα πλάνα, οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν να εκτοξεύουν τις αναβαθμισμένες βαριές βόμβες FAB-3000 στις ουκρανικές στρατιωτικές θέσεις στο ρωσικό έδαφος.
Τέτοια καταστροφικά χτυπήματα έχουν ως αποτέλεσμα σοβαρές ζημιές στην τοπική υποδομή του Kursk, αλλά δεν αφήνουν καμία ευκαιρία στον ουκρανικό στρατό να σώσει τις εφεδρείες του.
Οι Ρώσοι χτυπούν το έδαφος τους με FAB-3000 με ένα στόχο θα καταστρέψουν ρωσικό έδαφος αλλά δεν θα μείνει κανείς ζωντανός Ουκρανός στο Kursk.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέρριψαν 18 ουκρανικά drones σε Bryansk, Belgorod, Κριμαία

Οι δυνάμεις αεράμυνας της Ρωσίας κατέρριψαν 18 μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά τη διάρκεια της νύχτας πάνω από τις περιοχές Bryansk, Kaluga, Belgorod και την Κριμαία, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Κατά τη διάρκεια της περασμένης νύχτας αποτράπηκαν προσπάθειες του καθεστώτος του Κιέβου να πραγματοποιήσει τρομοκρατικές επιθέσεις με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών τύπου UAV εναντίον εγκαταστάσεων στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Οι δυνάμεις αεράμυνας που βρίσκονταν σε υπηρεσία κατέστρεψαν 18 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
11 UAV καταρρίφθηκαν πάνω από το έδαφος της περιοχής Bryansk, τέσσερα πάνω από την περιοχή Kaluga, δύο UAV καταστράφηκαν πάνω από το έδαφος της Δημοκρατίας της Κριμαίας και ένα πάνω από την περιοχή Belgorod», αναφέρεται.

Οι Ουκρανοί κόλλησαν στο Kursk, οι Ρώσοι τους διαλύουν, ανακαταλαμβάνουν εδάφη, ελέγχουν πλήρως το μέτωπο

Γεωτοποθετημένες εικόνες που δημοσιεύθηκαν στις 29 Αυγούστου δείχνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα έχουν ανακαταλάβει το Ulanok (νοτιοανατολικά της Sudzha) και το ανατολικό Korenevo. Ουκρανικές δυνάμεις συνέχισαν να επιτίθενται κοντά στο Korenevo, Komarovka (νοτιοδυτικά του Korenevo), Kremyanoye (ανατολικά του Korenevo), Lyubimovka (νοτιοανατολικά του Korenevo), Leonidovka (βορειοδυτικά του Sudzha), Malaya Loknya και Russkoye Porechnoye (και τα δύο βόρεια της Sudzha), Martynovka (βορειοανατολικά της Sudzha), και εντός Borki (νοτιοανατολικά της Sudzha).
Ρωσικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να εισβάλλουν στο Korenevo για να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν μια διαδρομή προς το Rylsk (βορειοδυτικά του Korenevo).
Στοιχεία του ρωσικού επιχειρησιακού τακτικού σχηματισμού μάχης Kaskad, μάχονται κοντά στο Korenevo.

Στο Donbass καταρρέουν οι Ουκρανοί, οι Ρώσοι έφθασαν στο Pokrovsk

Ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις βρίσκονται στο βορρά, ο ρωσικός στρατός προχωρά γρήγορα στο Donbass.
Η Ουκρανική άμυνα καταστράφηκε σε ένα ευρύ μέτωπο προς την κατεύθυνση του Pokrovsk, οι Ουκρανοί φεύγουν από τα οχυρά τους προς τα δυτικά.
Ο ρωσικός στρατός πλησιάζει ήδη το κέντρο του Selidovo, ενός από τους μεγαλύτερους οικισμούς της περιοχής.
Οι ρωσικές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο ενός στρατηγικά σημαντικού οχυρού στο ύψος στα περίχωρα και αναγκάζουν τον εχθρό να υποχωρήσει από μια ευρεία περιοχή.
Οι αποδυναμωμένοι Ουκρανοί στρατιώτες δεν μπορούν να αντισταθούν.
Ο στόχος της ρωσικής επίθεσης είναι να φτάσει στη γραμμή Pokrovsk-Selidovo-Kurahovo-Ugledar και να ισιώσει το μέτωπο.
Ταυτόχρονα, οι ρωσικές δυνάμεις πέτυχαν νέα νίκη στην κατεύθυνση Ugledar.
Μεγάλο ουκρανικό προπύργιο στην πόλη Konstantinovka τέθηκε υπό ρωσικό έλεγχο.
Οι επιχειρήσεις καθαρισμού συνεχίζονται στον οικισμό, ενώ η ρωσική προέλαση κατά μήκος του δρόμου αναγκάζει τις ουκρανικές μονάδες να υποχωρήσουν από την Pavlovka.
Η στρατηγική απειλή για τον ουκρανικό στρατό αυξάνεται δραματικά.
Το μεγάλο δράμα τώρα ξεκινάει για τους Ουκρανούς.

Η κατάρρευση του Pokrovsk το μεγαλύτερο στρατηγικό πλήγμα για τον Ουκρανικό στρατό – Οι Ρώσοι μπήκαν στην πόλη Myrnohrad πλησίον του Pokrovsk

Οι ρωσικές δυνάμεις επιδιώκουν δύο άμεσες τακτικές προσπάθειες ως μέρος της συνεχιζόμενης επιθετικής τους επιχείρησης για την κατάληψη του Pokrovsk — μια τακτική προσπάθεια κατά μήκος της γραμμής Novohrodivka-Hrodivka ανατολικά του Pokrovsk για να καταλάβουν το Myrnohrad και να φθάσουν στο Pokrovsk και μια άλλη τακτική προσπάθεια κατά μήκος του Selydove.
Η γραμμή Ukrainsk-Hirnyk νοτιοανατολικά του Pokrovsk στόχευε στη διεύρυνση της εξέχουσας θέσης της Ρωσίας στην κατεύθυνση του Pokrovsk και στην εξάλειψη των τρωτών σημείων στις ουκρανικές αντεπιθέσεις.
Η ρωσική στρατιωτική διοίκηση πιθανότατα θεωρεί και τις δύο αυτές τακτικές προσπάθειες ως επιθυμητές προϋποθέσεις για την έναρξη μιας εντατικής επιθετικής προσπάθειας εναντίον του ίδιου του Pokrovsk.
Ο Ουκρανός Γενικός Διοικητής στρατηγός Aleksandr Syrskyi δήλωσε στις 29 Αυγούστου ότι οι πιο έντονες μάχες στην κατεύθυνση του Pokrovsk συνεχίζονται στα ανατολικά προάστια της Hrodivka (ανατολικά του Pokrovsk), νοτιοδυτικά της Hrodivka κοντά στο Krasnyi Yar, εντός της Novohrodivka (νοτιοανατολικά) του Pokrovsk, και αμέσως ανατολικά του Selydove κοντά στο Mykhailivka (νοτιοανατολικά του Pokrovsk).
Τα ρωσικά κέρδη σε αυτές τις περιοχές τις τελευταίες ημέρες είναι εντυπωσιακά.
Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν στα νοτιοανατολικά προάστια του Myrnohrad (αμέσως ανατολικά του Pokrovsk) και άρχισαν μάχες με ουκρανικές δυνάμεις στην πόλη, αν και ένας ουκρανός στρατιωτικός παρατηρητής περιέγραψε τις ρωσικές δυνάμεις που δρουν στην πόλη ως ομάδες σαμποτάζ και αναγνώρισης.
Οι Ρώσοι έχουν προχωρήσει σε μεγάλο μέρος του ανατολικού Selydove και έχουν φτάσει στο κέντρο της πόλης.
Οι ρωσικές δυνάμεις πολεμούν στα βορειοανατολικά προάστια του Ukrainsk-Hirnyk…

Οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να προσπαθούν να διατηρήσουν το ρυθμό προέλασής τους κατά μήκος της γραμμής Novohrodivka-Hrodivka για να καταλάβουν γρήγορα το Myrnohrad και να φτάσουν στα περίχωρα του Pokrovsk.
Η αναφερόμενη ρωσική προέλαση από τη Novohrodivka προς τα περίχωρα του Myrnohrad πιθανότατα στοχεύει να παρακάμψει αυτό που ρωσικές πηγές έχουν χαρακτηρίσει ως κύριες αμυντικές θέσεις της Ουκρανίας βορειοδυτικά και δυτικά της Hrodivka.
Οι ρωσικές δυνάμεις τύλιξαν πρόσφατα τις ουκρανικές θέσεις νοτιοανατολικά του Pokrovsk κατά μήκος της δεξαμενής Karlivske και ώθησαν τις ουκρανικές δυνάμεις να αποσυρθούν από θέσεις στην περιοχή.
Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα ελπίζουν να επιτύχουν παρόμοιο αποτέλεσμα προσπαθώντας να τυλίξουν τις ουκρανικές θέσεις μεταξύ Myrnohrad και Hrodivka.
Οι ρωσικές προσπάθειες για την κατάληψη του Myrnohrad δεν αποκλείουν τις ρωσικές δυνάμεις να προχωρήσουν μέχρι τα ανατολικά προάστια του Pokrovsk και ο ρωσικός στρατός πιθανότατα θα επιδιώξει αυτούς τους τακτικούς στόχους παράλληλα.

Οι αναφερόμενες ρωσικές προόδους στο Selydove και προς την κατεύθυνση του Ukrainsk και του Hirnyk πιθανότατα στοχεύουν στην εξάλειψη ενός σχετικά μεγάλου ουκρανικού στοιχείου στο νότιο άκρο του ευρύτερου ρωσικού σημείου στην κατεύθυνση του Pokrovsk που θα μπορούσε να απειλήσει την επιθετική προσπάθεια της Ρωσίας στην περιοχή.
Η ρωσική στρατιωτική διοίκηση πιθανότατα στοχεύει επίσης να επεκτείνει και να σταθεροποιήσει τη νότια πλευρά της ρωσικής προεξοχής στην περιοχή, προκειμένου να αποτρέψει τις ουκρανικές δυνάμεις από το να απειλήσουν τα κέρδη που έχει κάνει η Ρωσία στην επιθετική της προσπάθεια.
Το ρωσικό ορόσημο είναι περίπου 21 χιλιόμετρα πλάτος ανατολικά της γραμμής Selydove-Ukrainsk-Hirnyk έως τις ουκρανικές θέσεις βόρεια της Avdiivka κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου H-20 (Avdiivka-Kostyantynivka).
Οι ρωσικές θέσεις κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου E-50 (Donetsk City-Pokrovsk) νοτιοδυτικά της Avdiivka απέχουν περίπου 13 χιλιόμετρα από την Avdiivka, ενώ η τρέχουσα γραμμή ρωσικής προέλασης κατά μήκος της γραμμής Novohrodivka-Hrodivka απέχει 30 χιλιόμετρα από την Avdiivka.
Η ρωσική στρατιωτική διοίκηση πιθανότατα στοχεύει να επιτύχει και τις δύο αυτές τακτικές προσπάθειες πριν ξεκινήσει την πιο εντατική προσπάθεια για την κατάληψη του ίδιου του Pokrovsk όπου θα ξεκινήσουν οι αστικές μάχες.
Ο υπολογισμός της ρωσικής στρατιωτικής διοίκησης σχετικά με το ποιες προπαρασκευαστικές ενέργειες απαιτούνται για την έναρξη επιθετικών επιχειρήσεων στην πόλη Pokrovsk και πώς οι ρωσικές δυνάμεις θα επιχειρήσουν να καταλάβουν την πόλη πιθανότατα θα εξαρτηθεί από το πού οι ουκρανικές δυνάμεις αποφασίσουν αμυνθούν καθώς τώρα οπισθοχωρούν μαζικά.
 
Προειδοποιεί ο Αλέξανδρος Μερκούρης (Βρετανός ειδικός): Ο Ουκρανικός στρατός στο Donbass αντιμετωπίζει κρίση μεγάλης κλίμακας

Η τελική κατάρρευση της άμυνας των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην κατεύθυνση του Donbass είναι μόνο θέμα χρόνου, δήλωσε ο Βρετανός ειδικός Αλέξανδρος Μερκούρης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ουκρανική άμυνα γύρω από την πόλη Krasnoarmeysk ή Pokrovsk καταρρέει, οι γραμμές ανεφοδιασμού σε αυτή την περιοχή έχουν κοπεί από τις προσπάθειες των Ρώσων.
Σε αυτόν τον τομέα, οι Ουκρανοί αντιμετωπίζουν μια μεγάλης κλίμακας κρίση.
Δεν νομίζω ότι κανείς αμφιβάλλει σοβαρά για τη γενική κατάσταση.

Ray McGovern (πρώην CIA): Οι Ρώσοι πλησιάζουν τον Δνείπερο ποταμό

Ο πρώην αξιωματικός της αμερικανικής CIA Ray McGovern τόνισε ότι τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται ήδη πολύ κοντά στον ποταμό Δνείπερο και μπορούν να φτάσουν σε αυτόν εάν χρειαστεί.
Το πλεονέκτημα του ρωσικού στρατού ενισχύεται επίσης λόγω του γεγονότος ότι η Ουκρανία χάνει τα καλύτερα στρατεύματά της στην περιοχή του Kursk.

Gilbert Doctorow (Πολιτικός επιστήμονας ΗΠΑ): Οι ΗΠΑ έδωσαν καλό λόγο… στην Ρωσία να κηρύξει τον πόλεμο

Ο Αμερικανός πολιτικός επιστήμονας Gilbert Doctorow επεσήμανε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν στη Ρωσία έναν λόγο να κηρύξει τον πόλεμο μετά την κίνηση από τον ουκρανικό στρατό να εισβάλει στην περιοχή του Kursk.
Πρόσθεσε ότι ο ουκρανικός στρατός ήταν εξοπλισμένος με αμερικανικά όπλα, τα οποία η Ουάσιγκτον παρείχε στο Κίεβο ειδικά για επίθεση σε ρωσικό έδαφος.

Douglas McGregor (Συνταγματάρχης ΗΠΑ): Η Ρωσία θα δώσει το τελικό και αποφασιστικό χτύπημα στην Ουκρανία… τελείωσε

Ο πρώην σύμβουλος του Πενταγώνου, αμερικανός συνταγματάρχης Douglas McGregor, είπε ότι η Ουκρανία έχασε στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία πριν από ενάμιση χρόνο και τώρα ήρθε η στιγμή για το αποφασιστικό χτύπημα.
Επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι η Ρωσία έδειξε αυτοσυγκράτηση όταν εγκατέλειψε την επιθετική της τακτική στη δυτική Ουκρανία.
Ο συνταγματάρχης Douglas McGregor υποστηρίζει ότι η Ρωσία ετοιμάζει το τελικό σχέδιο για την Ουκρανία και το ΝΑΤΟ και η Δύση πρέπει να αποδεχθούν ότι ήττα είναι μη αναστρέψιμη.

Μεγάλο πλήγμα για το γόητρο των ΗΠΑ η καταστροφή του πρώτου F-16, είτε από Ρώσους… είτε από Patriot

Η Wall Street Journal ανέφερε ότι το πρώτο ουκρανικό αεροσκάφος F-16 συνετρίβη λίγες εβδομάδες αφότου ήρθε στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς Αμερικανού αξιωματούχου που επικαλείται η εφημερίδα, το αεροσκάφος καταστράφηκε ως αποτέλεσμα συντριβής που σημειώθηκε στις 26 Αυγούστου.
Σύμφωνα με προκαταρκτικές πληροφορίες, το αεροσκάφος δεν καταρρίφθηκε από ρωσικά πυρά, αλλά καταστράφηκε κατά τη μαζική ρωσική νυχτερινή επίθεση σε ουκρανικές στρατιωτικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα.
«Προφανώς, η συντριβή οφειλόταν σε λάθος πιλότου», γράφει η Wall Street Journal.
Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία κρύβει το γεγονός και δεν ανέφερε τη συντριβή.
Ωστόσο, η απώλεια δεν ήταν εύκολο να κρυφτεί.
Στις 28 Αυγούστου, Ουκρανοί αξιωματούχοι αποκάλυψαν τον θάνατο ενός από τους Ουκρανούς πιλότους που εκπαιδεύτηκαν στο εξωτερικό για να πετά με F-16.
Οι Ουκρανοί επιβεβαίωσαν ότι ο πιλότος Aleksey Mes πέθανε στις 26 Αυγούστου.
Προφανώς, ο θάνατός του συνδέεται με την αναφερόμενη συντριβή.
Αφού οι αναφορές για την απώλεια F-16 έγιναν πρωτοσέλιδα, το Κίεβο αναγκάστηκε να το αναγνωρίσει.
Τόσο η Διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας όσο και το Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας ανέφεραν τον θάνατο του πιλότου σχεδόν μια εβδομάδα αφότου πέθανε και το F-16 καταστράφηκε.
Σύμφωνα με τη Διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας, ο πιλότος πέθανε στις 26 Αυγούστου, όταν απέκρουε χτυπήματα ρωσικών drones και πυραύλων.
Φέρεται να κατέστρεψε τρεις πυραύλους κρουζ και ένα UAV καμικάζι.
Το Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι χάθηκε η επικοινωνία με ένα από τα F-16, το αεροσκάφος συνετρίβη, ο πιλότος σκοτώθηκε.
Ο ουκρανικός στρατός δεν έχει δώσει λεπτομέρειες για το περιστατικό, αφήνοντας περιθώρια για υποψίες για το πώς ακριβώς καταστράφηκε το F-16.
Έτσι, το F-16 θα μπορούσε επίσης να καταστραφεί κατά λάθος από την ουκρανική αεράμυνα ή θα μπορούσε να συγκρουστεί με έναν από τους στόχους του.
Υπάρχει επίσης η πιθανότητα το αεροσκάφος να καταστραφεί από χτυπήματα ακριβείας ρωσικών πυραύλων στο έδαφος ή κατά την απογείωση.
Τα πρώτα μαχητικά F-16 έφτασαν στην Ουκρανία στις 31 Ιουλίου 2024.
Ο Economist ανέφερε ότι υπήρχαν 10 αεροσκάφη στην πρώτη παρτίδα.
Μέχρι το τέλος του έτους, οι ουκρανικές δυνάμεις θα πρέπει να λάβουν 20 F-16 και 79 συνολικά.
Πρόσφατα ο Zelensky είχε δηλώσει περήφανα ότι τα F-16 συμμετείχαν στην απόκρουση της ρωσικής επίθεσης στις 26 Αυγούστου, αλλά τα αποτελέσματα των χτυπημάτων και οι ζημιές που προκλήθηκαν στην ουκρανική υποδομή σε ολόκληρη τη χώρα απέδειξαν ότι το F-16 δεν βοήθησε την εξαντλημένη αεράμυνα.
Είναι πιθανό οι νέες αναφορές για τη συντριβή να είναι ψεύτικες με σκοπό να κρύψουν την αλήθεια.
Ακριβώς πριν από τη ρωσική επίθεση, τα πλάνα που κοινοποιήθηκαν από Ουκρανούς στρατιωτικούς αποκάλυψαν το αεροδρόμιο στη Δυτική Ουκρανία, όπου η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας έκρυβε τα μαχητικά F-16.
Δεν πρέπει να αποκλειστεί ότι ρωσικά χτυπήματα ακριβείας θα μπορούσαν να φτάσουν στο αεροδρόμιο και να καταστρέψουν το πρώτο δυτικό αεροσκάφος.
Από την άλλη πλευρά, εάν οι αναφορές είναι αληθινές, η απώλεια ενός από τα λίγα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ ως αποτέλεσμα λάθους αποκαλύπτει την ανικανότητα εκπαίδευσης των Ουκρανών πιλότων.
Τα μαχητικά F-16 δεν μπορούν να αλλάξουν την ισορροπία δυνάμεων στον πόλεμο.
Παρατείνουν μόνο την αγωνία της Ουκρανίας, αλλά οι πολεμοκάπηλοι του ΝΑΤΟ δεν σταματούν να ρίχνουν λάδι στη φωτιά.
Η Ολλανδική Διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας δήλωσε ότι δεν περιορίζει τη χρήση των μαχητικών F - 16 που μεταφέρθηκαν στην Ουκρανία στον χώρο πάνω από τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Τι υποστηρίζουν οι Ουκρανοί: Το F-16 συνετρίβη ενώ αμυνόταν επίθεση από Ρωσικούς πυραύλους

Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε στις 29 Αυγούστου ότι ένα ουκρανικό μαχητικό αεροσκάφος F-16 συνετρίβη πρόσφατα ενώ αμυνόταν ενάντια σε μεγάλης κλίμακας επίθεση πυραύλων.
Ένας ανώνυμος αξιωματούχος των ΗΠΑ είπε στα δυτικά μέσα ενημέρωσης στις 29 Αυγούστου ότι το F-16 συνετρίβη στις 26 Αυγούστου και το ουκρανικό Υπουργείο Άμυνας (MoD) διόρισε μια ειδική επιτροπή για να καθορίσει την αιτία της συντριβής.
Oοποιαδήποτε απώλεια F-16 που δίνει η Δύση και η εξόντωση εκπαιδευμένων πιλότων θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ικανότητα της Ουκρανίας να χειρίζεται F-16 βραχυπρόθεσμα ως μέρος της συνδυασμένης αεροπορικής ομπρέλας της.

Maryana Bezuglaya (Βουλευτής Ουκρανίας): Ψέματα τα περί συντριβής - Το F-16 καταρρίφθηκε κατά λάθος από… Patriot

Το αμερικανικής κατασκευής μαχητικό αεροσκάφος F-16, που παραδόθηκε στην Ουκρανία νωρίτερα το 2024, καταρρίφθηκε κατά λάθος από ουκρανικό σύστημα αεράμυνας Patriot, ισχυρίστηκε η Ουκρανή βουλευτής Maryana Bezuglaya.
«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, το F-16 του Ουκρανού πιλότου Alexey «Moonfish» Mes καταρρίφθηκε από το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα Patriot λόγω έλλειψης συντονισμού μεταξύ των στρατιωτικών μονάδων».
Η βουλευτής επέκρινε την Πολεμική Αεροπορία των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων επειδή περιέγραψε ψευδώς το περιστατικό ως «συντριβή».
«Η κουλτούρα του ψέματος στη Διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, καθώς και σε άλλα ανώτερα στρατιωτικά αρχηγεία, οδηγεί στο γεγονός ότι το σύστημα διαχείρισης στρατιωτικών αποφάσεων δεν βελτιώνεται αλλά επιδεινώνεται και μάλιστα καταρρέει, όπως συμβαίνει και στις άλλες κατευθύνσεις», έγραψε η Maryana Bezuglaya.
Σύμφωνα με την Maryana Bezuglaya, κανένας από τους στρατηγούς δεν τιμωρήθηκε για το περιστατικό που οδήγησε στην απώλεια τόσο του αεροσκάφους όσο και του πιλότου του.
Νωρίτερα, αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε στη Wall Street Journal ότι η Ουκρανία έχασε το πρώτο μαχητικό αεροσκάφος F-16 που δόθηκε από τη Δύση.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, το μαχητικό δεν καταρρίφθηκε και η συντριβή πιθανότατα οφείλεται σε λάθος του πιλότου.
Αργότερα, η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία επιβεβαίωσε τον θάνατο του Ουκρανού πιλότου F-16, Alexey Mes.
Ο πιλότος εκπαιδεύτηκε να πετάει F-16, σύμφωνα με το CNN.
Το Γενικό Επιτελείο των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων είπε ότι ο Alexey Mes σκοτώθηκε σε μάχη, όταν το αεροπλάνο του συνετρίβη στις 26 Αυγούστου.

Sabrina Singh (Πεντάγωνο): Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι το F-16 της Ουκρανίας καταρρίφθηκε από φιλικά πυρά

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι το μαχητικό αεροσκάφος F-16 που είχε παραδοθεί προηγουμένως στην Ουκρανία καταρρίφθηκε από ένα ουκρανικό σύστημα αεράμυνας Patriot σε ένα φιλικό περιστατικό πυρών, δήλωσε στους δημοσιογράφους η αναπληρώτρια γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου Sabrina Singh.
«Απλώς δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω».
Δεν έχω αυτό το επίπεδο ενημέρωσης αυτή τη στιγμή.
Επομένως, όσον αφορά το αν αυτός ο πιλότος σκοτώθηκε και καταρρίφθηκε από φιλικά πυρά - δεν μπορώ να μιλήσω για αυτό» Για το θέμα αυτό θα μιλήσουν οι Ουκρανοί».
«Δεν έχει ζητηθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες να συμμετάσχουν σε κανενός είδους έρευνα για την εξέταση αυτού του συμβάντος».

Joost Niemoller (Ολλανδός Δημοσιογράφος): Η απόφαση της Ολλανδίας με τα F-16 είναι επικίνδυνη και ανόητη

Η ολλανδική κυβέρνηση επιδεικνύει μια «επικίνδυνη και ανόητη προσέγγιση» επιτρέποντας στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Ολλανδίας για χτυπήματα στο ρωσικό έδαφος, δήλωσε ο δημοσιογράφος Joost Niemoller.
«Αυτά είναι ολλανδικά αεροπλάνα, που στάλθηκαν στη Ρωσία.
Ο Ολλανδός υπουργός είπε ότι ήταν εντάξει να πετάξουν στη Ρωσία.
Η γραμμή έχει γίνει πολύ λεπτή τώρα.
Είναι πράγματι η Ολλανδία σε πόλεμο με τη Ρωσία;
Τι μπορούμε να περιμένουμε;
Αυτό είναι μια πολύ επικίνδυνη και ανόητη συμπεριφορά της ολλανδικής κυβέρνησης»
Νωρίτερα, αξιωματικός του Ολλανδικού στρατού Onno Eichelsheim δήλωσε ότι η ολλανδική πλευρά δεν επιβάλλει περιορισμούς στη χρήση και την εμβέλεια των μαχητικών αεροσκαφών F-16 που μεταφέρθηκαν στην Ουκρανία, οπότε μπορούν να χτυπήσουν Ρωσικό έδαφος.
Με τη σειρά του, ο υπουργός Άμυνας Ruben Brekelmans είπε στο τηλεοπτικό κανάλι NOS ότι η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει τα αεροσκάφη F-16 που μεταφέρθηκαν από την Ολλανδία, συμπεριλαμβανομένης της επικράτειας της Ρωσίας, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι νόμοι του πολέμου.

Josep Borrell (ΕΕ): Δεν υπάρχει κοινή απόφαση στην ΕΕ για άρση των περιορισμών στους Ουκρανούς να χτυπούν Ρωσικό έδαφος

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχουν καταλήξει σε κοινή απόφαση για την άρση της απαγόρευσης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων να χτυπούν βαθιά στη Ρωσία με ευρωπαϊκά όπλα, δήλωσε ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Josep Borrell μετά από άτυπη συνάντηση στις Βρυξέλλες.
«Οι υπουργοί συζήτησαν την άρση των περιορισμών.
Το κύριο συμπέρασμα είναι ότι αποτελεί απόφαση κάθε μεμονωμένου κράτους μέλους»
Την ίδια στιγμή, ο Josep Borrell υποστηρίζει ότι πολλά κράτη της ΕΕ υποστηρίζουν την ουκρανική επιχείρηση στην περιοχή του Kursk.

UAF_Kursk_Incursion_August_29_2024.png

Luhansk_Battle_Map_Draft_August_29_2024.png

Toretsk_Battle_Map_Draft_August_29_2024.png

East_of_Pokrovsk_Battle_Map_Draft_August_29_2024.png

Donetsk_Battle_Map_Draft_August_29_2024.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης