Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συναγερμός από ΙΑΕΑ μετά την αλλαγή του ρωσικού πυρηνικού δόγματος - Είναι πιθανή μια εκτός ελέγχου κλιμάκωση

Συναγερμός από ΙΑΕΑ μετά την αλλαγή του ρωσικού πυρηνικού δόγματος - Είναι πιθανή μια εκτός ελέγχου κλιμάκωση
«Η χρήση πυρηνικών όπλων θα μπορούσε να οδηγήσει σε ασταμάτητη κλιμάκωση και σε μία κατάσταση που θα μπορούσε να είναι εντελώς εκτός ελέγχου», δήλωσε ο Rafael Grossi - Επιστροφή στις διαβουλευσεις με το Ιράν

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) διατηρεί επαφή με διάφορες χώρες για να αποτρέψει πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων, δήλωσε τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024 ο γενικός διευθυντής Rafael Grossi, προσθέτοντας ότι αναμένει να ξαναρχίσει ο διάλογος με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα το συντομότερο δυνατόν.
«Η χρήση πυρηνικών όπλων θα μπορούσε να οδηγήσει σε ασταμάτητη κλιμάκωση και σε μια κατάσταση που θα μπορούσε να είναι εντελώς εκτός ελέγχου.
Έτσι, προσπαθούμε να συνεργαστούμε με χώρες, προσπαθούμε να βοηθήσουμε στην αποκλιμάκωση των καταστάσεων που μπορεί να οδηγήσουν σε αυτό», δήλωσε ο Grossi σε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Al Arabiya.
Η δήλωση αυτή δεν είναι τυχαία και έρχεται μετά την αλλαγή του πυρηνικού δόγματος της Ρωσίας, η οποία προκλήθηκε από την κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, για την  οποία σε μεγάλο βαθμό ευθύνεται η Δύση.
Εξέφρασε επίσης την ελπίδα να συναντηθεί με τον νέο πρόεδρο του Ιράν Masoud Pezeshkian το συντομότερο δυνατό προκειμένου να συζητήσουν το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας και τα θέματα που σχετίζονται με αυτό.
Ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ δήλωσε ότι είναι έτοιμος να έρθει στην Τεχεράνη προκειμένου να συνεχίσει τον διμερή διάλογο με το Ιράν.
Εν τω μεταξύ, είναι «εξαιρετικά απίθανο» η Τεχεράνη να αναπτύσσει κρυφά πυρηνικά όπλα πίσω από τις πλάτες διεθνών οργανισμών, όπως ο ΔΟΑΕ, εν μέσω της τρέχουσας ικανότητας επιθεώρησης και επαλήθευσης του οργανισμού, πρόσθεσε ο Grossi.
Το 2015, η Τεχεράνη υπέγραψε το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, γνωστό και ως Πυρηνική συμφωνία του Ιράν, με την Κίνα, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η συμφωνία δεσμεύει το Ιράν να περιορίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα με αντάλλαγμα την ελάφρυνση των κυρώσεων.
Οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη συμφωνία το 2018 υπό τον τότε πρόεδρο Donald Trump, οδηγώντας στην κατάρρευση της συμφωνίας.
Το 2021, η Τεχεράνη επέτρεψε οικειοθελώς στον ΔΟΑΕ να αντικαταστήσει τις κάμερες στην πυρηνική εγκατάσταση στην ιρανική πόλη Karaj, λέγοντας, ωστόσο, ότι θα παρείχε δεδομένα για το βίντεο των καμερών μόνο αφού οι ΗΠΑ ακυρώσουν τις κυρώσεις τους.

Ρωσία: Επιβλήθείσα από τη Δύση η αλλαγή του πυρηνικού δόγματος 

Ο φόβος για κλιμάκωση έχει βάση καθώς η Ρωσία ανακοίνωσε ότι αναθεωρεί το δόγμα της για τη χρήση πυρηνικών όπλων, διαμηνύοντας ότι μια αλλαγή έχει επιβληθεί λόγω της «κλιμάκωσης» που ξεκίνησε από τους δυτικούς αντιπάλους της χώρας.
Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Sergey Ryabkov δήλωσε στο TASS την 1η Σεπτεμβρίου 2024 ότι αυτή η κίνηση προκλήθηκε από την ανάλυση των «πρόσφατων συγκρούσεων» συμπεριλαμβανομένης της «κλιμάκωσης της στάσης των δυτικών αντιπάλων» στον πόλεμο της Ουκρανίας.
Η αναθεώρηση βρίσκεται «σε προχωρημένο στάδιο», αλλά ο Ryabkov δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να προβλεφθεί πότε θα ολοκληρωθεί, δεδομένου ότι "μιλάμε για την πιο σημαντική πτυχή της εθνικής μας ασφάλειας".
Αν και δεν υπάρχουν αποκαλύψεις για τις ιδιαίτερες λεπτομέρειες, οποιαδήποτε αναθεώρηση φαίνεται βέβαιο ότι θα μειώσει το όριο για τη χρήση πυρηνικών όπλων -- και θα αυξήσει την πιθανότητα παγκόσμιας πυρκαγιάς.

Πότε ενεργοποιείται

Σύμφωνα με το TASS, σύμφωνα με το τρέχον δόγμα που διατυπώνεται το 2020, η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα όταν:
-Ένας εχθρός χρησιμοποιεί ένα όπλο μαζικής καταστροφής εναντίον της Ρωσίας ή των συμμάχων της
-Η Ρωσία έχει επιβεβαιώσει την πυρηνική εκτόξευση εναντίον της είτε εναντίον των συμμάχων της
-Ένας εχθρός επιτίθεται σε «εγκαταστάσεις απαραίτητες για απάντηση» σε μια πυρηνική επίθεση
-Ο συμβατικός πόλεμος απειλεί την ύπαρξη του ρωσικού κράτους.
Αυτή η τελευταία προϋπόθεση του τρέχοντος δόγματος είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη υπό το φως του πολέμου της Ουκρανίας.
20240817_USC348.png
Αγώνας επιβίωσης

Όπως είπε πρόσφατα ο ρεαλιστής εξωτερικής πολιτικής και καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σικάγο John Mearsheimer.
«Υπάρχει κάθε είδους συζήτηση στη Δύση για την ήττα της Ρωσίας εντός της Ουκρανίας, την καταστροφή της οικονομίας της, την πρόκληση αλλαγής καθεστώτος και ίσως ακόμη και τη διάλυση της Ρωσίας με τον τρόπο που διαλύθηκε η Σοβιετική Ένωση.
Αυτή είναι μια χώρα που έχει χιλιάδες πυρηνικά όπλα απειλείται, είναι πιθανό να τα χρησιμοποιήσει, λοιπόν, έχουμε αυτό το διεστραμμένο παράδοξο που οι περισσότεροι δεν φαίνεται να αντιλαμβάνονται... το οποίο είναι ότι όσο πιο επιτυχημένα είναι το ΝΑΤΟ και η Ουκρανία εναντίον της Ρωσίας, τόσο πιο πιθανό είναι οι Ρώσοι θα χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα».

To πυρηνικό δόγμα είναι ζωντανό

Η συνεχιζόμενη αλλαγή του πυρηνικού δόγματος της Ρωσίας προοιωνίστηκε τον Ιούνιο από τον Πρόεδρο Vladimir Putin στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης: [Το πυρηνικό] δόγμα είναι ένα ζωντανό όργανο και παρακολουθούμε στενά τι συμβαίνει στον κόσμο γύρω μας.
Δεν αποκλείουμε να κάνουμε κάποιες αλλαγές σε αυτό το δόγμα.
Τον ίδιο μήνα, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι ο στρατός και το ναυτικό της διεξάγουν ασκήσεις τακτικής πυρηνικών όπλων σε μια στρατιωτική περιοχή που συνορεύει με τα μέλη του ΝΑΤΟ Νορβηγία, Φινλανδία, Πολωνία, Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία.

Το πυρηνικό οπλοστασιο 

Η Ρωσία έχει περίπου 5.500 πυρηνικές κεφαλές, με ένα διαφοροποιημένο σύνολο συστημάτων παράδοσης, από βαριά βομβαρδιστικά έως πυραύλους ξηράς και υποβρύχιας εκτόξευσης, σύμφωνα με μια λεπτομερή αξιολόγηση του Μαρτίου 2024 που δημοσιεύτηκε από το Bulletin of the Atomic Scientists. «Η Ρωσία πλησιάζει στην ολοκλήρωση μιας προσπάθειας δεκαετιών για την αντικατάσταση όλων των στρατηγικών και μη στρατηγικών πυρηνικών συστημάτων της με νεότερες εκδόσεις», σημείωσαν οι συγγραφείς της μελέτης.
Το οπλοστάσιο της Ρωσίας θα πρέπει να λειτουργήσει ως φόβητρο για τους δυτικούς πολιτικούς, επισήμανε ο Mearsheimer:
«Οι περισσότεροι από τους ρεαλιστές φίλους μου [και εγώ] εκτιμούμε πλήρως ότι πρέπει να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί όταν έχετε να κάνετε με μια αντίπαλη μεγάλη δύναμη που είναι οπλισμένη μέχρι τα δόντια με πυρηνικά όπλα πουστοχεύει σε εσάς, και ότι δεν μπορείτε να στηρίξετε αυτή τη μεγάλη δύναμη σε μια γωνία. Δεν μπορείς να το βάλεις σε μια κατάσταση που είναι απελπισμένη.
Δεν μπορείς να απειλήσεις την επιβίωσή του, γιατί υπό αυτές τις συνθήκες υπάρχει εύλογη πιθανότητα να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα».
Προς τον τεράστιο κίνδυνο του κόσμου, το κατεστημένο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ δεν καθοδηγείται από ρεαλιστές, αλλά από απερίσκεπτους ηγεμονίσκους που παραπλανούν τη διεθνή κοινή γνώμη!

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης