Τελευταία Νέα
Διεθνή

Zakharova (Ρωσία): H Ουκρανία απροκάλυπτα δίνει στον στρατό το ελεύθερο να διαπράξει εγκλήματα πολέμου

Zakharova (Ρωσία): H Ουκρανία απροκάλυπτα δίνει στον στρατό το ελεύθερο να διαπράξει εγκλήματα πολέμου
H Ουκρανία επικύρωσε το Καταστατικό της Ρώμης του ΔΠΔ, με τον όρο ότι η δικαιοδοσία του δικαστηρίου επί των πολιτών της χώρας για εγκλήματα πολέμου, δεν θα τεθεί σε ισχύ πριν από επτά χρόνια μετά το τέλος των εχθροπραξιών.
Το καθεστώς του Κιέβου προσπαθεί να δώσει στον ουκρανικό στρατό το ελεύθερο να διαπράττει εγκλήματα και να τον προστατεύει από τη διεθνή δικαιοσύνη, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova σε σχόλιό της σχετικά με την επικύρωση από την Ουκρανία του Καταστατικού της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ).
Νωρίτερα, η Ουκρανία επικύρωσε το Καταστατικό της Ρώμης του ΔΠΔ, με τον όρο ότι η δικαιοδοσία του δικαστηρίου επί των πολιτών της χώρας για εγκλήματα πολέμου, δεν θα τεθεί σε ισχύ πριν από επτά χρόνια μετά το τέλος των εχθροπραξιών.
«Η δήλωση της Ουκρανίας για την επικύρωση του Καταστατικού της Ρώμης δείχνει σαφώς την πραγματική στάση των ουκρανικών αρχών απέναντι στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και τη δικαιοσύνη.
Στην πραγματικότητα, θέλουν να εξαιρέσουν τους δικούς τους πολίτες από τη δικαιοδοσία ακόμη και αυτού του δικαστηρίου, το οποίο είναι όσο το δυνατόν πιο πιστό σε αυτούς, ενώ ταυτόχρονα διατηρούν τη δυνατότητα να διώκουν πολίτες άλλων χωρών στη Χάγη με βάση κατηγορίες που κατασκευάζει το ίδιο το Κίεβο.
Αυτό το βήμα είναι απλώς ένας απροκάλυπτος τρόπος για να δώσουν στον στρατό τους το ελεύθερο να διαπράξει σοβαρά εγκλήματα πολέμου», δήλωσε η Maria Zakharova.
Τόνισε ότι η φήμη τόσο του καθεστώτος του Κιέβου όσο και του ΔΠΔ είναι «γνωστή».
«Κανένα από τα δύο δεν είναι ανεξάρτητο. Δεν έχουν καμία σχέση με τον νόμο ή τη δικαιοσύνη.
Πρόκειται για μια περίπτωση όπου δύο λάθη δεν κάνουν ένα σωστό, αλλά μάλλον αυξάνουν την ανομία», συνέχισε η διπλωμάτης.
«Όλες οι προσπάθειες αποφυγής της ευθύνης είναι καταδικασμένες σε αποτυχία.
Οι Ουκρανοί εγκληματίες που είναι ένοχοι για σοβαρά διεθνή εγκλήματα κατά του λαού τους και κατά των Ρώσων πολιτών, καθώς και οι συνεργοί τους, θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη και θα τιμωρηθούν όπως τους αξίζει», κατέληξε η εκπρόσωπος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης