Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιχείρηση αποκαθήλωσης του Elon Musk – Τον χαρακτηρίζουν «γεωπολιτικό πύραυλο», οι «ιδιοτροπίες καθορίζουν τις παγκόσμιες εξελίξεις»

Επιχείρηση αποκαθήλωσης του Elon Musk – Τον χαρακτηρίζουν «γεωπολιτικό πύραυλο», οι «ιδιοτροπίες καθορίζουν τις παγκόσμιες εξελίξεις»
Οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι ολοένα και πιο πιθανό να ελέγχονται περισσότερο σαν εταιρείες μέσων ενημέρωσης παλαιού τύπου και αυτό έχει δαπανηρές επιπτώσεις
Οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι δισεκατομμυριούχοι συνήθως αποφεύγουν την πολιτική αντιπαράθεση.
Αν ασκούν εξουσία, προτιμούν να το κάνουν στη σκιά.
Ο Elon Musk όμως είναι διαφορετικός, κατά τους Financial Times.
Τις τελευταίες εβδομάδες, έχει υποστηρίξει τον Donald Trump και έδωσε μια συνέντευξη μαζί του στο X, την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που κατέχει.
Ο Musk εμπλέκεται επίσης σε μια σφοδρή δημόσια διαμάχη με το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας, το οποίο απαγόρευσε το X την περασμένη εβδομάδα.
Πρόσφατα υποστήριξε ότι ο εμφύλιος πόλεμος είναι αναπόφευκτος στη Βρετανία και απάντησε στη σύλληψη στη Γαλλία του Pavel Durov, του ιδρυτή της Telegram, αναρτώντας: «POV: Είναι 2030 στην Ευρώπη και σε εκτελούν επειδή σου αρέσει ένα meme».
Η ιδιοκτησία του X έδωσε στον Musk ένα τεράστιο “μεγάφωνο” για να μεταδώσει τις απόψεις του.
Αλλά η εστίαση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης του συσκοτίζει την πραγματική έκταση και την πηγή της γεωπολιτικής του ισχύος.

Η δύναμη του Musk

Είναι ο έλεγχος της SpaceX, της Starlink και της Tesla που έχουν δώσει στον Musk κεντρικό ρόλο στον πόλεμο στην Ουκρανία και στον αυξανόμενο ανταγωνισμό μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, καθώς και ένα παρών στον πόλεμο στη Γάζα, σύμφωνα με τους FT.
Σε αυτές τις συγκρούσεις, ο ρόλος του Musk είναι πιο διφορούμενος από ό,τι στους πολιτιστικούς πολέμους της Δύσης.
Οι απρόβλεπτες επεμβάσεις του - σε συνδυασμό με την τεράστια τεχνολογική και οικονομική δύναμη - τον καθιστούν έναν «ακυβέρνητο γεωπολιτικό πύραυλο», του οποίου οι ιδιοτροπίες μπορούν να αναδιαμορφώσουν τις παγκόσμιες υποθέσεις.
Όταν η Ρωσία ξεκίνησε την πλήρη εισβολή της στην Ουκρανία το 2022, ένας από τους πρώτους στόχους της ήταν να αποκλείσει την πρόσβαση στο Διαδίκτυο.
Παρέχοντας στην Ουκρανία πρόσβαση στο Starlink, την υπηρεσία του δορυφορικού Διαδικτύου, ο Musk κράτησε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας στον αγώνα σε μια κρίσιμη στιγμή.
Αργότερα στη σύγκρουση, ωστόσο, ο Musk επέλεξε να περιορίσει την πρόσβαση της Ουκρανίας στο Starlink - έτσι ώστε να παρεμποδίσει κάθε προσπάθεια επίθεσης στις ρωσικές δυνάμεις στην Κριμαία.
Ο Musk ανέφερε τον κίνδυνο ενός τρίτου παγκόσμιου πολέμου ως δικαιολογία.
Αυτή η ενέργεια - που συνδυάστηκε με την προώθηση ενός ειρηνευτικού σχεδίου που ενσωμάτωσε ορισμένες ρωσικές απαιτήσεις - έκανε τον Musk πολύ λιγότερο δημοφιλή στο Κίεβο.
Αλλά η άποψή του για τους κινδύνους ενός τρίτου παγκόσμιου πολέμου δεν ήταν τόσο διαφορετική από εκείνη της κυβέρνησης Biden.

Η διαμάχη της Κίνας

Εκεί που ο Musk και η αμερικανική κυβέρνηση έχουν πραγματικά διαφωνίες είναι πάνω από την Κίνα.
Το άνοιγμα ενός τεράστιου εργοστασίου της Tesla στη Σαγκάη το 2019 θεωρείται στην Ουάσιγκτον ως σημαντική οπισθοδρόμηση για τον αμερικανικό στόχο να παραμείνει μπροστά από την Κίνα στις βασικές τεχνολογίες του μέλλοντος.
Η Κίνα είναι πλέον ο κορυφαίος παραγωγός ηλεκτρικών οχημάτων στον κόσμο και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι οι Κινέζοι κατασκευαστές έχουν μάθει από - και μερικές φορές κλέβουν από - την Tesla.
Η κυβέρνηση Biden προσπαθεί να πείσει τις κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας της Αμερικής να διαφοροποιηθούν μακριά από την Κίνα και ενθαρρύνθηκε όταν ο Musk προγραμμάτισε μια επίσκεψη στην Ινδία νωρίτερα αυτό το έτος, με σκοπό να ανοίξει ένα εργοστάσιο της Tesla εκεί.
Όμως, την τελευταία στιγμή, ο Musk ακύρωσε και εμφανίστηκε στο Πεκίνο.
Στην Κίνα, ανακοίνωσε την εντατικοποίηση της σχέσης της Tesla με τη χώρα.
Το εργοστάσιο της Σαγκάης παράγει τώρα περισσότερο από το ήμισυ του Tesla που κατασκευάζεται παγκοσμίως.

Οι προτιμήσεις στους ηγέτες

Αμερικανοί αξιωματούχοι σημειώνουν ότι το πρωτάθλημα της ελευθερίας του λόγου του Musk - και της προθυμίας να προσβάλει τους παγκόσμιους ηγέτες - δεν επεκτείνεται στην Κίνα.
Το X έχει από καιρό απαγορευτεί στην Κίνα, αλλά ο Musk σέβεται σχολαστικά τον Xi Jinping, τον δικτατορικό ηγέτη της Κίνας.
Ένας άλλος ξένος ηγέτης που φαίνεται να έχει τα μέτρα του Musk είναι ο Benjamin Netanyahu του Ισραήλ.
Ο Musk κατηγορήθηκε ότι προώθησε αντισημιτικές θεωρίες συνωμοσίας στο X.
Αλλά ήταν η πρότασή του να παράσχει το Starlink σε οργανώσεις βοήθειας στη Γάζα που πραγματικά ανησύχησε την ισραηλινή κυβέρνηση — η οποία ισχυρίστηκε ότι αυτό θα βοηθούσε τη Hamas.
Μετά από μια επίσκεψη στο Ισραήλ πέρυσι, ο Musk συμφώνησε ότι θα λειτουργούσε το Starlink στη Γάζα μόνο με την έγκριση του Ισραήλ.
Η κυβέρνηση Biden είναι ανήσυχη για πολλές από τις δραστηριότητες του Musk.
Αλλά οι εταιρείες του έχουν τεχνολογικές δυνατότητες που στερούνται ακόμη και η κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Για να κρατήσει την Ουκρανία συνδεδεμένη, όταν ο Musk αμφιταλαντεύτηκε, το Πεντάγωνο έπρεπε να συνάψει σύμβαση με τη Starlink.
Όταν η NASA θέλει να μεταφέρει αστροναύτες από και προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, είναι η SpaceX που το κάνει να συμβεί.
Αν ο Musk συχνά μιλά και ενεργεί σαν να είναι πιο ισχυρός από οποιαδήποτε κυβέρνηση, αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή, από ορισμένες απόψεις, αυτό είναι αλήθεια.
Αλλά οι κυβερνήσεις διατηρούν μια βασική δύναμη που εξακολουθεί να διαφεύγει από τον Musk την ικανότητα θέσπισης και επιβολής του νόμου.
Η σύγκρουση μεταξύ Βραζιλίας και Χ — και η σύλληψη του Durov στη Γαλλία — είναι και τα δύο σήματα ότι η εποχή της ατιμωρησίας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης πλησιάζει στο τέλος της στον δημοκρατικό κόσμο.
Οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι ολοένα και πιο πιθανό να ελέγχονται περισσότερο σαν εταιρείες μέσων ενημέρωσης παλαιού τύπου και αυτό έχει δαπανηρές επιπτώσεις.
Πέρυσι, το Fox News έπρεπε να πληρώσει στην Dominion Voting Systems 787,5 εκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει αξιώσεις δυσφήμισης, που απορρέουν από την αναφορά της Fox για θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με τις προεδρικές εκλογές του 2020.
Το X είναι γεμάτο από θεωρίες συνωμοσίας - μερικές από αυτές προωθούνται από τον ίδιο τον Musk.
Παρά τον πλούτο του και την αναμφισβήτητη λαμπρότητά του ως μηχανικός και επιχειρηματίας, ο Musk θα υπόκειται στους νόμους των χωρών στις οποίες δραστηριοποιείται.
Αυτή η συνειδητοποίηση μπορεί να ευθύνεται για τους ολοένα και πιο οργισμένους εκφοβισμούς του εναντίον της Βραζιλίας, της Βρετανίας, της ΕΕ και της πολιτείας της Καλιφόρνια — και όποιος άλλος τολμήσει να σταθεί εμπόδιο στο δρόμο του.
Το Χ δεν είναι η πηγή της δύναμης του Musk.
Αλλά θα μπορούσε να σηματοδοτήσει το σημείο όπου η δύναμή του είναι περιορισμένη καταλήγουν οι FT.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης