Η Ανυπότακτη Γαλλία διαθέτει αρκετές έδρες για να κινήσει τη διαδικασία αποπομπής, αλλά χρειάζεται την έγκριση της πλειοψηφίας των δύο τρίτων και στα δύο κοινοβούλια
Θυελλώδεις πολιτικές εξελίξεις αναμένονται στη Γαλλία καθώς το αριστερό κόμμα Ανυπότακτη Γαλλία ανακοίνωσε το Σάββατο 31 Αυγούστου την απόφασή του να κινήσει την διαδικασία για πρόταση δυσπιστίας κατά του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron αφού ο τελειταίος απέρριψε την υποψηφιότητα της Lucie Castet του Νέου Λαϊκού Μετώπου για τη θέση της πρωθυπουργού.
«Το σχέδιο ψηφίσματος για την κίνηση της διαδικασίας για πρόταση δυσπισίας κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας, σύμφωνα με το άρθρο 68 του Συντάγματος, στάλθηκε στα μέλη του Κοινοβουλίου για κοινή υπογραφή» ανακοίνωσε η Mathilde Panot, η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ανυπότακτης Γαλλίας στο Χ (Twitter).
Το κόμμα επέκρινε τον Macron επειδή απέρριψε την επιλογή του για πρωθυπουργό παρά το γεγονός ότι ο αριστερός συνασπισμός κέρδισε τις περισσότερες έδρες στις εκλογές της 17ης Ιουλίου
Σύμφωνα με το άρθρο 68, ο πρόεδρος μπορεί να απομακρυνθεί από τα καθήκοντά του μόνο για παράβαση καθηκόντων και πράξεις που είναι σαφώς ασυμβίβαστες με την άσκηση της προεδρικής εντολής.
Η ανυπότακτη Γαλλία έχει αρκετές έδρες για να κινήσει τη διαδικασία, αλλά χρειάζεται την έγκριση της πλειοψηφίας των δύο τρίτων και στα δύο κοινοβουλευτικά σώματα.
Ο Macron συναντήθηκε με κοινοβουλευτικές παρατάξεις και ηγέτες κομμάτων τον Αύγουστο σε μια προσπάθεια να διαπραγματευτεί το σχηματισμό νέας κυβέρνησης αφού οι εκλογές κατέληξαν στο λεγόμενο «κρεμασμένο κοινοβούλιο» (όπου υπάρχει αδυναμία σχηματισμού πλειοψηφικής κυβέρνησης).
Απέκλεισε από τις συνομιλίες το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, το οποίο εξασφάλισε 182 από τις 577 έδρες, επικαλούμενος ανησυχίες για τη «θεσμική σταθερότητα».
Παρέμβαση Sarkozy: Ο Macron θα πρέπει να διορίσει πρωθυπουργό από τη Δεξιά, να σεβαστεί τη λαϊκή ψήφο
Η Γαλλία είναι μια δεξιά χώρα και θα έπρεπε να έχει έναν δεξιό πρωθυπουργό, πιστεύει ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Nicolas Sarkozy.
Οι πρόωρες γαλλικές εκλογές του καλοκαιριού και οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδειξαν ότι η Γαλλία κινείται στα δεξιά και τα κόμματα της δεξιάς πρέπει να αναλάβουν την κυβερνητική ευθύνη, δήλωσε ο Sarkozy, ο οποίος ήταν πρόεδρος την περίοδο 2007-2012, σε συνέντευξή του στη Le Figaro το Σάββατο 31 Αυγούστου 2024.
Ο Sarkozy κάλεσε το συντηρητικό κόμμα Les Républicains, το κόμμα που ίδρυσε, να εργαστεί για να διοριστεί ένας δεξιός πρωθυπουργός.
«Η Γαλλία είναι δεξιά, πιθανώς τόσο δεξιά όσο ποτέ», είπε ο Sarkozy.
Η Γαλλία αντιμετωπίζει ταυτόχρονα πολιτική, κοινωνική και οικονομική κρίση, επισήμανε.
Ο Sarkozy κάλεσε επίσης τα πολιτικά κόμματα να κάνουν συμβιβασμό για χάρη της χώρας.
«Δεν υπάρχει ιδανική λύση.
Οι πολιτικές δυνάμεις της κυβέρνησης πρέπει να το καταλάβουν αυτό», είπε.
«Πρέπει να προσθέσουμε την κρίση στην κρίση; ή να προσπαθήσουμε, στο όνομα του συμφέροντος της χώρας, να υπερβούμε τα κομματικά συμφέροντα;» συμπλήρωσε.
Πολιτική παράλυση από την Αριστερά
Οι διαφορές στους κόλπους της ετερόκλητης και ευκαιριακής συμμαχίας δεν κρύβονται εύκολα κάτω από το χαλί.
Η συμμαχία παρουσιάζει σημαντικές ρωγμές καθώς δεν υπάρχει κάποιος ιδεολογικός κοινός παρονομαστής.
«Ατμομηχανή» του Νέου Λαϊκού Μετώπου είναι η Ανυπότακτη Γαλλία, συμμετέχουν όμως στο σχήμα και ακροαριστερά κόμματα που αντιτίθενται… συλλήβδην στην καπιταλιστική αστική δημοκρατία και από την άλλη οι Σοσιαλιστές (του «χαβιαριού» όπως τους εγκαλούν), που τηρούν αποστάσεις από τις όποιες επιλογές του Jean-Luc Mélenchon – του επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας - θεωρούν ριζοσπαστικές και ασυμβίβαστες με οποιαδήποτε πολιτική συνέχεια με τη σημερινή κυβέρνηση αλλά και ότι θα δυναμιτίσουν την διαδικασία δημοσιονομικής εξύγίανσης στην οποία πρέπει να βρεθεί η χώρα.
Θέτουν πάντως ορισμένους όρους από τους οποίους αρνούνται να υποχωρήσουν και είναι ταυτόσημοι με εκείνους της Ανυπότακτης Γαλλίας, όπως η κατάργηση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης την οποία ψήφισε η κυβέρνηση του εν ενεργεία προέδρου για να σωθεί το συνταξιοδοτικό και η αύξηση του κατώτατου μισθού.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα όμως έχει απορρίψει ρητά την απειλή της κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά του προέδρου.
Δηλώνουν ότι θα συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας της Αριστεράς κατά του Macron στις 7 Σεπτεμβρίου, ωστόσο διαχωρίζουν εκ των προτέρων τη θέση τους σε περίπτωση που σημειωθούν έκτροπα.
Πολλοί μάλιστα στους κόλπους των Σοσιαλιστών, πιέζουν τον γραμματέα του κόμματος Olivier Faure να σταματήσει να ενεργεί κατά τα λεγόμενά τους ως υποτελής του Mélenchon ή να παραιτηθεί.
Η εσωκομματική αντιπολίτευση τάσσεται κατά της συμμαχίας με την Ανυπότακτη Γαλλία και υποστηρίζει ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα πρέπει να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τον Emmanuel Macron για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης.
Δεν αποκλείουν την υποχώρηση του Κόμματος από την απόφαση της αριστερής συμμαχίας να προτείνει για πρωθυπουργό Lucie Castet.
Οργισμένος ο ηγέτης των Σοσιαλιστών αρνήθηκε την Παρασκευή 20 Αυγούστου 2024 ότι επικρατεί «διχασμός» στους κόλπους του κόμματος και τόνισε πως «όλοι γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στον συμβιβασμό».
Το όνομα που ακούγεται συχνότερα τελευταία από την πλευρά των Σοσιαλιστών είναι εκείνο του κεντροαριστερού πρώην πρωθυπουργού Bernard Cazeneuve, επί προεδρίας Francois Hollande.
Το σχέδιο του Macron για να διασπάσει το Νέο Αριστερό Μέτωπο
Ο Εmmanuel Macron από την πλευρά του εκμεταλλεύεται το γεγονός αυτής της ετερόκλητης συμμαχίας ώστε να τη διεμβολίσει, προσεταιριζόμενος του βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος, γεγονός που θα σήμαινε το τέλος του Νέου Αριστερού Μετώπου.
Ήδη, κάλεσε τους Σοσιαλιστές να συμμετέχουν στο δεύτερο γύρο των διαβουλεύσεων ανεξάρτητα από τη συμμαχία της Αριστεράς.
Η επιλογή του Cazeneuve υπήρχε εξ αρχής στη λίστα υποψηφίων του Macron, στην προσπάθεια να διορίσει μία κυβέρνηση που θα τη στηρίζουν δυνάμεις του Κέντρου με τον ίδιο επικυρίαρχο του πολιτικού παιχνιδιού.
Η εφημερίδα Le Monde υπενθυμίζει ότι ο πρώην πρωθυπουργός βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τον νυν πρόεδρο από τότε που ο τελευταίος αποχώρησε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα για τις προεδρικές εκλογές του 2017.
Ο Bernard Cazeneuve δεν φείδεται έκτοτε κριτικής για τον διάδοχο του Hollande.
Ο διορισμός του θα είχε επομένως το άρωμα συγκατοίκησης που επιδιώκει ο αρχηγός του κράτους, ο οποίος έχει δεσμευτεί να μην διορίσει πρωθυπουργό από το στρατόπεδό του.
Μια συνύπαρξη του προέδρου της Δημοκρατίας, της κυβέρνησης και της προέδρου της Εθνοσυνέλευσης (προέρχεται από τη συμμαχία «Μαζί» του Macron) χαρακτηρίζεται από το Μέγαρο των Ηλυσίων, σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα, «coalitation», ένα νεολογισμός που προκύπτει από τη συγχώνευση του «συνασπισμού» (coalition) και της «συγκατοίκησης» (cohabitation).
Η συμμαχία της Aριστεράς, πάντως, παρά τις αμφιταλαντεύσεις των Σοσιαλιστών, δίνει ραντεβού στους δρόμους, στις 7 Σεπτεμβρίου, κινητοποίηση την οποία σκοπεύει να μετατρέψει σε πανεθνική πολιτική διαμαρτυρία κατά του «αυταρχισμού» του Macron, προτρέποντας τις οργανώσεις νεολαίας, φοιτητικά σωματεία και τα συνδικάτα να βγουν στους δρόμους για να υπερασπιστούν τη δημοκρατία.
«Macron παραιτήσου!» - Την απομάκρυνση του Γάλλου προέδρου ζητούν διαδηλωτές στο Παρίσι
Εκατοντάδες πολίτες πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στο Παρίσι το Σάββατο 31 Αυγούστου 2024 που κάλεσε το κόμμα Οι Πατριώτες για να απαιτήσουν την παραίτηση του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron εν μέσω χάους για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης μετά τις πρόωρες εκλογές του Ιουλίου.
Ο κόσμος έχει συγκεντρωθεί στην πλατεία Denfert-Rochereau της γαλλικής πρωτεύουσας, φωνάζοντας συνθήματα: «Macron παραιτήσου!», «Macron , φύγε!» «Macron , τελείωσες: οι Γάλλοι βγήκαν στους δρόμους!»
Οι συμμετέχοντες στη διαδήλωση ανέφεραν ότι η πρωτοβουλία 58 βουλευτών ήταν αρκετή για να ξεκινήσει διαδικασία παραπομπής κατά του Γάλλου προέδρου βάσει του άρθρου 68 του γαλλικού συντάγματος, το οποίο προβλέπει τη δυνατότητα απομάκρυνσης του προέδρου εάν παραβεί τα καθήκοντά του.
«Ο ίδιος [ο Macron] παραβίασε το σύνταγμα μη αναγνωρίζοντας τα εκλογικά αποτελέσματα.
Δεν λαμβάνει υπόψη τη γνώμη του λαού. Μας ζήτησαν να ψηφίσουμε, αναβάλαμε τις διακοπές. Και για ποιο πράγμα;
O Macron πρέπει να φύγει», δήλωσε ένας από τους διαδηλωτές.
Ορισμένοι συμμετέχοντες στη διαμαρτυρία μίλησαν επίσης υπέρ της ελευθερίας του λόγου στη Γαλλία μετά την πρόσφατη σύλληψη του ιδρυτή του Telegram Pavel Durov στη Γαλλία.
«Αυτή η σύλληψη είναι εξωφρενική.
Η Γαλλία ανέκαθεν υπερασπιζόταν τις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, και ποια εικόνα για τον εαυτό μας δημιουργούμε σήμερα;», ένας διαδηλωτής είπε στο RIA Novosti.
Στο τέλος συγκέντρωσης, ο ηγέτης των «Πατριωτών» Florian Philippot έσκισε παραδοσιακά τη σημαία της ΕΕ, καλώντας τη Γαλλία να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.
«Θέλουμε ειρήνη, όχι πόλεμο, θέλουμε μια δίκαιη, ευημερούσα και ελεύθερη Γαλλία.
Ο Macron… παίζει πόλεμο με τη Ρωσία, κάνει τις απειλές όλο και μεγαλύτερες, ο macron, που κατέστειλε το κίνημα των κίτρινων γιλέκων, που φτώχυνε τους Γάλλους πολίτες, που μας έκανε εξαρτάται από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, πρέπει να παραιτηθεί!». είπε ο Philippot.
Tο Γαλλικό παράδοξο : Η Le Pen βρέθηκε στην τρίτη θέση… αν και κέρδισε τις περισσότερες ψήφους
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών στις επαναληπτικές εκλογές για τον Κοινοβούλιο η Εθνική Συσπείρωση συγκέντρωσε 8.7444. 414 ψήφους.
Μπορεί ο αριστερός συνασπισμός να αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στον δεύτερο γύρο των εκλογών στη Γαλλία ωστόσο τα ποσοστά της Εθνικής Συσπείρωσης της Marine Le Le Pen σημείωσαν άνοδο, επιβεβαιώνοντας ότι είναι υπολογίσιμη και καθόλου αμελητέα δύναμη.
Το colpo grosso του Macron με την αιφνιδιαστική προκήρυξη εκλογών αμέσως μετά τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου επικρίθηκε σφοδρότατα στο διάστημα που μεσολάβησε και χαρακτηρίστηκε ως κίνηση πολύ υψηλού κινδύνου.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών, η Εθνική Συσπείρωση (RN) αναδείχθηκε η μεγαλύτερη δύναμη συγκεντρώνοντας 8.7444. 414 ψήφους.
Η αριστερή συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου ήρθε δεύτερη σε ψήφους, πήρε 7.005.340.
Τρίτος σε ψήφους ήρθε ο συνασπισμός του Macron, Ensemble, κερδίζοντας 6.314.425.
Τέταρτη δύναμη ήρθαν οι Κεντροδεξιοί Les Republicaines, με 1.474.650..
Οι βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία διεξάγονται με σύστημα δύο γύρων, σε 577 μονοεδρικές περιφέρειες.
Όσοι υποψήφιοι συγκεντρώνουν στο α' γύρο άνω του 12,5%, προκρίνονται στον β' γύρο (εάν καταφέρει να συγκεντρώσει 50% συν μία ψήφο, εκλέγεται αυτόματα από το α' γύρο).
Έτσι, στον β' γύρο πολλές φορές συμμετέχουν τρεις ή πιο σπάνια και τέσσερις υποψήφιοι.
Καθώς πολλοί υποψήφιοι αποσύρθηκαν αφήνοντας χώρο στα μπλοκ της Αριστεράς και του Macron, το μπλοκ της Le Pen έχασε τις έδρες.
www.bankingnews.gr
«Το σχέδιο ψηφίσματος για την κίνηση της διαδικασίας για πρόταση δυσπισίας κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας, σύμφωνα με το άρθρο 68 του Συντάγματος, στάλθηκε στα μέλη του Κοινοβουλίου για κοινή υπογραφή» ανακοίνωσε η Mathilde Panot, η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ανυπότακτης Γαλλίας στο Χ (Twitter).
Το κόμμα επέκρινε τον Macron επειδή απέρριψε την επιλογή του για πρωθυπουργό παρά το γεγονός ότι ο αριστερός συνασπισμός κέρδισε τις περισσότερες έδρες στις εκλογές της 17ης Ιουλίου
Σύμφωνα με το άρθρο 68, ο πρόεδρος μπορεί να απομακρυνθεί από τα καθήκοντά του μόνο για παράβαση καθηκόντων και πράξεις που είναι σαφώς ασυμβίβαστες με την άσκηση της προεδρικής εντολής.
Η ανυπότακτη Γαλλία έχει αρκετές έδρες για να κινήσει τη διαδικασία, αλλά χρειάζεται την έγκριση της πλειοψηφίας των δύο τρίτων και στα δύο κοινοβουλευτικά σώματα.
Ο Macron συναντήθηκε με κοινοβουλευτικές παρατάξεις και ηγέτες κομμάτων τον Αύγουστο σε μια προσπάθεια να διαπραγματευτεί το σχηματισμό νέας κυβέρνησης αφού οι εκλογές κατέληξαν στο λεγόμενο «κρεμασμένο κοινοβούλιο» (όπου υπάρχει αδυναμία σχηματισμού πλειοψηφικής κυβέρνησης).
Απέκλεισε από τις συνομιλίες το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, το οποίο εξασφάλισε 182 από τις 577 έδρες, επικαλούμενος ανησυχίες για τη «θεσμική σταθερότητα».
Παρέμβαση Sarkozy: Ο Macron θα πρέπει να διορίσει πρωθυπουργό από τη Δεξιά, να σεβαστεί τη λαϊκή ψήφο
Η Γαλλία είναι μια δεξιά χώρα και θα έπρεπε να έχει έναν δεξιό πρωθυπουργό, πιστεύει ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Nicolas Sarkozy.
Οι πρόωρες γαλλικές εκλογές του καλοκαιριού και οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδειξαν ότι η Γαλλία κινείται στα δεξιά και τα κόμματα της δεξιάς πρέπει να αναλάβουν την κυβερνητική ευθύνη, δήλωσε ο Sarkozy, ο οποίος ήταν πρόεδρος την περίοδο 2007-2012, σε συνέντευξή του στη Le Figaro το Σάββατο 31 Αυγούστου 2024.
Ο Sarkozy κάλεσε το συντηρητικό κόμμα Les Républicains, το κόμμα που ίδρυσε, να εργαστεί για να διοριστεί ένας δεξιός πρωθυπουργός.
«Η Γαλλία είναι δεξιά, πιθανώς τόσο δεξιά όσο ποτέ», είπε ο Sarkozy.
Η Γαλλία αντιμετωπίζει ταυτόχρονα πολιτική, κοινωνική και οικονομική κρίση, επισήμανε.
Ο Sarkozy κάλεσε επίσης τα πολιτικά κόμματα να κάνουν συμβιβασμό για χάρη της χώρας.
«Δεν υπάρχει ιδανική λύση.
Οι πολιτικές δυνάμεις της κυβέρνησης πρέπει να το καταλάβουν αυτό», είπε.
«Πρέπει να προσθέσουμε την κρίση στην κρίση; ή να προσπαθήσουμε, στο όνομα του συμφέροντος της χώρας, να υπερβούμε τα κομματικά συμφέροντα;» συμπλήρωσε.
Πολιτική παράλυση από την Αριστερά
Οι διαφορές στους κόλπους της ετερόκλητης και ευκαιριακής συμμαχίας δεν κρύβονται εύκολα κάτω από το χαλί.
Η συμμαχία παρουσιάζει σημαντικές ρωγμές καθώς δεν υπάρχει κάποιος ιδεολογικός κοινός παρονομαστής.
«Ατμομηχανή» του Νέου Λαϊκού Μετώπου είναι η Ανυπότακτη Γαλλία, συμμετέχουν όμως στο σχήμα και ακροαριστερά κόμματα που αντιτίθενται… συλλήβδην στην καπιταλιστική αστική δημοκρατία και από την άλλη οι Σοσιαλιστές (του «χαβιαριού» όπως τους εγκαλούν), που τηρούν αποστάσεις από τις όποιες επιλογές του Jean-Luc Mélenchon – του επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας - θεωρούν ριζοσπαστικές και ασυμβίβαστες με οποιαδήποτε πολιτική συνέχεια με τη σημερινή κυβέρνηση αλλά και ότι θα δυναμιτίσουν την διαδικασία δημοσιονομικής εξύγίανσης στην οποία πρέπει να βρεθεί η χώρα.
Θέτουν πάντως ορισμένους όρους από τους οποίους αρνούνται να υποχωρήσουν και είναι ταυτόσημοι με εκείνους της Ανυπότακτης Γαλλίας, όπως η κατάργηση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης την οποία ψήφισε η κυβέρνηση του εν ενεργεία προέδρου για να σωθεί το συνταξιοδοτικό και η αύξηση του κατώτατου μισθού.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα όμως έχει απορρίψει ρητά την απειλή της κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά του προέδρου.
Δηλώνουν ότι θα συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας της Αριστεράς κατά του Macron στις 7 Σεπτεμβρίου, ωστόσο διαχωρίζουν εκ των προτέρων τη θέση τους σε περίπτωση που σημειωθούν έκτροπα.
Πολλοί μάλιστα στους κόλπους των Σοσιαλιστών, πιέζουν τον γραμματέα του κόμματος Olivier Faure να σταματήσει να ενεργεί κατά τα λεγόμενά τους ως υποτελής του Mélenchon ή να παραιτηθεί.
Η εσωκομματική αντιπολίτευση τάσσεται κατά της συμμαχίας με την Ανυπότακτη Γαλλία και υποστηρίζει ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα πρέπει να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τον Emmanuel Macron για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης.
Δεν αποκλείουν την υποχώρηση του Κόμματος από την απόφαση της αριστερής συμμαχίας να προτείνει για πρωθυπουργό Lucie Castet.
Οργισμένος ο ηγέτης των Σοσιαλιστών αρνήθηκε την Παρασκευή 20 Αυγούστου 2024 ότι επικρατεί «διχασμός» στους κόλπους του κόμματος και τόνισε πως «όλοι γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στον συμβιβασμό».
Το όνομα που ακούγεται συχνότερα τελευταία από την πλευρά των Σοσιαλιστών είναι εκείνο του κεντροαριστερού πρώην πρωθυπουργού Bernard Cazeneuve, επί προεδρίας Francois Hollande.
Το σχέδιο του Macron για να διασπάσει το Νέο Αριστερό Μέτωπο
Ο Εmmanuel Macron από την πλευρά του εκμεταλλεύεται το γεγονός αυτής της ετερόκλητης συμμαχίας ώστε να τη διεμβολίσει, προσεταιριζόμενος του βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος, γεγονός που θα σήμαινε το τέλος του Νέου Αριστερού Μετώπου.
Ήδη, κάλεσε τους Σοσιαλιστές να συμμετέχουν στο δεύτερο γύρο των διαβουλεύσεων ανεξάρτητα από τη συμμαχία της Αριστεράς.
Η επιλογή του Cazeneuve υπήρχε εξ αρχής στη λίστα υποψηφίων του Macron, στην προσπάθεια να διορίσει μία κυβέρνηση που θα τη στηρίζουν δυνάμεις του Κέντρου με τον ίδιο επικυρίαρχο του πολιτικού παιχνιδιού.
Η εφημερίδα Le Monde υπενθυμίζει ότι ο πρώην πρωθυπουργός βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τον νυν πρόεδρο από τότε που ο τελευταίος αποχώρησε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα για τις προεδρικές εκλογές του 2017.
Ο Bernard Cazeneuve δεν φείδεται έκτοτε κριτικής για τον διάδοχο του Hollande.
Ο διορισμός του θα είχε επομένως το άρωμα συγκατοίκησης που επιδιώκει ο αρχηγός του κράτους, ο οποίος έχει δεσμευτεί να μην διορίσει πρωθυπουργό από το στρατόπεδό του.
Μια συνύπαρξη του προέδρου της Δημοκρατίας, της κυβέρνησης και της προέδρου της Εθνοσυνέλευσης (προέρχεται από τη συμμαχία «Μαζί» του Macron) χαρακτηρίζεται από το Μέγαρο των Ηλυσίων, σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα, «coalitation», ένα νεολογισμός που προκύπτει από τη συγχώνευση του «συνασπισμού» (coalition) και της «συγκατοίκησης» (cohabitation).
Η συμμαχία της Aριστεράς, πάντως, παρά τις αμφιταλαντεύσεις των Σοσιαλιστών, δίνει ραντεβού στους δρόμους, στις 7 Σεπτεμβρίου, κινητοποίηση την οποία σκοπεύει να μετατρέψει σε πανεθνική πολιτική διαμαρτυρία κατά του «αυταρχισμού» του Macron, προτρέποντας τις οργανώσεις νεολαίας, φοιτητικά σωματεία και τα συνδικάτα να βγουν στους δρόμους για να υπερασπιστούν τη δημοκρατία.
«Macron παραιτήσου!» - Την απομάκρυνση του Γάλλου προέδρου ζητούν διαδηλωτές στο Παρίσι
Εκατοντάδες πολίτες πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στο Παρίσι το Σάββατο 31 Αυγούστου 2024 που κάλεσε το κόμμα Οι Πατριώτες για να απαιτήσουν την παραίτηση του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron εν μέσω χάους για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης μετά τις πρόωρες εκλογές του Ιουλίου.
Ο κόσμος έχει συγκεντρωθεί στην πλατεία Denfert-Rochereau της γαλλικής πρωτεύουσας, φωνάζοντας συνθήματα: «Macron παραιτήσου!», «Macron , φύγε!» «Macron , τελείωσες: οι Γάλλοι βγήκαν στους δρόμους!»
Οι συμμετέχοντες στη διαδήλωση ανέφεραν ότι η πρωτοβουλία 58 βουλευτών ήταν αρκετή για να ξεκινήσει διαδικασία παραπομπής κατά του Γάλλου προέδρου βάσει του άρθρου 68 του γαλλικού συντάγματος, το οποίο προβλέπει τη δυνατότητα απομάκρυνσης του προέδρου εάν παραβεί τα καθήκοντά του.
«Ο ίδιος [ο Macron] παραβίασε το σύνταγμα μη αναγνωρίζοντας τα εκλογικά αποτελέσματα.
Δεν λαμβάνει υπόψη τη γνώμη του λαού. Μας ζήτησαν να ψηφίσουμε, αναβάλαμε τις διακοπές. Και για ποιο πράγμα;
O Macron πρέπει να φύγει», δήλωσε ένας από τους διαδηλωτές.
Ορισμένοι συμμετέχοντες στη διαμαρτυρία μίλησαν επίσης υπέρ της ελευθερίας του λόγου στη Γαλλία μετά την πρόσφατη σύλληψη του ιδρυτή του Telegram Pavel Durov στη Γαλλία.
«Αυτή η σύλληψη είναι εξωφρενική.
Η Γαλλία ανέκαθεν υπερασπιζόταν τις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, και ποια εικόνα για τον εαυτό μας δημιουργούμε σήμερα;», ένας διαδηλωτής είπε στο RIA Novosti.
Στο τέλος συγκέντρωσης, ο ηγέτης των «Πατριωτών» Florian Philippot έσκισε παραδοσιακά τη σημαία της ΕΕ, καλώντας τη Γαλλία να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.
«Θέλουμε ειρήνη, όχι πόλεμο, θέλουμε μια δίκαιη, ευημερούσα και ελεύθερη Γαλλία.
Ο Macron… παίζει πόλεμο με τη Ρωσία, κάνει τις απειλές όλο και μεγαλύτερες, ο macron, που κατέστειλε το κίνημα των κίτρινων γιλέκων, που φτώχυνε τους Γάλλους πολίτες, που μας έκανε εξαρτάται από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, πρέπει να παραιτηθεί!». είπε ο Philippot.
Tο Γαλλικό παράδοξο : Η Le Pen βρέθηκε στην τρίτη θέση… αν και κέρδισε τις περισσότερες ψήφους
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών στις επαναληπτικές εκλογές για τον Κοινοβούλιο η Εθνική Συσπείρωση συγκέντρωσε 8.7444. 414 ψήφους.
Μπορεί ο αριστερός συνασπισμός να αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στον δεύτερο γύρο των εκλογών στη Γαλλία ωστόσο τα ποσοστά της Εθνικής Συσπείρωσης της Marine Le Le Pen σημείωσαν άνοδο, επιβεβαιώνοντας ότι είναι υπολογίσιμη και καθόλου αμελητέα δύναμη.
Το colpo grosso του Macron με την αιφνιδιαστική προκήρυξη εκλογών αμέσως μετά τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου επικρίθηκε σφοδρότατα στο διάστημα που μεσολάβησε και χαρακτηρίστηκε ως κίνηση πολύ υψηλού κινδύνου.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών, η Εθνική Συσπείρωση (RN) αναδείχθηκε η μεγαλύτερη δύναμη συγκεντρώνοντας 8.7444. 414 ψήφους.
Η αριστερή συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου ήρθε δεύτερη σε ψήφους, πήρε 7.005.340.
Τρίτος σε ψήφους ήρθε ο συνασπισμός του Macron, Ensemble, κερδίζοντας 6.314.425.
Τέταρτη δύναμη ήρθαν οι Κεντροδεξιοί Les Republicaines, με 1.474.650..
Οι βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία διεξάγονται με σύστημα δύο γύρων, σε 577 μονοεδρικές περιφέρειες.
Όσοι υποψήφιοι συγκεντρώνουν στο α' γύρο άνω του 12,5%, προκρίνονται στον β' γύρο (εάν καταφέρει να συγκεντρώσει 50% συν μία ψήφο, εκλέγεται αυτόματα από το α' γύρο).
Έτσι, στον β' γύρο πολλές φορές συμμετέχουν τρεις ή πιο σπάνια και τέσσερις υποψήφιοι.
Καθώς πολλοί υποψήφιοι αποσύρθηκαν αφήνοντας χώρο στα μπλοκ της Αριστεράς και του Macron, το μπλοκ της Le Pen έχασε τις έδρες.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών