Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιστορική στιγμή - Παρά τις διαμάχες, η Παναγία των Παρισίων ανοίγει ξανά σε 100 ημέρες – Εκατομμύρια πιστοί αναμένονται τους πρώτους μήνες

Ιστορική στιγμή - Παρά τις διαμάχες, η Παναγία των Παρισίων ανοίγει ξανά σε 100 ημέρες – Εκατομμύρια πιστοί αναμένονται τους πρώτους μήνες

Το εξωτερικό του καθεδρικού ναού έχει αποκατασταθεί πλήρως, στο εσωτερικό οι εργασίες συνεχίζονται πυρετωδώς

Σχετικά Άρθρα
Σε μόλις 100 ημέρες, ο καθεδρικός ναός της Notre-Dame στο Παρίσι πρόκειται να ανοίξει ξανά τις πόρτες του, μετά από μια πενταετή εκστρατεία αποκατάστασης που σχεδιάστηκε για να σβήσει όλα τα ίχνη της πυρκαγιάς τον Απρίλιο του 2019 που σχεδόν εξαφάνισε το πιο διάσημο μνημείο του Παρισιού.
Η επίσημη επαναλειτουργία έχει προγραμματιστεί για την παραμονή της εορτής της Αμόλυντης Σύλληψης τον Δεκέμβριο του 2024.
Τα επίσημα εγκαίνια, με την παράδοση της Παναγίας των Παρισίων από την Πολιτεία στην Καθολική Εκκλησία, έχουν προγραμματιστεί για τις 7 Δεκεμβρίου.
Την ίδια μέρα, το όργανο θα αφυπνιστεί και θα πραγματοποιηθεί λειτουργικός εορτασμός, συμπεριλαμβανομένης της ευλογίας, ενός Magnificat ή ενός Te Deum, και θα ακολουθήσει ο Εσπερινός.
Από τώρα και τότε, παρόλο που το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών έχει ολοκληρωθεί, ένα πλήθος εργασιών περιμένει ακόμα τις ομάδες που εργάζονται εδώ και μήνες για να αποκαταστήσουν το κτίριο με την παλιά του αίγλη.
Περισσότεροι από 500 συνοδοιπόροι και τεχνίτες, που ειδικεύονται στην ανακαίνιση ιστορικών μνημείων, εργάζονται στον χώρο.
Το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών αφορούσε την ανοικοδόμηση των σπασμένων θόλων και των κατεστραμμένων στεγών.
Η επανασυναρμολόγηση του κωδωνοστασίου, που κατέρρευσε κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς, ήταν ένα ιδιαίτερα δύσκολο έργο.
Πολλά συμβολικά στοιχεία έχουν επιστρέψει στη θέση που τους αξίζει, υπογραμμίζοντας το τιτάνιο έργο που επιτεύχθηκε.
Για παράδειγμα, το μεσαιωνικό άγαλμα του αγγέλου με την τρομπέτα, που βρίσκεται στο δυτικό αέτωμα του καθεδρικού ναού.
Το άγαλμα υπέστη σοβαρές ζημιές από τη φωτιά - το μόνο μεσαιωνικό άγαλμα που έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από πυρκαγιά.
Ένα πανομοιότυπο άγαλμα λοιπόν σμιλεύτηκε, βασισμένο σε παλιές φωτογραφίες, και τοποθετήθηκε στην αρχική του θέση στα τέλη Ιουλίου 2024.

Screenshot-2024-08-30-at-2.17.46-PM-1024x654.png

Στο εσωτερικό, οι πέτρες θα καλυφθούν, όπως κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους, με ένα ελαφρύ επίχρισμα ώχρας που μοιάζει με ασβέστη, που θα πρέπει να δώσει στον ναό μια φωτεινή όψη, πολύ διαφορετική από αυτή που μπορεί να είχαν συνηθίσει οι επισκέπτες πριν από την πυρκαγιά.
Οι καμπάνες πρόκειται να παραδοθούν το φθινόπωρο.
Το όργανο έχει επανεγκατασταθεί αλλά δεν είναι ακόμα σε κατάσταση λειτουργίας.
Υπάρχουν ακόμη πολλές αβεβαιότητες και ανησυχίες σχετικά με την ακριβή κατάσταση των εργασιών αποκατάστασης στη Notre-Dame.
Ενώ είναι σαφές ότι η κατασκευή - πλαίσιο, οροφή, κωδωνοστάσιο - έχει αποκατασταθεί εντυπωσιακά και είναι κοντά στην παλιά της λαμπρότητα, η εσωτερική ανακαίνιση συνεχίζει να αποτελεί αντικείμενο πολλών συζητήσεων.
Ο λειτουργικός εξοπλισμός που επιλέχθηκε σε συνεργασία με τη Μητρόπολη των Παρισίων και δέχθηκε ευρεία κριτική θα πρέπει να είναι από τα τελευταία αντικείμενα που θα εγκατασταθούν στην ανακαινισμένη εκκλησία.
Η τελευταία διαμάχη αφορά το στέμμα του φωτός, τον μνημειώδη πολυέλαιο που κοσμεί τη χορωδία της Notre-Dame από τη Viollet-le-Duc.
Αφαιρέθηκε το 2014 και εγκαταστάθηκε στη βασιλική του Saint-Denis.
Έγινε λόγος να επιστραφεί στην αρχική του θέση στη Notre-Dame, αλλά ο αρχιεπίσκοπος του Παρισιού κ.κ. ο Laurent Ulrich, ήταν αντίθετος σε αυτό, όπως ήταν αντίθετος στην επιστροφή των πολυελαίων στον σηκό.
Μόλις ξανανοίξει, ο καθεδρικός ναός πρόκειται να υποδεχτεί έως και 15 εκατομμύρια επισκέπτες.
Για τους πρώτους έξι μήνες, έως την Πεντηκοστή του 2025, η πρόσβαση θα περιοριστεί σε μεμονωμένους επισκέπτες και πιστούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης