Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι επόμενες κινήσεις της Meloni με φόντο τις εκλογές στη Γερμανία - Ποιες είναι οι προτεραιότητες της

Οι επόμενες κινήσεις της Meloni με φόντο τις εκλογές στη Γερμανία - Ποιες είναι οι προτεραιότητες της
Η Meloni ελπίζει να εξασφαλίσει ένα βαρύ χαρτοφυλάκιο για τον Ιταλό υποψήφιό της στη νέα Κομισιόν
Σχετικά Άρθρα
Με φόντο τις εκλογές στα γερμανικά κρατίδια και τον θρίαμβο του ακροδεξιού AfD, τα βλέμματα έχουν στραφεί στην Ιταλία και την Giorgia Meloni.
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός συνεχίζει -επί του παρόντος- να παίζει... στο κέντρο. Κι αυτό παρ' όλο που το γεγονός ότι δεν στήριξε την Ursula von der Leyen στη δεύτερη θητεία της για την προεδρία της Κομισιόν, επανέφερε το ερώτημα εάν η... μάσκα της Meloni θα πέσει και τελικά θα αποκαλυφθεί το «αληθινό» λαϊκιστικό της χρώμα.
«Από αυτή την άποψη, ωστόσο, φαίνεται ότι οι επικριτές της Meloni θα απογοητευτούν, καθώς φαίνεται πιο πιθανό να συνεχίσει να προωθεί τον πιο εποικοδομητικό λαϊκισμό της "τρίτης κατεύθυνσης", συνεργαζόμενη με τις Βρυξέλλες και τις βασικές πρωτεύουσες της ΕΕ για να προωθήσει τις πολιτικές της προτεραιότητες αντ' αυτού» επισημαίνεται σε σχετικό δημοσίευμα του Politico.
Politico_15.JPG
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η αποχή της Ιταλίδας πρωθυπουργού από την ψηφοφορία της von der Leyen ήταν κίνηση τακτικής. Αλλά η πολύ πιο σημαντική -και αποκαλυπτική- στρατηγική απόφαση που πήρε ήταν να μην ενταχθεί στους Πατριώτες για την Ευρώπη, την ανανεωμένη συμμαχία της ακροδεξιάς υπό την αιγίδα και την ηγεσία του πανούργου πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Viktor Orbán.
Η απόφαση των Πρασίνων να στηρίξουν τη von der Leyen έκανε αναμφίβολα την επιλογή της Meloni πιο δαπανηρή, καθώς θα ενοχλούσε την εθνικιστική βάση της Ιταλίδας ηγέτιδας και θα έδινε οξυγόνο στον ακροδεξιό κατώτερο εταίρο του συνασπισμού της - τη Λέγκα.
Η Meloni ενοχλήθηκε επίσης όταν οι ηγέτες των τριών κεντρώων πολιτικών κομμάτων της ΕΕ συνασπίστηκαν μεταξύ τους για να μοιράσουν τις «κορυφαίες θέσεις εργασίας» της ΕΕ χωρίς τη συμμετοχή της Ρώμης - μια πολιτική ταχυδακτυλουργία δεδομένης της ισχυρής εμφάνισής της στις ευρωεκλογές.
Αλλά η αποτυχία να υποστηρίξει τη von der Leyen στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο -όπου οι νομοθέτες του κόμματος Αδελφοί της Ιταλίας της Meloni ψήφισαν κατά της προέδρου της Επιτροπής στη μυστική ψηφοφορία- είχε σχεδιαστεί για να σηματοδοτήσει ότι η υποστήριξη της Ιταλίδας ηγέτιδας δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Είναι σημαντικό ότι η Meloni μετρίασε επίσης το πλήγμα υποδηλώνοντας ότι είναι πρόθυμη να συνεχίσει να συνεργάζεται εποικοδομητικά με την ΕΕ.

Οι προτεραιότητες της Meloni

Όλα αυτά είναι λογικά. Δεδομένων των βασικών προτεραιοτήτων της όσον αφορά τη δημοσιονομική πολιτική, την πρόσβαση στα κονδύλια της ΕΕ και τη μετανάστευση, η Meloni θα επωφεληθεί από το να παραμείνει σε καλές σχέσεις με τις Βρυξέλλες. Η von der Leyen δεν έχει επίσης συμφέρον να ανταγωνιστεί τη Meloni και να την ωθήσει πιο κοντά στην ακροδεξιά. Επιπλέον, η σημερινή αδυναμία του Γάλλου προέδρου, Emmanuel Macron και του Γερμανού καγκελάριου, Olaf Scholz - και οι δύο έχουν λίγο-πολύ απορροφηθεί πλήρως από σημαντικές εσωτερικές προκλήσεις - σημαίνει ότι η Ιταλίδα πρωθυπουργός παραμένει ένας σημαντικός εταίρος για την πρόεδρο της Επιτροπής.
Ποιες είναι λοιπόν οι βασικές προτεραιότητες της Meloni και πώς θα βοηθήσει η ΕΕ στην επίτευξή τους;

1. Αρχικά, οι διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό του 2025 μπαίνουν σιγά σιγά στο επίκεντρο. Αυτός θα είναι ο πρώτος προϋπολογισμός της Ιταλίας που θα υπόκειται στους μεταρρυθμισμένους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ και, όπως και η Γαλλία, η χώρα θα κληθεί να προβεί σε μια μεγάλη δημοσιονομική διόρθωση, κάπου της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ.
Ωστόσο, εάν το επιλέξει, η Επιτροπή έχει την ευελιξία να κάνει αυτή τη διαδικασία λιγότερο επώδυνη για τη Ρώμη, επιτρέποντάς της να αναλάβει μια λιγότερο επαχθή δημοσιονομική προσαρμογή σε διάστημα επτά ετών αντί τεσσάρων, ενώ παράλληλα θα συνυπολογίζει τις πληρωμές τόκων που πρέπει να καταβάλει η κυβέρνηση για το ανεξόφλητο χρέος της.

2. Ένας άλλος σημαντικός στόχος για τη Ρώμη είναι να διασφαλίσει την απρόσκοπτη ροή των κονδυλίων ανάκαμψης της ΕΕ, τα οποία αποτελούν κλειδί για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ιταλίας. Μέχρι στιγμής, οι φιλικές σχέσεις με την ΕΕ έχουν συμβάλει στη διατήρηση των χρημάτων που τρέχουν από το NextGenerationEU, το εργαλείο ανάκαμψης του μπλοκ. Και η Meloni ελπίζει να σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος στην επαναδιαπραγμάτευση του υποκείμενου σχεδίου, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί έως τον Αύγουστο του 2026, προκειμένου να δοθεί στην Ιταλία και σε άλλες χώρες περισσότερος χρόνος για να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις και να δαπανήσουν τα χρήματα που λαμβάνουν.

3. Το μεταναστευτικό είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα για τη Ρώμη, και γι' αυτό η οικονομική και πολιτική στήριξη της ΕΕ θα είναι το κλειδί. Ενώ η Meloni έχει μέχρι στιγμής καταφέρει να συγκρατήσει τις μεταναστευτικές ροές, αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις συμφωνίες που μεσολάβησε η ΕΕ και οι οποίες επέτρεψαν στις Βρυξέλλες να αναθέσουν τη διαχείριση της μετανάστευσης σε χώρες διέλευσης, όπως η Αίγυπτος, η Τυνησία και η Λιβύη. Και η συνεχής υποστήριξη από το μπλοκ θα είναι ζωτικής σημασίας για να μπορέσει να διαχειριστεί την εσωτερική πολιτική πίεση στο θέμα αυτό.

4. Τέλος, η Meloni ελπίζει να εξασφαλίσει ένα βαρύ χαρτοφυλάκιο για τον Ιταλό υποψήφιό της στη νέα Κομισιόν, όπως ένα ανώτερο οικονομικό πόστο που να συνδέεται με τη νέα ατζέντα ανταγωνιστικότητας της ΕΕ -όπως η εσωτερική αγορά, ο ανταγωνισμός ή το εμπόριο- και κατά προτίμηση μια θέση αντιπροέδρου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης