Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ - Γιατί κατασχέθηκε το αεροπλάνο του Nicolás Maduro – Η παράνομη αγορά του από την Φλόριντα έναντι 13 εκατομμυρίων δολ

ΗΠΑ - Γιατί κατασχέθηκε το αεροπλάνο του Nicolás Maduro – Η παράνομη αγορά του από την Φλόριντα έναντι 13 εκατομμυρίων δολ
Το επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ
Την χρήση εταιρείας – βιτρίνας για την αγορά του αεροσκάφους Dassault Falcon 900EX έναντι 13 εκατ. δολαρίου επικαλέστηκε το υπουργείο Δικαιοσύνης το οποίο ανακοίνωσε την Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024 την κατάσχεση ενός αεροσκάφους Dassault Falcon 900EX που ανήκε και λειτουργούσε προς όφελος του Nicolás Maduro Moros και προσώπων που συνδέονται μαζί του στη Βενεζουέλα. Τ
ο αεροσκάφος κατασχέθηκε στη Δομινικανή Δημοκρατία και μεταφέρθηκε στη Νότια Περιφέρεια της Φλόριντα κατόπιν αιτήματος των Ηνωμένων Πολιτειών βάσει παραβιάσεων των νόμων περί ελέγχου των εξαγωγών και κυρώσεων των ΗΠΑ.
«Σήμερα το πρωί, το Υπουργείο Δικαιοσύνης κατέσχεσε ένα αεροσκάφος που ισχυριζόμαστε ότι αγοράστηκε παράνομα για 13 εκατομμύρια δολάρια μέσω μιας εταιρείας κοχυλιών και μεταφέρθηκε λαθραία από τις Ηνωμένες Πολιτείες για χρήση από τον Nicolás Maduro Moros και τους συντρόφους του», δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας Merrick B. Garland. «Το Υπουργείο θα συνεχίσει να καταδιώκει όσους παραβιάζουν τις κυρώσεις και τους ελέγχους των εξαγωγών μας για να τους αποτρέψει από το να χρησιμοποιούν αμερικανικούς πόρους για να υπονομεύσουν την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών».
«Αφήστε αυτή την κατάσχεση να στείλει ένα σαφές μήνυμα: τα αεροσκάφη που αποκτήθηκαν παράνομα από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς όφελος των αξιωματούχων της Βενεζουέλας που έχουν επιβληθεί κυρώσεις δεν μπορούν απλώς να πετούν ανενόχλητα», δήλωσε ο Βοηθός Γραμματέας για την Επιβολή των Εξαγωγών Matthew S. Axelrod του Υπουργείου Εμπορίου. «Δεν έχει σημασία πόσο φανταχτερό είναι το ιδιωτικό τζετ ή πόσο ισχυροί είναι οι αξιωματούχοι – θα εργαστούμε ακατάπαυστα με τους εταίρους μας εδώ και σε όλο τον κόσμο για να εντοπίσουμε και να επιστρέψουμε οποιοδήποτε αεροσκάφος παράνομα διακινημένο εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών».
«Η κατάσχεση του αεροσκάφους Dassault Falcon 900EX από τις Ηνωμένες Πολιτείες δείχνει την αμείλικτη δέσμευσή μας να επιβάλλουμε τους νόμους για τον έλεγχο των εξαγωγών των ΗΠΑ και να επιβάλλουμε κυρώσεις από τις ΗΠΑ για τυχόν παραβιάσεις», δήλωσε ο εισαγγελέας των ΗΠΑ Markenzy Lapointe για τη Νότια Περιφέρεια της Φλόριντα.
«Αυτή η επιτυχημένη κατάσχεση ήταν το αποτέλεσμα του σχεδιασμού, του συντονισμού και της εκτέλεσης από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, με πολύτιμη βοήθεια από τις αρχές της Δομινικανής Δημοκρατίας.
Το γραφείο μας, μαζί με τους εταίρους επιβολής του νόμου, θα συνεχίσουν να εργάζονται για την κατάσχεση αυτού του αεροπλάνου και όλων των άλλων περιουσιακών στοιχείων που παρακάμπτουν το νόμο».

Η έρευνα του Υπουργείου

Σύμφωνα με την έρευνα των ΗΠΑ, στα τέλη του 2022 και στις αρχές του 2023, άτομα που συνδέονται με τον Maduro φέρεται να χρησιμοποίησαν μια εταιρεία – βιτρίνα με έδρα την Καραϊβική για να κρύψουν τη συμμετοχή τους στην παράνομη αγορά του αεροσκάφους Dassault Falcon 900EX (το οποίο τότε είχε αξία περίπου 13 εκατομμύρια δολάρια ) από μια εταιρεία που εδρεύει στη Νότια Περιφέρεια της Φλόριντα.
Στη συνέχεια, το αεροσκάφος εξήχθη παράνομα από τις Ηνωμένες Πολιτείες στη Βενεζουέλα μέσω της Καραϊβικής τον Απρίλιο του 2023.
Από τον Μάιο του 2023, το Dassault Falcon, με αριθμό T7-ESPRT, πετούσε σχεδόν αποκλειστικά από και προς μια στρατιωτική βάση στη Βενεζουέλα και έχει χρησιμοποιηθεί προς όφελος του Maduro και των εκπροσώπων του, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς του σε επισκέψεις σε άλλες χώρες.
Το Υπουργείο Εμπορίου του Γραφείου Βιομηχανίας και Ασφάλειας του Μαϊάμι ερευνά την υπόθεση, μαζί με το Τμήμα Εσωτερικής Ασφάλειας, Ερευνών Εσωτερικής Ασφάλειας (HSI) El Dorado Task Force Miami.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης